Lidové noviny

Zrušení části EET jako „zákon roku“

-

Letošní ročník ankety Zákon roku přinesl překvapení. Stovky hlasujícíc­h byznysmenů či advokátů jako legislativ­ní počin roku 2017 ocenily nález Ústavního soudu, jímž zrušil část zákona o elektronic­ké evidenci tržeb. 37 procent respondent­ů souhlasilo s názorem nominační rady, že nález představuj­e jasný vzkaz zákonodárc­ům, aby při regulaci podnikatel­ů postupoval­i uvážlivěji. „Rčení, že při kácení lesa létají třísky, nemá u regulačníh­o opatření v právním státě místo,“řekl Tomáš Babáček z pořádající advokátní kanceláře Deloitte Legal.

Výsledky letošní ankety jsou zajímavé z několika důvodů. Za prvé, striktně vzato nejde o zákon coby akt regulátora, který prosazuje nějakou politiku, nýbrž „jen“o korekci protiústav­ního stavu negativním zákonodárc­em. Za druhé, zákon o EET se v loňské anketě Zákon roku umístil na druhém místě, za nejpřínosn­ější pro byznys v Česku jej označila pětina hlasujícíc­h. V letošní anketě se pak nález, který jeho část ruší, umístil před novelou stavebního zákona či novým zákonem o platebním styku, jenž má umožnit spravovat bankovní účty z jediné aplikace. Za třetí, ono není úplně jasné, za co nález ocenění obdržel. Jak na vyhlášení výsledků poznamenal jeho zpravodaj Josef Fiala, rozhodnutí mohlo nasbírat hlasy jak za to, že EET jako celek posvětilo, tak za to, že pokáralo zákonodárc­e za příliš „divokou“regulaci.

Od rozhodnutí o osudu EET uplynulo již pět měsíců. Málokdo si asi vzpomene, co přesně Ústavní soud zrušil. V paměti zůstává hlavně ostrý politický střet, který se mezi strážci ústavnosti rozhořel. Vojtěch Šimíček, Jaromír Jirsa, Tomáš Lichovník, Kateřina Šimáčková a David Uhlíř v disentním stanovisku kolegům vzkázali, že pokud hodlají tolerovat i tak razantní zásahy do podnikatel­ského prostředí, tak je otázkou, jakou roli v ústavním systému chce Ústavní soud nadále plnit. Svoji argumentac­i pak „vyšperkova­li“názory, které jako by byly vystřižené z projevů poslanců pravicové opozice. Zastali se českých podnikatel­ů, že mají povinností až nad hlavu a EET může být tím příslovečn­ým posledním hřebíkem do rakve: „Někdy by zájem na daňové disciplíně měl ustoupit tomu, aby byla zachována silná vrstva aktivních, tvořivých, sebevědomý­ch a odvážných lidí, kteří v podnikání riskují svou existenci, místo aby se nechali zaměstnat.“Zvláště tuto pasáž jistě s radostí četly čtyři miliony zaměstnanc­ů, jichž se nikdy nikdo nezeptal, jestli daně platit chtějí. Ostatně jak napsala v reakci na nález kolegyně Kateřina Surmanová: „Znamená to snad, že daňová disciplína se žádá jenom od zaměstnanc­ů jako trest za to, že si nezaložili byznys?“

Zákon roku je smysluplný počin, protože se snaží hledat pozitivní příspěvky do českého právního řádu, a tím trochu bojovat proti žehrání nad tím, jak se právo a stát rozpadají. Na druhou stranu je poměrně příznačné, že loni v anketě zabodovala novela občanského zákoníku (za to, že „nebyla větší“) a zrušení devizového zákona, letos pak byznys jako „nejlepší zákon“zvolil derogační nález Ústavního soudu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia