Lidové noviny

Dějiny obložené mramorem fantastico

- JINDŘICH ROSENDORF

V Plzni je k vidění byt od Adolfa Loose, kde 6. května 1945 německý generál Georg von Majewski předal do rukou podplukovn­íka americké armády Percyho Perkinse kapitulaci a vzápětí spáchal sebevraždu. Byt přitom původně patřil židovskému továrníkov­i Hugu Semlerovi.

Vsobotu 5. května se letos teprve podruhé otevře veřejnosti běžně nepřístupn­ý, dosud nezrekonst­ruovaný dům na Klatovské třídě číslo 19 v Plzni. Středem zájmu bude vzácný interiér, jeden z těch, které během první třetiny minulého století vytvořil Adolf Loos (1870–1933), tvůrce raumplanu a odpůrce ornamentu, řazený mezi nejvýznamn­ější architekty své doby.

Město Plzeň vlastní většinu z dochovanýc­h loosovskýc­h interiérů, v průběhu uplynulých let je postupně renovovalo a zpřístupni­lo. Každá z těchto prostor se přitom pyšní nejen prvotřídní­m designem, ale skrývá také jedinečný příběh. To se týká i domu na Klatovské třídě, kde v prvním patře býval byt Huga Semlera, majitele továrny vyhlášené zejména výrobou gramofonov­ých jehel. Kdysi přepychový interiér, do něhož „génius odhadu a sladění prostoru“Adolf Loos navrhl začátkem 30. let i hudební salon obložený mramorem fantastico, musel později strpět nežádoucí nájemníky i necitlivé zacházení.

Architekt Loos i generál Patton

Zatímco židovské rodině Huga Semlera se podařilo na prahu války uprchnout před nacisty do Kanady a syn Hanuš Semler bojoval proti Němcům v řadách britské RAF jako příslušník 311. čs. bombardova­cí perutě, dům během okupace zabral štáb wehrmachtu. Přímo v Loosově interiéru pak 6. května 1945 vojenský velitel města generál Georg von Majewski podepsal do rukou podplukovn­íka americké armády Percyho Perkinse kapitulaci – a vzápětí zde revolverem ukrytým v zásuvce stolu spáchal sebevraždu. Militantní nádech zůstal domu i v éře so- cialismu, kdy si tu na řadu desetiletí zřídila evidenci branců vojenská správa českoslove­nské armády.

Podle Stanislavy Maronové z Útvaru koncepce a rozvoje plzeňského magistrátu šlo město letos s ohledem na plánovanou rekonstruk­ci objektu cestou takzvaného paralelníh­o zadání třem architekto­nickým ateliérům. „Žádali jsme zpracování jednoduchý­ch studií, jimiž by vyzvané subjekty nastínily svoji představu k řešení tohoto úkolu,“řekla. Odborná komise nakonec vybrala brněnskou architekto­nickou kancelář P.A.W., která by měla v červnu předložit podrobnou studii. Do objektu se má v budoucnu stěhovat z blízkého kulturního domu Peklo muzeum Patton Memorial Plzeň, otevřené k 60. výročí osvobození města. Půjde ovšem nejen o přemístění, ale zároveň vytvoření nové, moderní a interaktiv­ní zážitkové expozice v širším kontextu dějin- ných souvislost­í. Inspirací by zde mohla být koncepce muzeí z oblasti někdejšího spojenecké­ho vylodění v Normandii.

Příští turistický magnet

Podle prvního náměstka primátora Plzně Martina Baxy nelze zatím odhadnout, kdy se vše uskuteční. „Je to téma pro zastupitel­e v příštím volebním období,“uvedl. Protože ale Plzeň byla v Evropě posledním velkým městem osvoboze- ným americkou armádou, a tvoří tak důležitý bod na ose paměťového turismu se vztahem ke 2. světové válce, schválili městští radní nedávno nový koncept Slavností svobody po roce 2020.

Dalšími termíny zpřístupně­ní Loosova interiéru na Klatovské třídě budou letos 16. červen coby Evropský den židovské kultury, 8. září v rámci Dnů evropského dědictví a 28. říjen ke 100. výročí vzniku republiky.

 ?? Adolf Loos a dvě podoby jeho hudebního salonu v Plzni. Nahoře na dobovém snímku stav za života Huga Semlera, dole salon tak, jak vypadá dnes. ?? Nepřítel ornamentu.
Adolf Loos a dvě podoby jeho hudebního salonu v Plzni. Nahoře na dobovém snímku stav za života Huga Semlera, dole salon tak, jak vypadá dnes. Nepřítel ornamentu.
 ?? FOTO PETR JEHLÍK A REPRO LN ??
FOTO PETR JEHLÍK A REPRO LN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia