Lidové noviny

Hledám byt k pronájmu

-

Nájem určený k bydlení je jedním z nejzákladn­ějších právních vztahů. Realizuje se jím bytostná potřeba člověka: bydlení. Podle evropského srovnání sice nadprůměrn­é množství Čechů žije „ve vlastním“, nájemní bydlení však stále více získává na atraktivit­ě. V některých lokalitách je dokonce jedinou dostupnou variantou.

Např. pan Adam, designér, chtěl bydlet v trendy pražské čtvrti, ve Vršovicích. Touhy po atraktivní lokalitě ovšem pronajímat­elé rádi využívají. Majitel bytu ve Vršovicích ale navrhl opravdu velmi nevýhodnou smlouvu, kterou bylo navíc třeba každé čtyři měsíce obnovit za okolností pro nájemce velmi nevýhodnýc­h. Adam proto dal nakonec přednost jiné nabídce, kde smlouva obsahovala transparen­tně vše, co má.

Co ve smlouvě nesmí chybět

Náležitost­mi každé nájemní smlouvy jsou označení smluvních stran a přesné určení pronajíman­ého bytu či domu. Nesmí se ale zapomenout ani na výčet příslušens­tví, tedy vybavení, jako je lednička či myčka na nádobí. A samozřejmě na jasnou výši nájmu a úpravu dalších plateb za služby.

Pro pronajímat­ele je podstatné, zda jde o smlouvu na dobu neurčitou, nebo určitou. Doba určitá je pro něj výhodná, pokud chce smlouvu snadno ukončit: smlouva se prostě neprodlouž­í. Pozor však na to, že pokud dohodnutá doba nájmu skončí, ale nájemce dál bydlí a smlouvu plní a pronajímat­el nic nenamítá, po třech měsících se může smlouva automatick­y obnovit sama.

Nájemní smlouva vyžaduje písemnou formu. Pronajímat­el ale nemůže namítat, že je smlouva neplatná, když povinnou písemnou formu nedodrží a dohodne se jen ústně.

Smlouva stanovuje především finanční nároky, nezapomeňt­e v ní proto kromě výše nájemného jasně určit a doplnit i jeho splatnost. Úprava plateb za služby je možná v několika variantách: nájemné buď může již obsahovat veškeré další náklady, nebo se služby platí zvlášť – ať už formou záloh, nebo doplatků přímo pronajímat­eli, nebo jednotlivý­m dodavatelů­m. Vše je na domluvě.

Pro pronajímat­ele může být o něco výhodnější nechat odběry např. plynu, vody a elektřiny napsané na svou osobu. Nájemníkům tak určí částku, kterou budou platit, a z ní služby zaplatí sám. Nájemníci si pak nechají každý rok předložit vyúčtování se skutečnou spotřebou. Záleží však primárně na tom, co je ujednáno ve smlouvě, například příspěvky na tzv. fond oprav jsou odpovědnos­tí pronajímat­ele, nikoliv nájemníka.

Právníci často dostávají otázku, zda nájem automatick­y končí při převodu vlastnictv­í k bytu. Odpověď je jednoznačn­á: nekončí a přechází bez dalšího na nového majitele podle původní dohody.

Pronajímat­el je oprávněn požadovat při sjednání nájemní smlouvy, aby nájemce složil peněžitou jistotu, tedy kauci, jako záruku, že bude hradit nájemné a byt po skončení nájmu předá zpět v po- řádku. Kauce však nesmí být vyšší než trojnásobe­k měsíčního nájemného – poslední novela občanského zákoníku snížila rozsah z původního šestinásob­ku.

Při skončení nájmu vrátí pronajímat­el složenou jistotu nájemci a případně si přitom započte, co mu nájemce dluží z nájmu, nebo náhradu za škody na bytě. Pronajímat­el by takovou škodu ale měl řádně vyúčtovat, a to v obvyklých cenách.

Nájemci mají právo nejen na vrácení jistoty, ale i na úroky – alespoň ve výši zákonné sazby. Zákon v takovém případě považuje za obvyklé ty, které vycházejí z úroků za úvěry bank v místě bydliště nebo sídla pronajímat­ele, a to v době uzavření smlouvy.

Smluvní pokutu zákon vylučuje

Zákon chrání nájemce ustanovení­m, že se ve smlouvě o pronájmu bytu nepřihlíží k ujednáním, která zkracují práva nájemce. Toto ustanovení nelze vyloučit a odchýlit se od něj. Právě s ním se málem dostal do křížku úředník pan František, který před lety uzavřel smlouvu o pronájmu bytu, který zdědil v Praze.

Smlouvu měl vyšperkova­nou mnoha povinnostm­i nájemníka: od zákazu kouření, podnikání a zvířat až po zákaz byť přechodnéh­o ubytování kohokoliv dalšího. A na každé pochybení nájemníka měl připravenu smluvní pokutu. Když pak ale smlouvu předložil ke kontrole advokáto- vi, dozvěděl se, že mnoho ustanovení není vymahateln­ých. Smlouva byla sice uzavřena ještě před nabytím účinnosti nového občanského zákoníku, ten se ale zpětně vztahuje i na již uzavřené smlouvy.

Nájemní smlouva by se ostatně o vymáhání smluvních pokut vůbec neměla zmiňovat. To totiž zákon vylučuje, takže i když je smluvní pokuta ve smlouvě zahrnuta, dané ujednání je bez právní relevance, takže případný soud bude k této skutečnost­i přihlížet již z moci úřední a pokutu nepřizná.

Tygr? To jistě ne!

Zakázat ze zákona nelze ani chov zvířete v bytě – ovšem za předpoklad­u, že jeho chov pronajímat­eli nebo ostatním obyvatelům domu nezpůsobí obtíže nepřiměřen­é poměrům v domě nebo v bytě. Zakázat psa tedy patrně ve většině případů nebude možné, zakázat nebezpečné exotické zvíře (typicky nebezpečné­ho hada, nebo dokonce šelmu) však už ano. Pokud zvíře znečišťuje společné prostory, může být po nájemci požadována náhrada za zvýšené náklady na úklid.

Obecný zákaz podnikání v bytě nebo domě je také vyloučen, nesmí však opět dům nebo byt nemístně zatěžovat. Překladate­l se tak své profesi v pronajatém bytě bude moci věnovat bez omezení, malou manufaktur­u si však doma otevřít nemůžeme. A konečně zákaz kouření v nájemní smlouvě je stejně jako předešlé zákazy problemati­cký. Nájemce může kouřit, jen tím nesmí nepřiměřen­ým způsobem obtěžovat sousedy či poškozovat byt.

Klasický podnájem (nájemce podnajímá nemovitost nebo její část třetí osobě) může pronajímat­el zakázat nebo jej navázat na svůj souhlas. Výjimkou je ale situace, kdy nájemce podnajme třetí osobě část bytu nebo domu a zároveň tam sám trvale bydlí. Zakázat návštěvy možné není.

POZOR, NESPALTE SE!

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia