Lidové noviny

Luxus místo pavlačí a tichých dvorů

- VOJTĚCH WOLF

V druhé polovině května budou radní rozhodovat, jestli v Praze bude stát luxusní hotel Ritz-Carlton.

PRAHA Koncem loňska to vypadalo, že Praha mít hotel Ritz-Carlton nebude. Investor hotelového projektu firma Akroterion totiž nedodržela termíny. Hlavní město jí tak vypovědělo smlouvu. Polovina budov totiž patří Praze a investor si je od něj pronajímá. Teď v dubnu ale majetková komise města doporučila radním v projektu pokračovat.

Záměr vybudovat v těsné blízkosti Staroměsts­kého náměstí hotelový komplex v bloku domů mezi ulicemi Celetná, Kamzíková a Železná existuje už přes dvě dekády. Podle studie, kterou si město nechalo v březnu zadat, se pronájem budov Akroterion­u a stavba hotelového komplexu jeví jako nejvýhodně­jší. „Z hlediska rychlého řešení stávajícíh­o neuspokoji­vého stavebně-technickéh­o stavu objektů je tato varianta v podstatě jediným možným řešením,“píše se v dokumentu.

Investor navíc doložil, že má uzavřenou smlouvu se stavební firmou, dohodu o technické pomoci sítě Ritz-Carlton i zajištěné financován­í od banky.

Město však oproti dřívějšku přitvrdilo. Nová nájemní smlouva, kterou komise radním doporučila uzavřít, obsahuje požadavek na zvýšení nájemného o sedm procent. Praha přitom za pronájem budov měla do roku 2081 dostat podle původních dohod zhruba miliardu korun. Navíc podle nových podmínek musí Akroterion stihnout opravit budovy do roku 2021; hotel by pak měl být zprovozněn do konce roku 2022.

V areálu bude rovněž asi 20 nájemních bytů. dům číslo osm v Ce-

 ?? By měl vzniknout na půdorysu několika budov a dnes nepřístupn­ých dvorů u Staroměsts­kého náměstí mezi ulicemi Celetná, Kamzíková a Železná. Shora po směru hodinových ručiček: V domě U Sixtů je dnes obchod pro turisty. Investor tu plánuje pasáž, která propo ?? Hotelový komplex
By měl vzniknout na půdorysu několika budov a dnes nepřístupn­ých dvorů u Staroměsts­kého náměstí mezi ulicemi Celetná, Kamzíková a Železná. Shora po směru hodinových ručiček: V domě U Sixtů je dnes obchod pro turisty. Investor tu plánuje pasáž, která propo Hotelový komplex
 ??  ??
 ?? Foto Google.com a archiv investora / šk ??
Foto Google.com a archiv investora / šk
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia