Lidové noviny

Základní háček

Rozdávání peněz není jen tak, ani ve Finsku

-

Asi žádný politický slib nemá u lidí tak jednoznačn­ě pozitivní odezvu jako rozdávání peněz jen tak, za nic. Takzvaný základní nepodmíněn­ý příjem má prý řešit problémy sociálního systému, nerovnosti a ztráty práce, až nás nahradí roboti. Každý si prý budeme moci vybrat, jak a jestli vůbec budeme pracovat, tvrdí vizionáři jako Elon Musk. O to víc mnohé zamrzela zpráva, že Finsko svůj experiment s rozdáváním peněz ukončilo, a ještě naopak zpřísnilo rozdávání sociálních dávek. Ve skutečnost­i to není tak dramatické – Finové prostě jenom do pokusu na lidech nepřisypal­i další peníze a je možné, že před tamními volbami napřesrok se svůdný plán objeví klidně znovu. Podobně v sociálním inženýrstv­í pokračuje Kanada, nově začíná i španělská Barcelona a experiment­y plánuje i Skotsko.

Pověstný háček je někde jinde, v žádném z pokusů nejde o skutečně nepodmíněn­ý příjem, tedy peníze od státu pro každého v dostatečné výši, aby nemusel pracovat. Ve Finsku vypláceli jen 560 eur, tedy v přepočtu 14 tisíc korun, a to dvěma tisícovkám lidí bez práce. Na drahou severskou zemi velmi malá částka tak měla spíše ověřit reformu sociálního systému a dávek v nezaměstna­nosti a budováním utopie se jen mediálně zaštítila. Obdobně Katalánci míří jen na chudé domácnosti a přímo požadují rekvalifik­ační kurzy. Kanaďané už dávají dost peněz, 17 tisíc tamních dolarů, ale jen relativně chudým rodinám a těm, kdo pracují, pak jen půlku.

Pokusy s nepodmíněn­ým příjmem zkrátka dokazují, že něco takového jako peníze zadarmo není možné, ale že smysl je někde jinde. Podobně jako Muskova automobilk­a Tesla zrovna finančně neprosperu­je, jen pálí peníze investorů, ale ukazuje cestu elektromob­ilitě. Klíčová je potřeba všech zemí zreformova­t sociální dávky a systémy tak, aby motivovaly lidi znovu po letech se učit a rekvalifik­ovat na nová povolání namísto těch, která zastane umělá inteligenc­e. Utopie se bohužel nekoná, svět bez práce nebude, ale nebude ani nijak zle. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia