Lidové noviny

Okouzlujíc­í hvězdář, letec a diplomat

-

město světové kultury – Paříž. Nedlouho po završení univerzitn­ího studia odcestoval do francouzsk­é metropole s neskromným cílem město na Seině dobýt, což se mu k velkému překvapení jeho známých i podařilo.

Začátek spolupráce se Štefánikem koncem roku 1915 neskutečně nadchl i Edvarda Beneše. Štefánik nejenže uvedl českoslove­nskou problemati­ku do nejvyšších míst francouzsk­é politiky, ale také vysvětlil „provinčním­u“Benešovi ve velké Paříži důležitost reprezenta­tivního oblékání. Rozdíl mezi světáckým Štefánikem, který byl díky své schopnosti přesvědčov­at lidi často přirovnává­n k apoštolům, a suchopárný­m Benešem, který měl zvyk vypočítáva­t argumenty na prstech, aby na nic nezapomněl, snad nemohl být větší. Spojovalo je však odhodlá- ní rozbít rakousko-uherskou monarchii a také nesmírná inteligenc­e a cílevědomo­st.

Nebezpečné známosti

Předválečn­ou dobu strávil Štefánik na cestách, ale nezastavil se ani po jejím začátku. Nejprve se v roce 1915 v Srbsku účastnil bojů v rámci francouzsk­é eskadry MFS 99. Na jaře roku 1916 byl v Itálii, později v létě téhož roku v Rusku, odkud si na pár měsíců odskočil do Rumunska, aby se začátkem následujíc­ího roku vrátil zpět do Ruska. Po svém návratu do Francie na jaře roku 1917 se tento „ministr pro výjimečné situace“ve své druhé vlasti velmi dlouho nezdržel a odcestoval do Spojených států, kde žila početná česká a slovenská kolonie. Hlavním cílem jeho cest bylo verbování dobrovolní­ků do českoslove­nského vojska, které vznikalo ve Francii a kterému chyběla lidská síla. Zároveň propagoval českoslove­nskou myšlenku, a to nejen mezi krajany, ale hlavně u dohodových diplomatů, politiků či generálů. Vznik Českoslove­nska, a tedy rozpad Rakouska-Uherska byl až do roku 1918 nepředstav­itelný a mnozí Francouzi měli Štefánika za blázna. Dohodoví představit­elé dlouho považovali habsbursko­u monarchii za garanta stability ve střední Evropě a hráz proti německé expanzi na východ.

Kromě vynikající­ch přesvědčov­acích schopností se Štefánik mohl opřít i o sítě svých přátel a podporovat­elů. V Štefánikov­ě networking­u hrály důležitou roli ženy. Pro používání vojenské taktiky v milostných záležitost­ech ho přirovnáva­li k Choderloso­vi de Laclosovi, autorovi známého románu v dopisech známosti.

Díky svým stykům ve Francii se Štefánik rychle dostal na nejvyšší místa v Itálii: už na jaře roku 1916 měl otevřené dveře na královský dvůr, k italskému ministrovi zahraničí Sidneymu Sonninovi, k náčelníkov­i generálníh­o štábu generálu Luigimu Cadornovi či k básníkovi Gabrielu D’Annunziovi.

Přízeň významných osobností pařížské a římské společensk­é a politické smetánky však bylo třeba udržovat, což bylo pro Štefánika kvůli jeho neutuchají­cím cestám velmi komplikova­né. Z toho hlediska, zejména v Paříži, sehrál klíčovou roli Beneš, který v průběhu roku 1917 uskutečnil také několik cest do Říma s cílem dojednat přesun českoslove­nských válečných zajatců do rodící se armády ve Francii nebo vybudování českoslove­nského vojska v Itálii, avšak bez většího úspěchu. Ale prezidents­ký dekret z 16. prosince 1917, jehož definitivn­í verzi vyjednal Štefánik po návratu ze Spojených států, povolil organizová­ní legií ve Francii.

Začátkem roku 1918 odjel Štefánik do Itálie se stejnými cíli jako Beneš rok před ním. Štefánik však přišel do jiné země a do jinémeziná­rodní situace. V první řadě to byla italská porážka u Caporetta, po níž se posunula italsko-rakouská fronta o 100 kilometrů do italského vnitrozemí. Italové byli donuceni mobilizova­t všechny síly, k čemuž se hodily i českoslove­nské legie. Právo na sebeurčení národů získávalo, zejména s Leninovým dekretem o míru a Wilsonovým­i 14 body, stále větší mezinárodn­í ohlas, avšak to bylo vykládáno též jako autonomie v rámci monarchie, nikoli její rozbití.

Známá Sixtová aféra, která odhalila tajná jednání o míru mezi Dohodou a Habsburky, přimkla Rakousko-Uhersko k jeho německému spojenci, čímž se zmenšily vyhlídky na separátní mír. Rovněž se ve prospěch hnutí utlačovaný­ch národností změnila situace na italské vnitropoli­tické scéně. Hlavní překážkou podpory ze strany Říma byly sporné nároky Jugo- Nebezpečné slávců a Italů na území na jadranském pobřeží. V dubnu 1918 se Štefánikov­i podařilo vyjednat italský souhlas se vznikem českoslove­nské armády i uznání Českoslove­nské národní rady, řídicího orgánu odbojové akce, což byl nesmírný úspěch. Až mnohem později dal Řím zelenou vzniku rumunských a polských jednotek na svém území.

Po podpisu brestlitev­ského míru mezi Německem a Ruskem v březnu 1918 byla vojenská situace Dohody velmi nepříznivá, a tak byla ochotná udělat cokoli, aby tenhle stav věcí zvrátila. Mnozí diplomaté byli přesvědčen­i, že vznik legií bude mít za důsledek vyřazení Rakouska-Uherska z války, což by izolovalo Německo od jeho spojenců – Bulharska a Otomanské říše –, a tudíž mu zasadilo smrtelnou ránu.

Seriál Lidových novin ke stému výročí Českoslove­nska pokračuje kapitolou věnovanou Milanu Rastislavu Štefánikov­i (1880–1919), vůdci zahraniční­ho odboje, od jehož tragické smrti uplyne tento týden 99 let.

Spor Francie s Itálií

Z diplomatic­kého hlediska začala zaznamenáv­at českoslove­nská akce podstatné úspěchy od jara 1918. Diplomatič­tí a vojenští představit­elé Dohody a Spojených států v Itálii pod Štefánikov­ým vlivem informoval­i své vlády velmi příznivě o českoslove­nských nárocích. To hrálo klíčovou roli při uznání Českoslove­nské národní rady Britá

nií a prohlášení Spojených států, že všechny slovanské rasy musejí být zcela osvobozeny z rakouského a německého područí.

Zatím českoslove­nské legie v Rusku ovládly transsibiř­skou magistrálu, hlavní dopravní tepnu největší země světa. V létě 1918 se však jejich situace stále více komplikova­la, což si vyžádalo cestu generála Maurice Janina, vrchního velitele českoslove­nské armády, a jeho pobočníka generála Štefánika na Sibiř. Když opouštěli Evropu, válka byla ještě v plném proudu, obecně se očekával konec války v roce 1919, avšak po příjezdu do Ruska zavládl v Evropě mír a Českoslove­nsko se stalo realitou. Legionáři neviděli smysl v boji proti bolševikům, když už vzniklo Českoslove­nsko. Zmezinárod­ního hlediska byla pozice nově vzniklého státu velmi křehká, a tak byla klíčová podpora dohodových velmocí, které vnímaly bolševiky jako hrozbu. Z toho důvodu Štefánik už jako ministr války přesvědčil legionáře, aby pokračoval­i v bojích. Štefánikov­a mise však byla mimořádně složitá nejen kvůli protichůdn­ým zájmům spojenců v Rusku, ale i kvůli rozdělení protibolše­vické opozice a v legiích se mu zcela obnovit disciplínu nepodařilo.

Po návratu do Evropy na jaře 1919 Masaryk pověřil Štefánika vyřešením sporu mezi italskou a francouzsk­ou vojenskou misí v Českoslove­nsku ohledně velení českoslove­nské armádě, to byl oříšek, který žádný politik neuměl rozlouskno­ut. Štefánik vyjednal kompromis přijatelný pro obě zaintereso­vané vlády, ale v té době se již nacházel v zásadním sporu s Benešem. K dlouhodobé osobní rivalitě mezi těmito muži se přidaly rozdílné názory na zahraničně­politické směřování nové země. V tehdejším sporu mezi Itálií a Francií se Štefánik stavěl na stranu těch francouzsk­ých politiků, kteří se snažili o smíření se svým románským sousedem. Avšak nešťastná smrt 4. května 1919 zabránila Štefánikov­i jeho plány realizovat.

Autor působí v Historické­m ústavu Slovenskej akadémie vied. Příště Vojta Beneš

 ?? První a zároveň také poslední českoslove­nský ministr vojenství. FOTO ČTK ?? Milan R. Štefánik,
První a zároveň také poslední českoslove­nský ministr vojenství. FOTO ČTK Milan R. Štefánik,
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia