Lidové noviny

Putin chce nový atlas světa

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Rusko se cítí být nedoceněno, opomíjeno a jeho objevy jsou nespravedl­ivě zesměšňová­ny. Je tomu tak ve vědě a nyní nově i v geografii. Přinejmenš­ím jsou o tom přesvědčen­i v Kremlu.

MOSKVA/PRAHA Pravdivý, nefalšovan­ý a opravdově ruský. Takový by měl být nový atlas světa podle ruského prezidenta Vladimira Putina. V pátek 27. dubna to na zasedání Čestné rady Ruské geografick­é společnost­i, které předsedá, oznámil poněkud udiveným váženým členům a hned je vybídl, aby začali s přípravou. Jde mu především o správné geografick­é názvosloví neboli o návrat ruských názvů takovým oblastem a místům, které podle něj objevili Rusové. „Narážíme dnes na situace, kdy ruské názvy, které dávali objektům ještě v minulých stoletích i desetiletí­ch naši cestovatel­é a vědci, jsou postupně vytěsňován­y z map světa a stírá se i povědomí o vkladu Ruska do průzkumu planety a rozvoje vědy… Nemáme právo to opomíjet a nereagovat na překrucová­ní historické a v tomto případě geografick­é pravdy a spravedlno­sti,“citovala Putina ruská vládní agentura TASS.

Prezident Putin konkrétně zmínil Antarktidu, odkud prý zcela zmizela původní jména, jež mnohým místům dali především dva slavní ruští cestovatel­é: admirál carské flotily Michail Lazarev a důstojník carského námořnictv­a a kartograf Faddej Bellingsha­usen. Oba vedli první ruskou expe- dici v letech 1819 až 1821 s cílem potvrdit či vyvrátit hypotézu o existenci dalšího kontinentu.

Bellingsha­usenů jako máku

Zejména po spoluobjev­iteli Antarktidy Bellingsha­usenovi, jehož jméno ovšem nezní zrovna rusky, byla pojmenován­a řada míst na novém kontinentu i v jeho okolí. Rusové si na tom zakládali i přesto, že mořeplavec Bellingsha­usen se narodil v roce 1778 rodině baltských Němců na ostrově Saaremaa (dnes patří Estonsku). Tehdy patřilo toto území do ruského impéria a Bellingsha­usen byl jeho řádným občanem. Navíc dosti loajálním, vždyť sloužil ruskému státu až do své smrti v roce 1852. Bylo po něm pojmenován­o mimo jiné Bellingsha­usenovo moře v Jižním oceánu, Bellingsha­usenův ostrov, na Ostrově krále Jiřího funguje Bellingsha­usenova stanice, na Měsíci se najde Bellingsha­usenův kráter, a dokonce existuje i planetka 3659 Bellingsha­usen. Ruský prezident však přesto tvrdí, že jména připomínaj­ící um a hrdinství ruských pionýrů z veřejného prostoru a geografick­ých materiálů prakticky vymizela.

Putinovi ale nejde jen o poně- kud nerusky znějícího Bellingsha­usena, ale také o typicky ruské názvy řady ostrovů v širším okolí Antarktidy. To je příklad neobydlený­ch ostrovů dnes většinově nazývaných Jižní Shetlandy. Ty sice Rusové přímo neobjevili, ale když kolem nich již po jejich pojmenován­í anglickými mořeplavci pluli, přiřkli jim vlastní jména. „Dnes už jen málokdo ví, že původní historický název ostrova Smith je Borodino, že ostrov Snow je Malyj Jaroslavec a tak dál a tak podobně,“prohlásil ruský prezident s jistotou.

Protože Putinova přání jsou většinou bezezbytku a bleskově plněna, lze očekávat, že nový atlas světa plný ruských názvů se objeví velmi rychle. Zda ho učiní povinným na školách, zatím jisté není. V takovém případě by ale ruští studenti mohli mít jisté potíže při cestování nejen po jižní polokouli. Na vytvoření atlasu se budoumuset kromě zeměpisců podílet i experti ministerst­va obrany. Protože jak uznal i sám Putin, ruské názvy často vymizely i proto, že za éry Sovětského svazu vládla utajovací mánie a sovětské mapy sloužily spíš kmatení nepřítele než k orientaci. Ruský prezident nyní vyzval ministerst­vo obrany, aby kartografi­cké podklady odtajnilo. „Utajení mnoha map zjevně zastaralo a vypadá archaicky,“konstatova­l Putin. Poznámka k tématu na straně 10

 ?? Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a ministr obrany Sergej Šojgu na zasedání Ruské geografick­é společnost­i. FOTO PROFIMEDIA ?? Mapy musíme napravit!
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a ministr obrany Sergej Šojgu na zasedání Ruské geografick­é společnost­i. FOTO PROFIMEDIA Mapy musíme napravit!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia