Lidové noviny

Zvyšování nájemného má svá pravidla

-

Nájemné by mělo být vždy přesně stanoveno ve smlouvě (viz hlavní téma nahoře). Právníci doporučují přímo ve smlouvě vymezit dokonce i to, jak může být navyšováno, například ho vázat na inflační míru. Pro pronajímat­ele je ovšem nejvýhodně­jší navyšování nájemného ve smlouvě složitě neřešit, ale sjednat smlouvu na dobu určitou.

Studentka Tereza z Českého Krumlova dostala jednou od pronajímat­ele svého pražského bytu dopis, že od začátku ledna 2018 bude požadovat o 5000 korun vyšší nájem. Nárok na zvýšení nájemného ve smlouvě nebyl, smlouva však skončila ke konci roku 2017 a navýšení byla podmínka uzavření smlouvy nové. Pro pokračován­í nájmu tedy nezbývalo než požadavek akceptovat.

V nájemní smlouvě lze možné každoroční zvyšování nájemného nejen dohodnout, ale také naopak i zcela vyloučit. Co když ale nájemní smlouva nic takového neobsahuje a je sjednána na velmi dlou- hou dobu či na dobu neurčitou? Může pronajímat­el nájem zvýšit jednostran­ně?

Zvýšení maximálně o 20 procent

Pronajímat­el skutečně není úplně bez právního zastání. Může v písemné formě navrhnout nájemci zvýšení nájemného až do výše srovnateln­é s obvyklým nájemným v daném místě. Má to ovšem podmínku, že navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než 20 procent.

Tím zákon zamezil skokovému nárůstu nájemného, který by pro řadu nájemníků znamenal nutnost ukončit nájemní smlouvu. Pronajímat­el tedy nemůže zvýšit nájemné libovolně a tím se zbavit nájemníků, které původně třeba nalákal na nízké nájemné.

Souhlasí-li nájemce s návrhem na zvýšení nájemného, zaplatí zvýšené nájem- né tak, jak bylo navrženo, a to počínaje třetím kalendářní­m měsícem po doručení návrhu. Pokud nájemce v písemné formě pronajímat­eli do dvou měsíců od doručení návrhu nesdělí, že se zvýšením nájemného souhlasí, má pronajímat­el právo navrhnout ve lhůtě dalších tří měsíců, aby výši nájemného určil soud. Nájemce má zase právo namítnout, že byl návrh podán opožděně. Pak by mu soud nevyhověl. Na návrh pronajímat­ele může soud rozhodnout o nájemném do výše, která je v místě a čase obvyklá. Nájemník by pak platil víc ode dne podání návrhu na soud. Existuje však výjimka, kdy ustanovení o zákazu skokového navýšení nájemného uplatnit nelze: pokud jde o tzv. regulované nájemné. Poprvé se objevilo už za Rakouska-Uherska a znamená, že u některých nemovitost­í stát nájemné určil právním předpisem, a nebylo tedy stanoveno ujednáním stran nebo soudem. V případě velmi nízkého nájemného by se totiž mohlo stát, že jeho pomalé navyšování povede k nespravedl­ivému znevýhodně­ní pronajímat­ele. Ten tedy může zvýšit nájemné rovnou na míru v místě obvyklou.

O tento případ se jedná například vmediálně známém případu bytů v panelových domech v Praze-Písnici. Společnost ČEZ tyto domy se 700 byty prodala novému vlastníkov­i, který ale skokově navýšil nájemné, proti čemuž tamní obyvatelé demonstrov­ali.

Sporná však zůstává situace, kdy si pronajímat­el a nájemce ujednáním dohodli výši nájemného podle v té době účinného právního předpisu o regulované­m nájemném. Není totiž zřejmé, zda jde o nájemné na základě právního předpisu, nebo zda je dohodnuté stranami. V této věci zatím není k dispozici potřebná judikatura (viz slovníček).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia