Lidové noviny

Na MS jedou i tři teenageři

Nominace na hokejové MS v Dánsku a výsledky EHT

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

PRAHA Těžce slepovaná. Taková je podle Josefa Jandače, kouče národního týmu, soupiska pro světový šampionát, která zatím čítá 26 jmen, tedy o jedno navíc. „Hlavně s obránci jsme měli velký problém,“přiznal Jandač, že skládání zadních řad bylo pro množství omluvenek a zranění vskutku náročné.

Trenér musel sáhnout ke změně v brankářské­m trojlístku. Trio Francouz, Furch a Rittich se rozpadlo, protože Furch neakcepto-

Nominace Brankáři: Francouz (Čeljabinsk/KHL), Rittich (Calgary/NHL), Hrachovina (Tappara Tampere/KHL). Obránci: Gudas (Philadelph­ia/NHL), Moravčík, Sklenička (oba Plzeň), Pláněk (Hradec Králové), Musil (Třinec), Pyrochta (Liberec), Jordán (Chabarovsk/KHL), Polášek (Soči/KHL). Útočníci: Nečas (Brno), Nestrašil, Hanzl (oba Nižněkamsk/KHL), Kaut (Pardubice), Řepík (Sparta), Šťastný (Zlín), Plekanec (Toronto/NHL),

val roli trojky. „Jeho postoj chápu, upřednostn­il přípravu na další sezonu. V pozici třetího brankáře navíc už na mistrovstv­í světa byl,“řekl Jandač. Místo Furcha bere Hrachovinu, který poslední roky září ve Finsku. „Jako jednič- Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Faksa (Dallas/NHL), Horák (Podolsk/KHL), Chytil (NY Rangers/NHL), Jaškin (St. Louis/NHL), Kousal (Davos/Švýc.), Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.), Hyka (Vegas/NHL).

Výsledky Švédských her Sobota: ČESKO - Finsko 2:5 (31. A. Musil, 56. Kousal - 14. Honka, 17. Suomela, 41. Kiiskinen, 52. Ralaja, 52. Kivistö), Švédsko - Rusko 3:1. Neděle: ČESKO - Rusko 2:4

ka v brance nastoupí Francouz,“upřesnil český lodivod.

Slibně vypadá ofenziva, kterou posílil i veterán Plekanec. Kapitánské céčko ovšem nedostal, patří jinému z ostřílenýc­h reprezenta­ntů Červenkovi. (9. Jaškin, 33. Chytil - 10. Dadonov, 13. Bučněvič, 38. Tkačov, 59. Sošnikov), Švédsko - Finsko 1:3.

Konečná tabulka Švédských her: Konečná tabulka EHT:

Jandač povolal i Hyku, který dohrál na farmě Vegas. Během sezony stihl za hlavní tým deset startů v NHL. Dalšími jmény z nejslavněj­ší soutěže jsou zmíněný brankář Rittich z Calgary, obránce Gudas z Philadelph­ie, v útoku Faksa z Dal- lasu, Jaškin ze St. Louis a Chytil z New York Rangers.

Kromě osmnáctile­tého Chytila dostávají prostor také stejně starý Kaut z Pardubic a o rok starší Nečas z Brna. Trenérský kolektiv naopak nepřesvědč­il Zadina.

Češi o víkendu absolvoval­i závěr turnajové generálky ve Švédsku, obě utkání však prohráli (s Finskem 2:5 a s Ruskem 2:4). Po večerním návratu dostali volno, opět se sejdou ve středu v Praze a o den později odletí do Dánska. Šampionát v Kodani a Herningu začíná v pátek, Češi do něj vstoupí v sobotu proti Slovensku.

„Rádi bychom přivezli medaili, ale měli jsme spoustu omluvenek v obranných řadách a celkově máme plno kluků, kteří zažijí premiéru. Věříme, že si to v nároďáku nováčci vyzkoušeli a teď ukážou, co v nich je,“uvedl k ambicím svého výběru Jandač.

Se sedmi posilami z NHL, slibnými talenty a kapitánem Červenkou. V takovém složení vyrazí česká hokejová reprezenta­ce na mistrovstv­í světa, které v Dánsku začíná v pátek.

S přispěním Tomáše Kubánka a čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia