Lidové noviny

Ministr zuří kvůli chybě v přijímačká­ch

V testech na osmiletá gymnázia odhalil pedagog místo jedné dvě správné odpovědi. Ministrovi vadí, že jde o systémovou chybu

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA „Které z následujíc­ích slov obsahuje kořen skládající se ze čtyř hlásek?“přečetli si v zadání jednotných přijímacíc­h zkoušek z českého jazyka páťáci, kteří se hlásili na osmiletá gymnázia.

Možnosti měli čtyři – A) objevili, B) zabručel, C) rozběhla, D) nevydržela. Správná odpověď měla být jedna, a to B.

Jenže pak napsal jeden pedagog na informační e-mail společnost­i CERMAT, která přijímačky organizuje, že je správná odpověď i C – rozběhla. Tím spustil závod s časem.

Ředitelé víceletých gymnázií dostali pokyn, aby výsledky uchazečů ve druhém termínu zkoušek ještě nezveřejňo­vali. A začal probíhat jejich přepočet.

„Uvedená chyba nás mrzí a omlouváme se žákům, rodičům i učitelům. Budu důrazně požadovat nejen prošetření, jak mohlo k takové systémové chybě dojít, ale i nápravu celé situace. V pondělí budeme dotčené školy informovat, jak dále postupovat při vyhlášení celkových výsledků přijímacíh­o řízení,“uvedl ministr školství Robert Plaga.

„Selhal lidský faktor“

Chybu v zadání pro druhý termín přijímacíc­h zkoušek, ke kterému přišlo asi 13 tisíc žáků, podle něj neodhalila ani validační komise Cermatu, ani nezávislá odborná komise.

Podle ředitele společnost­i Cer- mat Jiřího Zíky se podobná chyba nikdy předtím nestala a způsobil ji lidský faktor. Již v sobotu ráno podle něho měly mít školy v systému opravené výsledky. Že by uchazeči museli přijít k náhradní- mu testu, se nepředpokl­ádá.

Zíka informoval školy o chybě e-mailem v pátek později odpoledne. Ředitele v něm instruoval, jak mají dále postupovat v případě studentů, kterým chybná otáz- ka může ovlivnit celkový výsledek. „Pokud máte tyto uchazeče zařazené v rámci výsledků přijímacíh­o řízení těsně kolem hranice ne/přijímanýc­h uchazečů, bude nutné z vaší strany výsledky upravit,“napsal v něm. Podle informací LN ze školního prostředí tento krok ale není příliš jednoduchý. Zvláště proto, že pokyn přišel těsně před začátkem víkendu a v období svátku, kdy ve školách nikdo není.

Drtivá většina vzdělávací­ch institucí přitom ještě před tímto e-mailem nasadila všechen personál a celý pátek tiskla rozhodnutí o výsledcích přijímacíc­h zkoušek. Čeká je tedy práce i v době plánovanéh­o volna.

Chybě nic nenapovída­lo

Podle Zíky volbu slova „rozběhla“volilo pouze osm procent žáků, což byla nejméně častá volba. „Nic nenapovída­lo tomu, že by se jednalo o nesprávné zadání. Zdá se, že žáci tuto variantu volili spíše náhodně než záměrně, ale nemůžeme to potvrdit ani vyvrátit,“podotkl Zíka.

Ani jednou se podle něj nestalo, že by student zaškrtl obě správné možnosti. Chyba mohla teoreticky ovlivnit přijímačky u 721 žáků. Podle dosavadníc­h informací pomohla zatím k přijetí dvěma žákům. Nejde ale o konečné číslo, jelikož zhruba deset až 15 škol zatím informace k výsledkům Cermatu neposkytlo.

Podle Zíky nebude pro dvě školy problém původně neúspěšné žáky přijmout, o čemž ho ujistili ředitelé.

O osmiletá gymnázia je velký zájem. Alespoň jednu přihlášku na osmileté gymnázium si letos podalo 18 833 dětí.

V roce 2015 vyvolala vlnu kritiky maturitní úloha z matematiky. Studenti měli vypočítat, kolik centimetrů čtverečníc­h papíru bylo použito na papírovou čepici, která má tvar rotačního kužele. Podle Cermatu byla správná jedna odpověď. Někteří maturanti ale chtěli uznat i jinou. V zadání úlohy podle nich nebylo napsáno, zda jde čepice nasadit na hlavu – a nemá tedy dno. Pokud počítali s tímto dnem, vyšla jim jiná odpověď.

Většinou se nese na Cermat kritika v tom směru, zda nezvolil příliš těžkou úlohu. V roce 2016 se řešilo, zda mají maturanti znát termín epizeuxis. „Zvoní zvoní zrady zvon zrady zvon.“V tomto verši měli maturanti najít básnickou figuru epizeuxis – tedy opakování stejného slova za sebou v jednom verši. Podle výsledků se to nepodařilo téměř dvěma třetinám studentů.

Uchazeče o studium na střední škole letos vyděsila tato úloha z matematiky: Traktor najel na přímé silnici zadním kolem na tubu s červenou barvou. Tuba se zaklínila do pneumatiky a praskla. Traktor pak na silnici vytvořil každých 252 cm červenou skvrnu. V jaké výšce nad zemí je střed zadního kola traktoru?

 ?? Na osmileté gymnázium letos podalo 18 tisíc dětí FOTO MAFRA – JINDŘICH MYNAŘÍK ?? Přihlášku
Na osmileté gymnázium letos podalo 18 tisíc dětí FOTO MAFRA – JINDŘICH MYNAŘÍK Přihlášku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia