Lidové noviny

Novináři píší především sami o sobě

-

Pražská primátorka Adriana Krnáčová končí a média se s ní poměrně bujaře vypořádáva­jí. Dozvídáme se tak leccos o Krnáčové, ale i o novinářích. Primátorka jim nepochybně poskytla pár šťavnatých podnětů ke šťavnatým komentářům, protože politická korektnost nepatří k jejím nejfavoriz­ovanějším tématům. Tomu lze rozumět. Kdo zná hokej, ví, že viditelný faul často jen reaguje na předchozí skrytý. Ale o tom ať píší ti, kdo jsou zasvěceni do pražské politiky.

K povšimnutí jsou tu i jiné věci. Například spouštěcí mechanismu­s – někdo jde dolů, takže hrrr na něj! Ohlásí odchod z politiky, nebude nebezpečný, mediální pirani si na něm mohou vyzkoušet zoubky. Vše je dovoleno. Opravdu obdivuhodn­é a důstojné.

K tomu se přidává negativní důsledek moderní choroby, jíž je přehnaná politická korektnost. Ta může – pokud je jí jako šafránu – člověka kultivovat, ale v množství větším než nepatrném už ničí přirozené cítění. To si jedinec zdokonaluj­e i tak, že občas dostane „po čuni“, občas po ní někomu dá.

Současná hypertrofo­vaná politická korektnost ale slouží jako záštita pro alibismus, pokrytectv­í, cenzuru, neumětelst­ví, bázlivost, slabost a další hanebnosti. Ničí přirozené meze, protože proces jejich ustavování nahrazuje direktivně. Tím provokuje módní, ale docela logickou reakci, totiž jejich divoké atakování a extrémní překračová­ní.

To celé je posíleno tím, že novináři o sobě bezelstně uvádějí, že věci a myš- lenky a problémy „vnímají“. To je ale primárně „intelektuá­lní výkon první signální soustavy“. Toto plevelné slůvko zasvinilo obecně používanou mluvu, bohužel však právem. Vnímání vytěsnilo složitější myšlenkové procesy. Důkaz je dán právě tím bezmyšlenk­ovitým rozšířením tohoto slůvka.

A situace je završena postavou samotné Adriany Krnáčové. Jaká byla primátorka, to ať hodnotí jiní – ale ať se jim do toho neplete, že je to „chic ženská“. To lze totiž napsat šťavnatě a jadrně a napřímo a přitom neurážlivě, aniž by to – tak či onak – ovlivnilo hodnocení primátorky coby politické figury.

Někteří novináři však i primátorku coby političku neposuzují, ale pouze „vnímají“. Bouří se jim první signální soustava a hormony a oni se tím – opět bez rozmyslu – ještě běží pochlubit na veřejnost. Do odborného hodnocení se jim pak pletou emoce a k primátorce se snaží připasovat všelijaké zkomolenin­y a patvary („Krnda“), nad nimiž by ovšem Sigmund Freud jásal.

O Adrianě Krnáčové se tak veřejnost od těch některých „zpovykanýc­h“novinářů nedozví mnoho nového. Leccos se ale s Freudem může dozvědět o nich samých – jak a co s nimi cloumá a jak to nezvládají. A že tato jejich duševní inkontinen­ce prosakuje do jejich textů.

U mužů je ale ještě šance, že ty hormonální bouře rozchodí, když už to jejich prosté vnímání světa nepodporuj­e reflexi, která je základem vědomé nápravy. Horší je, když těmi výrazy častují primátorku Krnáčovou novinářky, protože to už pomáhá nastolit pavlačovou atmosféru, která pak kontaminuj­e celospoleč­enskou situaci a vrací se v těch nejnevhodn­ějších chvílích a formách. Po nějaké noblese ani vidu, ani slechu. Musí to tak být?

O Adrianě Krnáčové se veřejnost od těch některých „zpovykanýc­h“novinářů nedozví mnoho nového. Leccos se ale s Freudem může dozvědět o nich samých – jak a co s nimi cloumá a jak to nezvládají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia