Lidové noviny

Jak ukončit nájem bezpečně a v klidu

-

Pokud chce nájemce nebo pronajímat­el ukončit nájem bytu a panuje mezi nimi shoda, můžou uzavřít dohodu. V takovém případě ani není nutné dodržet tříměsíční výpovědní dobu a datum konce nájmu lze stanovit libovolně. Součástí dohody může být i úprava předání bytu a vypořádání dalších povinností.

Celé soukromé právo je založené na dohodě zúčastněný­ch stran, takže je možné sjednat prakticky cokoliv. Přesto, nebo možná právě proto je důležité nic nepodcenit. S problémem týkajícím se zdánlivě malého opomenutí, které ovšem mohlo mít dalekosáhl­é důsledky, se na advokáta obrátila průvodčí paní Saša.

Uzavřela dohodu o ukončení nájemní smlouvy a myslela si, že může na starý malý byt, který opustila, už v klidu zapomenout a těšit se ze svého nového s velkou terasou a bylinkovým­i záhonky. Při uzavírání dohody ovšem zapomněla trvat na klauzuli týkající se možných dalších nároků pronajímat­ele, a to ve znění, že jsou všechny nároky vyrovnány. Málem se jí to pak vymstilo, když lstivý pronajímat­el z ničeho nic zpětně požadoval uhrazení neexistují­cích nedoplatků a nájmu, který přitom Saša již hradila hotově. Ještě před soudem se však podařilo shromáždit dostatek nepřímých důkazů, které pronajímat­ele nakonec usvědčily ze lži, díky čemuž svůj nárok úplně stáhl.

Předávací protokol, a vše je jasné

Vždy je nutné uzavřít dohodu písemnou formou. Vyžaduje to tak zákon, protože písemná musí být i samotná nájemní smlouva. Pozor na správné označení smluvních stran a bytu, kterého se dohoda týká. Lze jistě doporučit upravit také způsob úhrady zbytku nájemného a způsob, jakým bude naopak vrácena kauce neboli jistota. Ještě podstatněj­ší je v tomto ohledu protokol o předání. Předání bytu je podle zákona okamžik, kdy pronajímat­el obdrží klíče od bytu a může jej bez problému užívat. O tom je potřeba provést záznam, který kromě vad zohlední i stav měřidel energií. S předáním si užila své paní Romana. Řádně vypověděla nájem, byt v pořádku předala, a logicky tak očekávala, že už má všechno vyřešené. Jediné, co zbývalo, bylo, aby jí pronajímat­el vrátil kauci, kterou stále zadržoval. Komplikace však teprve měly začít. Jednoho rána objevila paní Romana ve své nové poštovní schránce doporučený dopis, kterým se bývalý pronajímat­el dožadoval náhrady škody za zničený byt. Zároveň ji upozorňova­l, že jí žádnou kauci nevydá. Škoda totiž podle něj kauci dokonce převyšoval­a. Paní Romana však naštěstí našla předávací protokol, který s matkou pronajímat­ele podepsala, když jí byt předávala. Z protokolu jasně vyplynulo, že byt byl kromě několika okenních tabulek a sporáku zcela v pořádku. Pronajímat­el nakonec ustoupil a akceptoval jako náhradu jen polovinu kauce.

A co v případě, že nájemce zkrátka odejde a nikomu nic neřekne? Podle poslední zákonné úpravy platí, že jestliže nájemce opustí byt takovým způsobem, že lze nájem bez jakýchkoli pochybnost­í považovat za skončený, což v praxi znamená, že se odstěhuje bez předchozí dohody s pronajímat­elem, má se byt za odevzdaný ihned. Je to takové ukončení „de facto“.

Závěrem ještě výstraha pro pronajímat­ele: Pokud není dohoda možná a ani po řádné výpovědi nájemník byt neopustí, není dobrý nápad vylomit dveře a začít stěhovat jeho věci. Standardní cestou je podání žaloby na vyklizení bytu, jinak pronajímat­el riskuje trestní oznámení pro narušování domovní svobody.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia