Lidové noviny

ČSSD spustí referendum o vládě s Babišem

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Jít do vlády s Babišem, nebo ne? Otázka, kterou řeší sociální demokraté již několik týdnů, bude mít definitivn­í rozuzlení do léta a odpoví na ni až vnitrostra­nické referendum. V sobotu se na tom shodl Ústřední výkonný výbor ČSSD na svém zasedání v Hradci Králové.

Přesné znění otázky a termín celostrani­ckého hlasování, které by mělo proběhnout do dvou měsíců, určí až předsednic­tvo sociální demokracie.

„Nemáme ukončena jednání o vládě, takže nemůžeme dnes říct přesně to, na co se budeme ptát našich členů,“prohlásil předseda strany Jan Hamáček.

V referendu budou moci hlasovat všichni členové ČSSD, kterých je zhruba 19 tisíc. Jeho výsledky budou platné jen tehdy, pokud se celostrani­ckého hlasování zúčastní alespoň čtvrtina členů.

Jasno ale není v tom, jakou metodou budou sociální demokraté o účasti na vládě s ANO hlasovat.

Po webu, nebo klasicky?

Stranické regule znají dva systémy – koresponde­nční volbu a klasické vhazování lístků do urny. Nové vedení ČSSD ovšem dává přednost třetí metodě, elektronic­kému hlasování. Zakliknutí volby ve webové aplikaci, kam by hlasující měl přístup díky unikátnímu kódu zaslaném poštou, jako rychlé, levné a přehledné řešení preferuje právě Hamáček. ČSSD s virtuálním hlasováním ovšem nemá dobrou zkušenost. Sociální demokraté prozatím hlasovali elektronic­ky jen jednou – letos v únoru ve Středočesk­ém kraji.

Po internetu rozhodoval­i, zda má strana jít do koalice s Babišem nebo preferovat předčasné volby. Přes počítač tehdy hlasovalo jen 284 členů, což je 23 procent. Pokud se nyní bude hlasovat přes web celostátně, je jisté, že ČSSD bude muset nasadit technickou osvětu i asistenci – více než třetina členů strany je starší šedesáti let.

Hamáček si myslí, že celostátní referendum vzbudí zájem. „Jsem přesvědčen, že účast bude vyšší než oněch 25 procent. Věřím tomu, že si členové tuto šanci nenechají ujít,“prohlásil v ČT.

Referendum k vládě s Babišem uvítal i předseda Senátu Milan Štěch, jeden z nejviditel­nějších kritiků spolupráce sociálních demokratů s hnutím ANO. „Bude na každém z nás, abychom zvážili, zdali jsou podmínky pro nás dobré. Půjdeme do vlády s hnutím, se kterým jsme měli poměrně těžké vládnutí,“řekl Štěch.

Problemati­cká je podle něj postava premiéra. „Andrej Babiš si stejně dělá, co chce, a co je nejhorší, oni ti jeho členové ho prakticky na slovo poslouchaj­í,“doplnil Štěch. „To není demokracie, to je kult,“dodal.

Kromě referenda schválilo širší vedení strany i další podmínku vstupu do vládní koalice – zákaz spolupráce s Okamurovým hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) na celostátní úrovni. „Už na sjezdu jsme si odsouhlasi­li usnesení, že jakákoli vládní odpovědnos­t ČSSD nesmí být závislá na hnutí SPD,“řekl novinářům místopředs­eda strany Roman Onderka. S nabídkou oslovit SPD ve věci vládní spolupráce nicméně nepočítá ani Babišovo ANO. V ČT to včera potvrdila místopředs­edkyně ANO a středočesk­á hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Výsledek vnitrostra­nického referenda je tak klíčový nejen pro samotnou sociální demokracii, ale i pro ANO. Koalice se sociálními demokraty zůstává jedinou reálnou možností.

Sociální demokraté nechají o koalici s ANO hlasovat členskou základnu.

Odstoupení na papír nepatří

„Žádnou variantu B nemáme, ale pracujeme na tom, aby byla zajímavá varianta A pro naše členy i členy ČSSD,“upřesnil předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) na TV Prima. Sám Babiš je podle něj připraven odstoupit z funkce premiéra, pokud by z chystané společné vlády odešli ministři za ČSSD. Dávat takovou podmínku přímo do koaliční smlouvy je ale podle šéfa sněmovny nevhodné. „To je něco dehonestuj­ícího, ponižující­ho, něco, co se nemůže dávat na papír,“dodal Vondráček.

 ?? ČSSD zasedal v Hradci Králové FOTO MAFRA - M. KLÍMA ?? Ústřední výkonný výbor
ČSSD zasedal v Hradci Králové FOTO MAFRA - M. KLÍMA Ústřední výkonný výbor

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia