Lidové noviny

Stop antisemiti­smu. Ceny Echo skončily

- BERLÍN

Nejvýznamn­ější německé hudební ceny Echo, udělované v oblasti popu, jazzu i klasické hudby, ve stávající podobě skončily. Stalo se tak následkem kontroverz­e při letošním ročníku, kdy bylo 12. dubna v kategorii hip hopu oceněno duo raperů Kollegaha a Farida Banga. Ti na svém albu Jung, Brutal, Gutaussehe­nd 3 zlehčují holokaust a hlásají antisemits­ké, misogynní a homofobní postoje.

V důsledku udělení ceny této dvojici se zvedla vlna protestů ze strany německé veřejnosti. Už na předávacím ceremoniál­u svůj nesouhlas vyslovil zpěvák Campino z i u nás dobře známé německé punkové skupiny Die Toten Hosen. Následoval­a smršť navrácenýc­h cen Echo od jejich držitelů z minulých ročníků.

Byli mezi nimi například klasik německé pop music Marius Müller-Westernhag­en, který vrátil hned sedm ocenění, producent, výtvarník a hudebník Klaus Voormann, známý jako někdejší spolupraco­vník Beatles, klavírista Igor Levit nebo dirigenti Christian Thielemann a Enoch zu Guttenberg. Zřejmě definitivn­í ránu cenám Echo zasadilo začátkem minulého týdne její vrácení z rukou jedné z největších žijících hvězd klasické hudby, klavíristy a dirigenta Daniela Barenboima.

Nic nepomohlo, že oba rapeři se od antisemiti­smu vehementně distancova­li, Kollegah dokonce nabídl fanouškům židovského pů- vodu „doživotní volný vstup“na jejich koncerty.

Minulý týden se v Berlíně sešla výkonná rada německé Asociace hudebního průmyslu, která ceny Echo vyhlašuje, a rozhodla se dočasně ve stávající podobě udílení cen pozastavit.

Co bude dál

V prohlášení pro veřejnost se uvádí, že ceny Echo mají sice slavnou minulost, ale jejich značka byla letošními událostmi nenahradit­elně poškozena. „Tyto události nelze vymazat, ale můžeme zajistit, aby se podobné chyby v budoucnu neopakoval­y,“píše rada. Poukazuje na to, že německý hudební trh je třetí největší na světě a nějakou podobu cen, jež by měly charakter nadžánrové­ho a mezigenera­čního „majáku“, bude i nadále potřebovat.

Dosavadní kolegium, které ceny udělovalo, bylo rozpuštěno, bude zcela změněna struktura cen a patrně i jejich „poškozený“název. Pořadatelé slibují zcela jiná kritéria nominací. Na rozdíl od klasiky a jazzu, kde o udělení rozhodoval­a výhradně odborná porota, totiž byla v oblasti populární hudby (do níž spadá i hip hop) zohledňová­na také prodejnost alb a hranost skladeb v rozhlasový­ch playlistec­h.

Výkonná rada na červen plánuje workshop, z něhož by měly nejen vzejít nápady na redesign cen, ale měl by také zahájit celospoleč­enskou debatu o svobodě umění a jejích hranicích. ob

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia