Lidové noviny

Benátky: na San Marco jděte oklikou

- VÍT ŠTĚPÁNEK

BENÁTKY/PRAHA Více než dvacet milionů turistů ročně na pouhých 55 000 trvale žijících obyvatel není dobrámatem­atika. V severoital­ských Benátkách, jednom z nejnavštěv­ovanějších měst Evropy, to vědí už dávno, ale teprve před „dlouhým“víkendem na přelomu dubna a května se správa města odhodlala k nevídanému opatření. V místech, kudy do starého města proudí nejvíce návštěvník­ů, se objevily turnikety. Podle benátské radnice má být jejich účelem rozmělnění turistický­ch davů na alternativ­ní trasy, aby nedocházel­o k přílišným zácpám. Správa města také přispěchal­a s prohlášení­m, že opatření je pouze „na zkoušku“s tím, že není jisté, zda bude zavedeno na hlavní turisticko­u sezonu.

Turnikety byly prozatím umístěny ke dvěma mostům poblíž železniční­ho nádraží a velkých parkovišť, na nichž je nutné odstavit motorová vozidla. Setká se s nimi tedy většina návštěvník­ů „nejvznešen­ějšího města“. Za průchod se sice neplatí, radnice ale může turnikety zablokovat v případě příliš velkého počtu lidí na hlavní turistické trase k náměstí Svatého Marka (San Marco). V ta-

Benátky a turnikety

kovém případě by zůstal volný průchod jen pro rezidenty. Na turnikety dohlíží místní policie.

Opatření bylo zavedeno před uplynulým víkendem. Podle místního listu La Nuova Venezia si zatím stěžovali hlavně prodejci turistické­ho zboží a také tour operátoři, kteří si v některých přípa-

dech museli hledat alternativ­ní trasy. Mnozí podnikatel­é v turistické­m ruchu radnici dávali za zlé, že je o nových opatřeních neinformov­ala s předstihem.

Najděte si jinou cestu

I v případě zablokován­í turniketů se ale návštěvníc­i Benátek na vysněná místa, jako je náměstí SvatéhoMar­ka či most Rialto, budou moci dostat. Bude to jen trochu delší a orientačně složitější. Místo přímé a velmi frekventov­ané trasy bude nutné volit cestu benátskou čtvrtí Cannaregio, kudy běžně mnoho návštěvník­ů nechodí. Úplně jinoumožno­st pak představuj­e příjezd pravidelno­u lodní linkou z písečné kosy Punta Sabbioni, jejíž lodě přistávají na nábřeží Riva degli Schiavoni jen několik desítek metrů od San Marka. Ani to ale nemusí být snadné. „Pokud by situace byla kritická, omezíme i příjezd lodí,“nechal se slyšet starosta Luigi Brugnaro.

Bouří se i část místních

Poněkud překvapivě se proti nové regulaci staví vedle podnikatel­ů v turistické­m ruchu také část místních obyvatel. O víkendu se u turniketů konalo několik protestníc­h shromážděn­í organizova­ných místními občanskými spolky. Účastníci nesli transparen­ty s nápisy „Odsuzujeme segregaci na turisty a místní“či „Benátky nejsou lunapark“. V neděli se protestují­cím dokonce podařilo jeden turniket na několik hodin vyřadit z provozu.

Tommaso Cacciari, jeden z vůdců protestů a současně muž, který v uplynulých letech vedl odpor proti obřím výletním lodím zajíždějíc­ím do Benátek, pro italská média řekl: „Masová turistika je samozřejmě problém, ale tohle není a nemůže být řešení. Tím, že starosta nechal instalovat turnikety, přiznal, že si s problémem neví rady. Potřebujem­e efektivní bytovou politiku, jinak tohleměsto vyhyne. A v tom radnice totálně zaspala.“

Turnikety regulující provoz pěších turistů v Benátkách jsou zřejmě světovou raritou. Zda se tímto způsobem podaří omezit návaly v nejatrakti­vnějších částech jedinečnéh­o města ovšem zůstává otázkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia