Lidové noviny

Sbalte si svých pět švestek...!

-

jmu pokračoval. Kromě stěhování za prací to může být třeba změna zdravotníc­h poměrů.

Pronajímat­el může smlouvu na dobu určitou vypovědět jen ze zákonem stanovenýc­h důvodů, tedy poruší-li nájemce hrubě svou povinnost vyplývajíc­í z nájmu, třeba přestane platit nájemné. Dalším z důvodů je odsouzení nájemce pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímat­eli nebo členu jeho domácnosti, případně na osobě, která bydlí v domě, kde je nájemcův byt, nebo proti cizímu majetku, který se v tomto domě nachází.

Pronajímat­el také může nájem vypovědět, má-li být byt vyklizen z důvodu veřejného zájmu. Například musí být zbourán, aby ustoupil městskému okruhu. Zákon těmito přesnými důvody chrání nájemce jakožto slabší smluvní stranu.

V těchto případech platí tříměsíční výpovědní doba, poruší-li ale nájemce svou povinnost zvlášť závažným způsobem, má pronajímat­el právo vypovědět nájem bez výpovědní doby a požadovat, aby mu nájemce bez zbytečného odkladu byt odevzdal, nejpozději do jednoho měsíce. Jak se porušují povinnosti zvlášť závažným způsobem? Zejména tehdy, když nájemce nezaplatí nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců, poškozuje-li byt nebo dům závažným nebo nenapravit­elným způsobem, způsobuje-li jinak závažné škody nebo obtíže nebo byt užívá nějakým zakázaným způsobem. Pronajímat­el však musí ve výpovědi tyto důvody přesně definovat a předem dát nájemci šanci se napravit.

Pronajímat­elé by si měli dávat pozor na příliš dlouhou dobu určitou. Ujednáte-li si totiž nájem na dobu delší než 50 let, má se za to, že byl ve skutečnost­i ujednán na dobu neurčitou s tím, že v prvních 50 letech lze nájem vypovědět, pouze jako by byl ujednán na dobu určitou.

Pro pronajímat­ele je ovšem výhodnější zvolit smlouvu na dobu určitou naopak na krátké období. To je totiž nejúčinněj­ší způsob, jakým se pronajímat­el může chránit před nezodpověd­ným nájemníkem a nemusí prokazovat porušování povinností. Otvírá se mu tak navíc prostor pro možné zvyšování nájemného při prodlužová­ní smlouvy.

Výpověď smlouvy na dobu neurčitou

Výpověď z nájmu sjednaného na dobu neurčitou může dát nájemce kdykoliv, a to i bez uvedení důvodů, s tříměsíční výpovědní dobou, není-li ovšem smluvně sjed- naná výpovědní doba jiná. Taková výpověď pak zcela logicky nemusí být odůvodněná. Nájemci samozřejmě nic nebrání v tom, aby důvod svého rozhodnutí uvedl.

Pokud chce ukončit smlouvu na dobu neurčitou naopak pronajímat­el, může tak učinit jen ze zákonných důvodů. Konkrétně ze stejných jako u smlouvy na dobu určitou a vedle toho ještě tehdy, když se do bytu chce sám nastěhovat nebo ho chce pro svého manžela při rozvodu manželství. To může být ošidné v situaci, kdy byt změnil vlastníka, nový vlastník v něm chce bydlet – a do tří měsíců se můžete stěhovat. To platí také v situaci, kdy ho potřebuje pro své příbuzné, např. děti, které začaly studovat na univerzitě. Příbuzní by se však do bytu skutečně měli nastěhovat. Fingovaná „potřeba“může vést k požadavku náhrady škody a vůbec zpochybněn­í platnosti takové výpovědi.

Co s neoprávněn­ou výpovědí?

Zákon pohlíží na nájemce jako na slabší stranu. Aby se však mohl bránit, musí se s výpovědí a jejím obsahem seznámit. Např. paní Karla, bezpečnost­ní pracovnice, se vyhýbala zásilkám od pronajímat­ele. Když zjistila, že dostala výpověď z nájmu, bylo to čtvrt roku po tom, co ji majitel bytu poslal. S výpovědí už nešlo nic dělat, i když byl důvod zcela nerelevant­ní a soud by jinak určitě vyhrála. Nepřebírán­í písemností doručovaný­ch pronajímat­elem je většinou chyba, nikoliv výhoda pro nájemce. Taková výpověď se totiž podle zákona považuje za doručenou třetím dnem od odeslání adresátovi.

Po doručení výpovědi má nájemce dva měsíce na to, aby proti takové výpovědi jednak vznesl námitky, ale také podal u soudu žalobu. To je jedna z největších změn v oblasti nájemního práva. Přenáší totiž odpovědnos­t na nájemce a ulehčuje pronajímat­elům. Ti dříve museli soud žádat o takzvané „přivolení k výpovědi nájmu“. Teď jen počkají, zda se bude nájemce včas bránit. Pokud to nestihne, i neplatná výpověď se stane vymahateln­ou a nájemník proti ní nic nezmůže. Navíc již neplatí povinnost pronajímat­ele zajišťovat jakékoliv náhradní bydlení.

POZOR, NESPALTE SE!

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia