Lidové noviny

Chaos kolem hliníku nahrává Číně

- EDVARD OUTRATA DOMINIK STROUKAL

Edvard Outrata: Reakce na ruskou agresi být musí

s hliníkem je jiného charakteru než Trumpova ochranářsk­á opatření, byť v obou případech hrozí ztráty na všech stranách. Zmatky na trhu s hliníkem jsou vedlejším efektem politiky USA a EU, jež se snaží reagovat na různé aspekty ruské agrese. Představa, že je třeba cíleně zasáhnout významné představit­ele ruského režimu namísto plošných opatření, jejichž důsledky trpí celá populace, je pokus, který by mohl vést správným směrem. Zda se to daří, nebo ne, je zatím nejasné... Na ruské agresivní akce se však nějak odpovědět musí, opačné chování by nás mohlo přijít dráž.

Na druhou stranu účelem různých akcí současné vlády USA může být „vnášení zmatku v řady nepřátel“. Podle mě to pro demokracii není dobrá taktika. Vyžaduje totiž, aby režim, který to organizuje, byl neprůhledn­ý. V tom mají autoritářs­ké systémy zřejmou výhodu a demokracie by je neměly kopírovat; měly by bojovat na jiném poli.

státní úředník ve výslužbě

před týdnem vystřelila cena hliníku na nejvyšší cenu od roku 2011, vypadalo to, že by mohla růst až do nebes a přinést výrazné problémy. Krize se ale zatím nekoná. Trh se uklidnil a cena spadla zase zpět k 2200 dolarům. Přeskupily se ale politické síly. Paradoxním závěrem je posílení Číny. Ruský hliníkový gigant Rusal se dostal po amerických sankcích do významných problémů. Oleg Děripaska, vlastník Rusalu, se tedy obrátil logicky na druhou stranu, k Číně. Od Rusalu ostatně pochází více než desetina čínského dovozu hliníku. Navíc Evropa, která odebírala téměř polovinu výroby Rusalu, začne více nakupovat v Číně.

Jinými slovy, Donald Trump posílil Čínu. Nabízí se otázka, proč to dělá. Vedle konspirací existují dvě hlavní teorie. První je prostá: mož- ná to americký prezident nedomyslel. Pravděpodo­bnější je ale ta druhá: Trump ukazuje, že bude využívat sankcí bez ohledu na následky. To vysílá zcela zásadní zprávu třeba Íránu. Ten vyváží téměř polovinu své ropy tradičním spojencům USA a obnovení sankcí, k němuž může dojít v květnu, se dosud příliš neobával.

hlavní ekonom skupiny Roklen

Debata je redakčně krácena. Celé texty najdete na adrese www.ceskapozic­e.lidovky.cz

Dominik Stroukal: Hliník se stěhuje do Číny

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia