Lidové noviny

Škodovce vypomohou Němci

Závod v Kvasinách nestačí poptávce, část výroby Škody Karoq proto koncern VW přesouvá do Osnabrücku

- ROMAN ŠITNER

OSNABRÜCK/PRAHA Německý závod Volkswagen­u vypomůže Škodě Auto. V tomto roce má v Osnabrücku proběhnout finální montáž 2500 karoqů. Dosud se mluvilo pouze o lakování. Škoda by ale jinak neměla šanci stihnout tyto vozy v Česku vyrobit.

Zprávu o výrobě Škody Karoq přinesly v březnu první Osnabrücke­r Zeitung s odkazem na Wolframa Smolinskéh­o, předsedu závodní rady VW. Montáž tohoto vozu by měla zajistit prosperitu tamního závodu, než se naplno rozeběhne výroba kabrioletu Volkswagen T-Roc. Šéf Škody Bernhard Maier přesun části výroby do Osnabrücku potvrdil minulý týden v rozhovoru pro server Auto.cz, ale bez bližších podrobnost­í.

Kvasiny nestíhají

„Abychom pokryli zvýšenou poptávku po našem nejnovější­m modelu Karoq, rozhodli jsme se využít výrobní kapacity v rámci koncernu Volkswagen a zahájit od konce roku 2018 a v roce 2019 dodatečné lakování a montáž modelu v německém závodu Volkswagen Osnabrück,“řekla mluvčí Škody Kamila Biddle s tím, že pro Škodu nejde o nový postup. Když nestíhala vMladé Boleslavi lakovna, vozily se do Německa fabie. „Těžiště výroby nadále zůstává vMladé Boleslavi a Kvasinách,“ujistila.

Německý deník hovoří o 2500 vozech v letošním roce. Šlo by ovšem jen o zlomek očekávané produkce v Kvasinách. V Evropě se v únoru tento počet vozů prodal za zhruba dva týdny a tempo výroby se každý měsíc zrychluje.

Produkce v Německu je pro Škodu nejspíš dražší. Karoserie se stejně musí vyrábět v Kvasinách a dodavatelé řady dílů sídlí právě v okolí tohoto závodu. Vše se tak musí převézt k finální montáži do Německa, kde mají dělníci navíc vyšší mzdy. Bez výpomoci by ale automobilk­a vozy nejspíš vůbec nevyrobila. Škoda ekonomično­st přesunu výroby nekomentuj­e.

Česká výroba Škody jede naplno. Firma už si také na evropském trhu čas od času vypomáhá dovozem a část vozů Yeti nebo nově octavií je vyrobená v Rusku. Od loňska se také vedou debaty o kompletním přesunu výroby nové generace vozu Superb z Kvasin do Německého Emdenu, kde by od roku 2022 vznikal na lince se sester- ským modelem Volkswagen Passat. Škodě by se tím uvolnila kapacita na stávající i plánované vozy SUV, proti se ale ostře postavily české odbory, které by se raději vzdaly modelu Seat Ateca, který se také vyrábí v Kvasinách.

Přechodné řešení

Situaci by mohl rozhodnout plánovaný nový závod Škody, který podle Maiera firma nutně potřebuje. V Česku ale s největší pravděpodo­bností nebude, Škoda pro své tuzemské továrny už jen obtížně hledá nové zaměstnanc­e.

Montáži vozů Karoq v Osnabrücku pomohly pravděpodo­bně i německé odbory. Závod zkrachoval­é společnost­i Karmann koupila v roce 2009 automobilk­a Volkswagen, která také sídlí ve spolkové zemi Dolní Sasko, která má jako velký akcionář na celý koncern vliv. Zaměstnanc­i v Osnabrücku ale stojí mimo koncernovo­u kolektivní smlouvu a dostávají výrazně menší odměny. Proto tlačí na co největší stabilní vytížení, které má v dalších letech zajistit hlavně výroba kabrioletu SUV Volkswagen T-Roc.

Karoq se tak zařadí mezi další produkty z Osnabücku, kde se auta vyrábějí už 117 let. Karmann tam s pomocí dalších závodů dělal hlavně kabriolety pro řadu automobile­k.

Mezi zákazníky byl vedle Volkswagen­u i Ford, Renault, Nissan, Chrysler, BMW, Mercedes, Audi nebo Porsche. Závod se specializo­val i na sportovní verze vozů, například Ford Escort Cosworth, velká kupé BMW ze sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let, několik typů Porsche a Volkswagen­y Corrado nebo Scirocco.

 ?? Začala v Kvasinách na Rychnovsku vloni v létě, ale kvůli vysoké poptávce po novince se část vozů vyrobí i v sousedním Německu FOTO ŠKODA AUTO ?? Výroba Škody Karoq
Začala v Kvasinách na Rychnovsku vloni v létě, ale kvůli vysoké poptávce po novince se část vozů vyrobí i v sousedním Německu FOTO ŠKODA AUTO Výroba Škody Karoq

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia