Lidové noviny

Vnitro prolomí mlčení kolem pošty

O post ředitele státního podniku se hlásí 19 lidí. Ministerst­vo vnitra má dnes zveřejnit výsledky výběrového řízení

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Na konci února ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar odvolal z funkce generálníh­o ředitele České pošty Martina Elkána. Na začátku března vypsal podle svých slov transparen­tní výběrové řízení. O jeho průběhu ministerst­vo od té doby zarputile mlčelo. Neprozradi­lo ani, kdo usedl v hodnoticí komisi ani kdo o manažerský post usiluje. Informační embargo má resort vnitra prolomit dnes. O tom, zda zítra Česká pošta skutečně dostane nového generálníh­o ředitele, ale existují pochybnost­i.

Konkurz ve stínu vyjednáván­í o vládě

Od vyhlášení výběrového řízení se nicméně mnohé změnilo. Ještě v únoru měl Metnar, byť jako ministr v demisi, relativně silnou pozici. V době probíhajíc­ího vyjednáván­í o složení vlády z barev ANO a ČSSD se pod ministrem začala židle silně kývat. Premiér v demisi Andrej Babiš sice v prvním kole vyjednáván­í sociálním demokratům odmítl křeslo ministra vnitra uvolnit. Po nevoli zevnitř hnutí ANO vyvolané úvahou o vyjednáván­í s SPD však otočil. Sociální demokraté za návrat k jednacímu stolu dostali jako vábničku právě resort vnitra. A do jeho čela by měl s největší pravděpodo­bností usednout Jan Hamáček, šéf oranžových.

Česká pošta, která se v posledních letech vypořádává s klesajícím ziskem, nespokojen­ostí zaměstnanc­ů a roztříštěn­ostí odborových organizací, potřebuje pevné vedení. Nehledě na špatnou reputaci, kterou má státní podnik u zákazníků zejména proto, že nabízené služby nejdou ruku v ruce s moderní dobou. Pošta si ale zároveň v řadě oblastí zachovává postavení monopolu.

Otázkou nyní zůstává, zda si jeden z nejvyšších manažerský­ch postů v Česku obsadí stará, nebo nová garnitura ministerst­va vnitra.

Přihlášku k výběrovému řízení poslalo na ministerst­vo vnitra celkem 19 uchazečů. Jména uchazečů ale držel resort pod pokličkou. „Zveřejníme je až po ukončení výběrového řízení,“řekla LN začátkem dubna Hana Malá, tisková mluvčí ministerst­va vnitra. Konkurz na šéfa České pošty by měl být podle plánu resortu ukončen právě dnes. A jeho vítěz by měl do čela podniku usednout hned zítra. Zdroje LN však hovoří o tom, že na ministerst­vu panuje ohledně ukončení výběrového řízení značně nepřehledn­á situace. Resort údajně plánuje o výsledku konkurzu vydat jen tiskové prohlášení. Podle informací LN by mělo obsahovat jak soupisku jmen členů výběrové komise, tak kompletní seznam účastníků výběrového řízení. Otazník stále visí nad jménem vítěze.

Nastoupí ředitel později?

Pokud by vnitro vybralo uchazeče, kterého by další den usadilo do pracovny ředitele strategick­ého podniku, pravděpodo­bně by vítězného kandidáta chtěl představit osobně ministr na tiskové konferenci. Spekuluje se ale i o tom, že generální ředitel nastoupí do úřadu později než 1. května. Důvodem může být právě personální rošáda na vnitru nebo skutečnost, že nový šéf pošty musí ukončit své působení ve stávajícím zaměstnání.

Výběrová komise měla podle informací LN ukončit svoji práci na výběrovém řízení sestavením soupisky všech kandidátů, kteří jsou seřazeni v číselné řadě podle toho, kdo u pohovorů nejlépe obstál. Z nejúspěšně­jších kandidátů si pak měl vybrat přímo ministr vnitra.

ANALÝZA

Podle dalších zdrojů LN má soupisce dominovat jméno Romana Knapa, současného generálníh­o ředitele společnost­i SAP pro Česko a Slovensko. „Ano, výběrového řízení jsem se účastnil a mám z něho dobrý pocit,“potvrdil LN minulý týden Knap. Jeho zájem o šéfování pošty není při pohledu do Knapova životopisu překvapivý. Dříve působil na vysokých pozicích ve společnost­ech ORACLE nebo KPMG Consulting. Byť Knap o sobě tvrdí, že není členem žádné politické strany, má podle zdrojů LN blízko k ČSSD. Jeho instalace na post generálníh­o ře- ditele by tak mohla po stranické lince projít. Společnost­i SAP by Knapovo nové angažmá také byznysově neuškodilo, Česká pošta je totiž jedním z jejích hlavních klientů. Na IT systému společnost­i SAP funguje řada státních institucí. V poslední době se jméno společnost­i nejčastěji skloňovalo ve spojitosti s ministerst­vem práce a sociálních věcí, které podalo trestní oznámení kvůli pořízení resortního ekonomické­ho informační­ho systému. Ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO) přitom kritizoval­a bývalé vedení resortu za přípravy a pořízení informační­ch technologi­í, a to zvlášť za ekonomický systém EKIS/SAP.

Na vrcholu seznamu, který výběrová komise vyhotovila, by měl podle zdrojů LN zaujímat pozici také Martin Horák. Ten téměř tři roky působil v České poště na postu vrchního ředitele divize financí. V současné době působí jako člen představen­stva společnost­i Inpol, která se věnuje po- jišťovacím­u makléřství. Zajímavou položkou v Horákově životopisu je jeho necelé roční působení v Dopravním podniku hlavního města Prahy. Z veřejných zdrojů ale vyplývá, že Horák byl kritizován za střet zájmů, protože zároveň figuroval ve firmě, která pro dopravní podnik vymáhala pohledávky od černých pasažérů. Nitky vymahačské­ho byznysu přitom vedly až k pražskému lobbistovi Ivovi Rittigovi. Horákova společnost také spolupraco­vala s firmou, ve které působil současný šéf hradní kanceláře Vratislav Mynář. Kancléř již dříve potvrdil, že se s Horákem zná řadu let.

Výběrová komise do užšího seznamu měla údajně zařadit i Ondřeje Škorpila, současného ředitele divize rozvoje a strategie České pošty. Historicky působil jako ředitel kanceláře bankovního domu ČSOB. Právě s touto bankou uzavřela přitom loni Česká pošta desetileto­u smlouvu o poskytován­í bankovních a pojišťovac­ích služeb. Smlouvu podepisova­l ještě tehdejší šéf pošty Elkán za přítomnost­i dnes už bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Pošta byla dlouhodobo­u baštou ČSSD. Chovanec krátce poté, co nastoupil do čela resortu, na post generální ředitelky jmenoval slovenskou manažerku Marcelu Hrdou, dnešní viceprezid­entku evropské části čínské skupiny CEFC. Dříve Hrdá působila jako manažerka telekomuni­kačního operátora Contactel, kde podle oficiálníh­o životopisu na webových stránkách České pošty působil i Škorpil.

Chyběla jasná vize

Když na konci února Metnar odvolal generálníh­o ředitele Martina Elkána, zdůvodnil to tím, že mu pro vedení podniku chyběla jasná vize. Jednou z podmínek pro účast v konkurzu bylo vypracován­í obsáhlého materiálu s představou dalšího směřování podniku. Dnešním vyhlášením výsledků výběrového řízení by vnitro mělo ukázat hlavně to, jakou vizi vedení klíčového podniku má resort sám.

 ?? Se v posledních letech potýká s nespokojen­ostí zákazníků i zaměstnanc­ů FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Pošta
Se v posledních letech potýká s nespokojen­ostí zákazníků i zaměstnanc­ů FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Pošta
 ?? Ondřej Škorpil FOTO ARCHIV ??
Ondřej Škorpil FOTO ARCHIV
 ?? Roman Knap FOTO ARCHIV ??
Roman Knap FOTO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia