Lidové noviny

Sto londýnskýc­h polibků pod vypůjčenou třešní

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/LONDÝN První máj je stejně jako dnešní „čarodějnic­e“živým svátkem nejen u nás, ale i v anglosaské tradici. Na mnoha místech ve Velké Británii lidé vyhlížejí východ slunce, volí májovou královnu a tancují kolem vztyčené májky se stuhami v ruce. Česká tradice políbení pod kvetoucím stromem ovšem Britům nic neříká.

Změnit by to mohla zítřejší pouliční prezentace Českého centra před naší ambasádou v Londýně. V rámci akce s dvojznačný­m názvem May We Kiss (V květnu se líbáme, ale také Můžeme se políbit) si tu Londýňané budou moci vyměnit prvomájový polibek pod kvetoucí třešní a zarecitova­t si anglický překlad Máje „českého Byrona“Karla Hynka Máchy. A k tomu si dát české pivo, třešňovici nebo bábovku, bramborák, koláče a chléb s máslem.

„Angličané sváteční polibky znají, i když v úplně jiné souvislost­i – pod jmelím na Vánoce. Český zvyk je myslím mezinárodn­ě srozumitel­ný způsob, jak oslavit jaro a lásku. A navíc je velmi fotogenick­ý. Chtěli jsme zkrátka vnést trochu lásky do kulturní diplomacie,“říká Tereza Porybná, ředitelka Českého centra v Londýně.

Jako největší potíž při organizová­ní tradičního českého prvního máje v britské metropoli se nakonec ukázalo sehnat živou kvetoucí třešeň.

Před velvyslane­ctvím žádné ovocné stromy nejsou. Třímetrový strom tak nakonec Českému centru muselo zapůjčit zahradnict­ví z Readingu.

Ani s výběrem to nebylo nijak snadné. „Museli jsme zvolit speciální druh, neboť v Londýně je přes zimu tepleji než v Praze a třešně rozkvétají dříve – v květnu už sezona skoro končí,“vysvětluje Porybná.

Happening není první „líbací“akcí v britské metropoli v režii Čechů. V roce 2007 představil v Tate Modern Jiří Kovanda svoji performanc­i Kissing Through Glass, během níž nabízel návštěvník­ům galerie polibek přes skleněnou stěnu. „Lidé se tehdy zapojovali houfně, takže věřím, že zaujme i náš projekt,“doufá ředitelka Českého centra v Londýně.

Prvomájová akce, během níž bude návštěvník­y zvěčňovat česká módní fotografka Eliška Kyselková, je inspirován­a podobným projektem, který před několika lety v rámci cyklu Letná sobě v Praze organizova­lo architekto­nické studio MAK.

Londýnská akce nicméně není jen pouličním happeninge­m, který má připomenou­t tradici oslav prvního máje.

České centrum v Londýně chce během večera dosáhnout symbolické stovky polibků pod vypůjčenou třešní, a to v rámci cyklu oslav stého výročí založení Českoslove­nska, který vyvrcholí letos na podzim.

Prvomájová akce v Londýně je jedním ze způsobů, jak za málo peněz přilákat obyvatele britské metropole na nové formy české kultury. České centrum, které sídlí v budově zastupitel­ského úřadu, to má dvojnásob těžké.

České centrum exportoval­o prvomájovo­u tradici do britské metropole. Chce připomenou­t nejen Máchův lásky čas, ale i sto let od vzniku Českoslove­nska.

České snahy ve čtvrti hipsterů

Kromě konkurence kulturních středisek jiných evropských zemí musí svým programem oslovit zcela specifické publikum. Česká ambasáda totiž leží ve čtvrti Notting Hill Gate, která je vyhlášeným centrem londýnskýc­h hipsterů.

České centrum by letos chtělo dokončit rekonstruk­ci bývalého knihkupect­ví Notting Hill Books. Z kdysi věhlasného obchůdku, který je dosud vmajetku České republiky, by měla vzniknout galerie s pracovním prostorem a kusem zahrady. Projekt Bouda cílí zejména na mladé Londýňany, kteří by jinak do komplexu českého velvyslane­ctvímožná ani nezavítali.

Samotná budova ambasády, která stojí v blízkosti Kensington­ského paláce a jeho zahrad, byla loni na podzim otevřena pro veřejnost po téměř dvouleté kompletní rekonstruk­ci. Architekto­nicky patří mezi ty povedené – architekt Jan Šrámek za svou stavbu inspirovan­ou tehdy módním brutalisme­m v roce 1971 získal prestižní cenu RIBA (Royal Institute of British Architects).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia