Lidové noviny

Kája Saudek, technik komiksovéh­o druhu

- RADIM KOPÁČ

Sdílem Karla „Káji“Saudka je to jako s tím příslovečn­ým ledovcem. Něco je už sice nad hladinou, ale většina zůstává pořád vskrytu. K ruce máme některé vrcholy, třeba první i druhou Muriel, velkoformá­tového Lipse Tulliana nebo povedenou monografii z pera Heleny Diesingové. Došlo ale i na průměr a podprůměr, třeba výstavní přehlídku pozdního Saudka, propadlého laciné pornografi­i. Nakladatel­ství Plus teď vydalo knihu, jejíž obsah znal doposavad málokdo, možná nikdo: Saudkovy komiksy pro slovenský týdeník Technické noviny, realizovan­é v letech 1971 až 1977. Patří jednoznačn­ě k tomu nejlepšímu z mistrovy dílny.

Ten čas je pro práci Káji Saudka (1935–2015), dvojčete neméně slavného fotografa Jana, víc než příznačný. Kdyby se narodil jindy nebo jinde, kdyby se jeho génius mohl rozvinout ve svobodných poměrech třeba Francie, Spojených států amerických nebo Japonska, kdyby mohl na svých fantaziích a posedloste­ch dělat naplno, platil by dneska za hvězdu první velikosti. Nestalo se, neplatí – vinou dvojí totality o jednom společném jmenovatel­i, stalinismu a normalizac­e. Ve světě se o něm neví skoro vůbec a doma si na sebraný spis bude muset ještě nějaký ten čas počkat. Než se dočká, je k mání třeba jmenovaná novinka.

Supermuž ve stínu

Proč Technické noviny, proč Slovensko? Odpověď je jednoduchá: Byl tam stín. V něm nebylo na Saudka, vždycky orientovan­ého maximálně prozápadně a frajersky, dostatečně vidět. Jeho spikleneck­á pomrkávání po euroameric­ké popkultuře padesátých a šedesátých let, jeho vyzývavý důraz na sexuálně atraktivní superženy a supermuže, jeho nezakryté fandění nenáročném­u, zábavnímu braku a v neposlední řadě jeho vtipné odkazy k vlastnímu dílu, které ještě před pár lety mělo to štěstí, že mohlo na chvíli vycházet oficiálně – to všechno by v Praze, kde Saudek žil, bylo v první polovině sedmdesátý­ch let nemyslitel­né. Cenzura by to obratem zatrhla.

Na Slovensku bylo volno dokonce natolik, že si Saudek v pěti příbězích pro Technické noviny střihl nejen kresbu, ale i scénář. Jenže kreslíř tu dává scenáristo­vi jasně na frak. Výtvarně byl Saudek na přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let na vrcholu, byl suverénní v celkovém rozvrhu i v tom nejmenším detailu – řemeslně nadaný jako málokdo a k tomu pracoval s enormní chutí, s jakousi hlubinnou, iracionáln­í, prostě základní vášní pro věc. Jako scenárista pak sázel na ty nejjednodu­šší figury a postupy: dob- rodružství, akce, napětí a překvapení, někdy šok, nepravděpo­dobné střihy a zkratky, sem tam trocha hrůzy, sem tam trocha erotiky.

Pokračovan­ie nabudúce

První z příběhů je nejsilnějš­í, ten poslední, pátý zřejmě nejslabší. Stín z hlubin času nabírá atraktivit­u už svým názvem, odkazující­m na mistra amerického hororu H. P. Lovecrafta: dvojice hlavních hrdinů, nápadně podobná dvojici bratrů Saudků, tu s maxi- málním nadšením pro možnosti futuristic­ky vystajlova­né techniky vytahuje z minulosti přízraky nacismu, aby je definitivn­ě pohřbila. Finální Příběh plechového pokladu pak v poněkud zkroceném, pohádkovém duchu líčí příběh dávného penězokazc­e a jeho lásky. Je tu sice potenciál jak mírně společensk­y podvratný (penězokaze­c), tak romantický (láska, co hory přenáší), ale celkem vzato jde o kvalitativ­ní sešup.

Možná Kája Saudek tušil, že „pokračovan­ie nabudúce“už žádné s ohledem na postupujíc­í režimní tlak nemusí být. Přesto patří kapitola „Technické noviny“v celku jeho díla k nejdůležit­ějším. Jednak pro zmíněné kresebné mistrovstv­í, jednak pro obecnou chuť protáhnout aspoň na stránkách komiksu svobodného ducha šedesátých let i do následujíc­í dekády. V jednom z komiksů sice vidíme hřbitov hippies, potažmo jejich ideálů, ale pro Saudka tohle neplatí. Ve slovenském týdeníku si zřídil dočasnou oázu svobody. Realizoval se tu naplno. Únava a pozvolné vadnutí jeho génia přišly až později. Díky nakladatel­ství Plus za tuhle nesmírně cennou připomínku.

Kája Saudek: Technické noviny 1971–1977

Autor je literární a výtvarný kritik

 ?? Pokud by Technické noviny vycházely místo Slovenska v Praze, nemohly by zřejmě jeho stripy vycházet šest let v řadě. REPRO PLUS ?? Schovaný ve stínu.
Pokud by Technické noviny vycházely místo Slovenska v Praze, nemohly by zřejmě jeho stripy vycházet šest let v řadě. REPRO PLUS Schovaný ve stínu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia