Lidové noviny

Dosáhne Sparta vůbec na poháry?

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Výsledky fotbalové Sparty se nelepší ani s novým trenérem a Letenským vážně hrozí, že se v příští sezoně vůbec nepodívají do pohárové Evropy.

PRAHA S nabitým kádrem, zahraniční­m koučem a rozvětvený­m ansámblem za stovky milionů korun měla Sparta získat titul a s ním si za příznivých okolností také zajistit přímý postup do Ligy mistrů.

Na tento dvojitý vrchol Pražané nedosáhnou, to je čtyři kola před koncem domácí soutěže jasné. A stále víc to vypadá, že na ně nemusí zbýt ani jedno pohárové místo. „Komplikuje­me si situaci,“ví kouč aktuálně páté Sparty Pavel Hapal, který po 19 kolech vystřídal Itala Andreu Stramaccio­niho.

Přestože sobotní porážka 2:3 v Ostravě byla jeho teprve první prohrou na lavičce nového angažmá, ze sedmi duelů s ním Sparta získala jen deset bodů.

Zmíněný výsledek z Ostravy také zřejmě definitivn­ě znemožnil dosáhnout na druhou příčku a s ní na kvalifikac­i o Ligu mistrů. Bez ní je Sparta nepřetržit­ě od sezony 2006/07. „Asi jo,“hlesl útočník Václav Kadlec na dotaz, zda je šance na stříbrnou pozici pryč.

Dál je to však složitá matematika, v níž bude hrát roli mnoho faktorů: aktuální forma, odhodlanos­t, zranění či bilance vzájemných zápasů – třeba utkání 29. kola, kdy Sparta přivítá zatím třetí Olomouc. Ta si momentálně vede z oblasti týmů bojující o poháry nejlépe: z pěti posledních zápasů třikrát vyhrála (včera v Teplicích 2:1) a dvakrát remizovala.

To Slavia podruhé za sebou hrála 0:0, přestože se doma proti Slovácku dožadovala hned tří pokutových kopů ve svůj prospěch. V podještěds­kém derby zase Jab- lonečtí porazili Liberec 2:0 (i když Doležal vstřelil úvodní gól z těsného ofsajdu).

Sparťané na vyprodaném vítkovické­m stadionu dvakrát dotáhli náskok domácích, na Barošovu trefu z 86. minuty však už zareagovat nedokázali a zaslouženě prohráli. „Byl to Barošův zápas,“ uznal Hapal. Bývalý reprezenta­ční střelec kromě vítězného gólu zařídil také přímý kop před druhou brankou, podle Hapala si však často počínal za hranou tvrdosti. „Dohrál bez karty, zranil nám dva hráče. U té rozhodujíc­í branky také fauloval,“zlobil se sparťanský kouč.

„To k tomu patří. Už včera jsme se spolu potkali v hotelu, mám ho rád, je to super trenér. Přeju mu všechno nejlepší, ale těch devadesát minut nemám kamarády. I sparťani to tak mají, každý hráč, který je zapálený pro svůj klub,“opáčil Baroš.

Ten pár minut před koncem rozhodl o první domácí výhře Slezanů nad Spartou od roku 2008 přesnou hlavičkou po De Azevedově centru. „Nebudu skrývat, že mám nádherné pocity, ale pořád jsme patnáctí. Je to rozhodně povzbuzují­cí pro psychiku, že jsme se v tabulce zvedli, ale pořád jsme pod čarou,“uvědomuje si Baroš.

Ale zpět ke Spartě a honem za evropskými poháry, které mohou přinést nezapomenu­telné zápasy i zajímavé finanční příjmy. Rudí v nich naposledy chyběli v sezoně 1982/83. V předchozím ročníku totiž skončili v lize až šestí a na domácí pohár nedosáhli.

Takové umístění by jistě znamenalo absenci v Evropě i letos. Z ligy seminimáln­ě do kvalifikac­í dostanou čtyři nejlepší, a pokud mezi nimi bude i vítěz MOL Cupu (finále mezi Slavií a Jabloncem se hraje 9. května), bude slavit ještě pátý v ligovém pořadí.

Zatímco o titulu je téměř rozhodnuto, pod Plzní to vypadá na drama do samého konce.

FC Viktoria Plzeň MFK Karviná 2 0 FC Baník Ostrava AC Sparta Praha 3 2 SK Slavia Praha 1. FC Slovácko 0 0 FK Teplice SK Sigma Olomouc 1 2 FC Fastav Zlín Bohemians Praha 1905 1 1 FK Jablonec FC Slovan Liberec 2 0

 ?? Ostravský Milan Baroš (v bílém) slaví svůj vítězný gól, zatímco sparťan Lukáš Štetina smutní, že ho neuhlídal. FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ?? Radost a smutek.
Ostravský Milan Baroš (v bílém) slaví svůj vítězný gól, zatímco sparťan Lukáš Štetina smutní, že ho neuhlídal. FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ Radost a smutek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia