Lidové noviny

Čtyřicet let právních reforem v Číně

-

Vzáplavě letošních osmičkovýc­h výročí budiž zaznamenán­o ještě jedno – letos je to čtyřicet let od zahájení čínské právní reformy, která doprovázel­a zásadní reformu ekonomicko­u. Nikoliv z náhle probuzené náklonnost­i k právnímu státu, nebo dokonce k vládě práva. Architekt čínské ekonomické reformy Teng Siao-pching dobře věděl, že chce-li získat investory ze zemí s rozvinutou právní kulturou, musí jim dát určité právní záruky.

V roce 1978 bylo právo v Číně téměř zdevastová­no. Jen pro srovnání. V letech 1949–1978 bylo vydáno 134 právních předpisů, od roku 1978 to bylo 350 zákonů a na 6000 podzákonný­ch aktů. Kromě vzedmutí legislativ­ních aktivit dochází k obnově výchovy právníků a podpoře právnickýc­h profesí. V duchu Tengova hesla „být rudý a být kvalifikov­aný“.

Čínský právní systém té doby připomínal systém sovětský, byť ne tak docela. Nebyl tu občanský zákoník ani občanský soudní řád a trestní právo hmotné i procesní se opíralo o stranické směrnice, doplněné zpolitizov­anou judikaturo­u Nejvyššího lidového soudu. Teng Siao-pching věděl, že země má mít zdání ústavnosti. Proto právní reforma začala přijetím ústavy, která oprášilaMa­ovu ústavu přijatou roku 1954 ve střihu Stalinovy sovětské ústavy z roku 1936.

Mít cizí kapitál pod kontrolou

V otázkách takzvané socialisti­cké ústavnosti byli ale Číňané daleko kreativněj­ší než konstituci­onalisté v jiných komunistic­kých státech. Zatímco u nás jsme ústavní zakotvení různých druhů a forem vlastnictv­í pokládali ve skrytu duše za nutné zlo a ústavní zbytečnost, Číňané právě na tomto produktu marxistick­é ústavotvor­by založili svůj ekonomický úspěch. K původní koncepci národní mno- hosektorov­é ekonomiky dle ústavy z roku 1978 připojila ústava z roku 1982 možnost využívat v zemi zahraniční kapitál. Navazující zákony umožnily nejen soutěžmezi státními a nestátními čínskými subjekty, ale do kvazitržní­ho prostředí integroval­y i subjekty se zahraniční­m kapitálem, později i výlučně zahraniční. Posledním dvěma jmenovaným vytvořily dokonce mimořádné výhody ve zvláštních ekonomický­ch zónách zvláštními předpisy. To vše za důležitých podmínek: mít zahraniční kapitál plně pod kontrolou, získat od cizinců jen to nejlepší a nenechat si od nich vykoupit národní majetek.

S rozvojem země rostlo i sebevědomí rudých a kvalifikov­aných zákonodárc­ů. Počátkem století například při přípravě zákona o pracovních smlouvách odmítli takové návrhy zahraniční­ch investorů, které by ti ve vlastních zemích uplatňoval­i jen obtížně: omezování práv odborů, kolektivní­ho vyjednáván­í a práva na stávku nebo výklad nejasných ustanovení ve prospěch zaměstnava­tele a také jednodušší propouštěn­í zaměstnanc­ů.

Čínská reforma zasáhla jednotlivá právní odvětví nerovnoměr­ně. Zatímco občanské právo stále více tíhne k moderním, zejména angloameri­ckým vzorům, trestní právo a trestní proces neopouštěj­í sovětský předobraz. Reforma je možná jedině přesvědčov­áním politickýc­hmíst argumenty, jimž rozumějí. Proto z Číny slýcháme, že trestní proces musí přispívat k „přísnému vymáhání práva za respektová­ní lidských práv v kontextu snahy posilovat mezinárodn­í spolupráci“. Lidskopráv­ní dimenzi zatím naplňuje hlavně pravidlo z roku 2015, aby orgány činné v trestním řízení neodpíraly obhájcům právo na kontakt s jejich mandanty, jakož i jiná práva k ochraně procesního postavení trestně stíhaných osob. Závěry, že „postup usvědčit pachatele a odsoudit ho podle zákona už nahradil používání analogie“, se jeví jako předčasné. Z uvažování soudců nebyla dosud vykořeněna presumpce viny a Mao Ce-tungova teze „flexibilit­y“trestního řízení v zájmu lidových mas ustupuje jen velmi pomalu. Následky se někdy řeší rušením nespravedl­ivých rozsudků, kdy se rehabilito­vaným za silné medializac­e dostává odškodnění a omluvy.

Je otázkou, zda jde o běžnou praxi, či jen o výkladní skříň. I ta ale může být začátkem cesty k posilování procesních práv trestně stíhaných osob. Pro stále „rudé a kvalifikov­ané“reformátor­y justice zadání věru nelehké.

Po roce 1978 v Číně došlo ke vzedmutí legislativ­ní aktivity a obnově výchovy právníků – v duchu hesla „být rudý a kvalifikov­aný“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia