Lidové noviny

Vstup na burzu je pro Prabos vrcholem

-

PRAHA Obuvnická společnost Prabos ze Zlínska s více než stoletou tradicí míří na pražskou burzu. „Přiznám se, že moje tajné přání bylo dostat jednu z firem na tu nej- vyšší úroveň,“říká o květnové burzovní premiéře

jeden ze spolumajit­elů Prabosu v rozhovoru pro Lidovky.cz.

lát, Jaroslav Pa-

LN Říká se, že je Zlín město ševců. Jak těžké je najít kvalitní zaměstnanc­e?

To už dávno neplatí. Veškeré odborné učňovské školství tady zaniklo asi před deseti lety. Dokonce i na Univerzitě Tomáše Bati zůstal, myslím, jediný obor, a to je design obuvi, který studuje pár desítek lidí. Najít nového a mladého zaměstnanc­e je nemožné, prostě nejsou. Vyučený mladý švec neexistuje, protože se to nemá kde naučit. LN Kdo jsou vaši zákazníci?

Naším hlavním zákazníkem je Armáda ČR a policie. Obnovili jsme dodávky do bundeswehr­u, před pár lety jsme dodávali holandské armádě. Z 30 až 40 procent tvoří náš prodej hlavně veřejné složky. Zhruba stejný díl připadá na volnočasov­é a pracovní kolekce, jež dodáváme konečnému zákazníkov­i nebo velkoobcho­dům.

LN Proč se boty Prabos začaly dobrovolný­m armádním zálohám rozpadat? Byly nekvalitní?

Problém vznikl tak, že dobrovolný­m zálohám armáda vydala ze skladu boty, které byly už dávno po garanci. Dobu skladovate­l- nosti zaručujeme na pět let, plus další dva roky ručíme za kvalitu. Tohle byly boty, které jim ležely na skladě minimálně osm let. Polyuretan, ze kterého se dělá podešev, časem degraduje, podléhá hydrolýze. To je přirozená vlastnost tohoto materiálu. LN Loni se vám meziročně zvýšil zisk o 80 procent, díky čemu?

Do značné míry na tom má zásluhu kontrakt s českou armádou. Kromě toho, že prodáváme boty s dobrou marží, umožňuje nám plánovat. Odebírá relativně úzké portfolio modelů a posílá nám vždy objednávky na tři měsíce dopředu.

LN V květnu vstupujete na burzu, plánoval jste to už dříve?

Přiznám se, že moje tajné přání bylo dostat jednu z firem na tu nejvyšší úroveň. Z pohledu společnost­i je nejvyšší stupeň obchodován­í na burze. Bohužel, burzovní požadavky na IPO výrazně přesahoval­y velikost a možnosti všech firem, které jsem vlastnil. Teď se objevil trh Start, který mi připadá jako šitý přímo na míru.

Původně jsme chtěli jít cestou IPO, tedy navýšit základní jmění. Kolega (spolumajit­el firmy Juraj – pozn. red.) Vozár je ale trochu konzervati­vní a nevěří tomu jako já. Ve finále tak budu ze své poloviny prodávat 15 procent. V horizontu pěti let už větší podíl prodávat nebudu. Chceme si s kolegou nechat ve firmě rozhodovac­í pravomoce. Neuděláme stejnou chybu jako v minulosti. kop

„Ve finále budu ze svého prodávat 15 procent. Chceme si s kolegou nechat ve firmě rozhodovac­í pravomoce. Neuděláme stejnou chybu jako v minulosti.“

Celý rozhovor čtěte na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia