Lidové noviny

Hokejová osmnáctka skončila bez medaile

MS v hokeji do 18 let

- ČELJABINSK

Čeští hokejisté do 18 let na mistrovstv­í světa v Rusku na medaili nedosáhli. Nejprve v sobotním semifinále prohráli s Američany 1:4 a poté v neděli v utkání o třetí místo podlehli Švédům 2:5.

„Měli jsme příležitos­t dosáhnout na medaili a chybělo opravdu málo. Jsme z toho zklamaní. Moc zápasů jsme nevyhráli, přesto jsme dosáhli na čtvrté místo, což je úspěch,“prohlásil útočník Michal Kvasnica.

Švédové šli v semifinále do vedení v páté minutě, kdy se precizní tečí prosadil Bäck a brankář Dvořák neměl nejmenší šanci zareagovat. V osmé minutě šel na trestnou lavici Jeník a soupeř nemilosrdn­ě trestal – do odkryté branky zakončil Pasic. Jeník vzápětí pykal znovu, byla z toho ale naopak příležitos­t českých mladíků, v níž Kropáček ze sóla minul branku. Nedlouho poté si hru v početní výhodě zkusili i Češi a před brankářem Lindbomem operující Plášek po Zábranskéh­o nahození snížil.

Kropáčkův faul však pomohl Seveřanům k tomu, aby znovu získali klid. Johanssonů­v pokus ještě zastavila tyč, ale pak nechala

Semifinále: USA - ČESKO 4:1 (4. Hughes, 22. Wahlstrom, 36. Stastney, 43. Weiss - 31. Zábranský), Finsko - Švédsko 2:0.

Finále: USA - Finsko 2:3. O 3. místo: ČESKO - Švédsko 2:5 (14. Plášek, 26. Teplý - 5. Bäck, 9. Pasic, 17. Westfält, 31. Johansson, 46. Ginning).

česká obrana dorážet Westfälta a bylo to 1:3. „Naše oslabení nějak nefungoval­a. Dostali jsme v nich strašně moc gólů,“řekl obránce Martin Haš.

V úvodu druhého dějství trefil Johansson opět tyč a v 26. minutě oživil české naděje důrazný Teplý. Před polovinou utkání se ale proti pravidlům provinil Adámek a Švédové opět získali dvoubranko­vé vedení, když se mezi střelce konečně zapsal i smolař předchozíh­o průběhu duelu Johansson.

Smůla jako kdyby se v tu chvíli přestěhova­la na hole českých hráčů: Gajarský neproměnil samostatný únik, Plášek rozezvučel tyč a pouze na brankové konstrukci skončil i Hašův pokus. Když se místo snížení prosadil v 46. minutě Ginning, bylo jasné, že Brukův výběr už nenajde síly na zvrat.

„Určitě jsem mohl kluky více podržet a inkasovat o nějakou branku méně,“mrzelo gólmana Daniela Dvořáka. „Obětavost jsme měli, ale moc nám nepřálo štěstí při zakončení. Před turnajem bychom čtvrté místo brali, ale bezprostře­dně po zápase nás to mrzí,“dodal posmutněle Dvořák.

„Po utkání mám pocit, že Švédsko mělo hru pod kontrolou více než USA. Myslím si, že s Amerikou jsme měli větší šanci,“připomněl trenér Bruk sobotní semifinále. „S umístěním můžeme být spokojeni, ovšem představov­ali jsme si, že na šampionátu vyhrajeme více zápasů,“nezastíral Bruk, jehož svěřenci vyhráli jen dvakrát ze sedmi vystoupení.

Z titulu mistrů světa se radují Finové, kteří oplatili loňskou finálovou porážku USA a zvítězili 3:2. Duel o zlato rozhodl v 51. minutě Nordgren. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia