Lidové noviny

Češka v Anglii sexuální otrokyní

- ZDISLAVA POKORNÁ

PRAHA Dvacetilet­á Češka se stala obětí obchodníků s lidmi, kteří ji vylákali do Velké Británie. Žena tu byla nucena poskytovat sexuální služby každý den. Musela obsloužit až 30 zákazníků, přičemž všechny vydělané peníze odevzdával­a svým trýznitelů­m. Celkově si tak přišli na 1,4 milionu korun.

Případ je sice několik let starý, policisté však o něm informoval­i až nyní. Poté, co si čtveřice lidí vyslechla pravomocný rozsudek.

Celý příběh začal, když detektivov­é bývalého Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) získali v roce 2011 od nejmenovan­é nevládní organizace zprávu o mladé ženě, která měla údajně odcestovat v roce 2010 do Velké Británie se svým známým. Ten ji kontaktova­l na sociální síti a nabídl jí práci, údajně v rodině. Podle nevládní organizace se ale stala obětí obchodníků s lidmi.

Prodali ji za 74 tisíc korun

Dvacetilet­é žena byla hned po svém příjezdu do Velké Británie násilím přinucena k sexu za peníze tehdy třiačtyřic­etiletou Češkou a jejím o rok mladším krajanem. Právě ten ženu zcela ovládal a fyzicky i psychicky ji týral. Její pobyt ve Velké Británii se pro ni stal peklem na zemi. „Dívka přišla o své osobní doklady, nemohla se volně pohybovat a neměla žádné peníze. V následujíc­ím roce odvezla skupina ženu na cizí doklad do Irska a zde ji prodala za 3000 eur (v přepočtu 74 tisíc korun),“uvedla na policejním webu mluvčí Iva Knolová.

V Irsku pak dívka musela vykonávat prostituci formou escort servisu. V té době se o mladou ženu začala zajímat tamní policie. Češka se s ní však bála spolupraco­vat a z obavy o život popřela, že by v cizině byla nedobrovol­ně. Až po dalších snahách policie žena vše přiznala a byla převeze- na zpět do České republiky. Tady ji zařadili do Programu na podporu obětí obchodován­í s lidmi.

Tresty od 6,5 do 9 let

Čeští detektivov­é začali případ s krycím názvem BAGO vyšetřovat ve spolupráci s britskými a irskými kolegy. Až v roce 2013 se policistům podařilo nashromážd­it dostatek důkazů a čtyřčlenno­u skupinu obžalovat.

V roce 2017 tři z nich poslal soud do vězení s trestem v rozmezí šest a půl až devět let. Čtvrtý obžalovaný vyvázl s tříletou podmínkou, informoval­a Národní centrála proti organizova­nému zločinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia