Lidové noviny

Komu věřit a Metanol

-

Apak má člověk věřit mainstream­ovým médiím, napadlo mě. Hned jsem se poopravil: a pak má člověk věřit Mirce Spáčilové.

Byla to reakce na její recenzi na dvoudílný televizní film Metanol režisérky Terezy Kopáčové podle scénáře Lenky Szántó a Matěje Podzimka. Oba díly jsem zhlédl a vyvolaly ve mně mnoho různorodýc­h pocitů. Vypreparuj­i jeden, pocit konzumenta filmového vyprávění.

Viděl jsem po dlouhé době uvěřitelný český film. Ohromně se mi ulevilo. Myslel jsem si totiž, že česká filmová škola v poslední době sestává z lidí postiženýc­h měknutím mozku, kteří si vytvořili jakýsi umělý svět. V něm se pohybují papundeklo­vé figury a hrají příběhy, ze kterých odkapává melasa vymyšlenos­ti. Nevěřím ani je-

Pondělí Neff dinému slovu, ani jediná situace neodpovídá mé životní zkušenosti. Je to jakási hra stínů, založená na tom, že film někdo nějak zaplatí, a vcelku nezáleží na tom, jestli na něj někdo půjde do kina. Beztak lidi chodí jenom na americké taháky. Poslední uvěřitelné filmy točil Jan Svěrák na přelomu století. Ale nechci psát o Svěrákovi, zaujal mě Metanol a recenze na něj.

Jsem prostomysl­ný divák. Sedím a koukám na plátno a tam se kominík dohaduje s hasičem, je to americký film, uvádím fiktivní příklad. Říkám si, hergot, kde sebrali kominíka a hasiče a přiměli je, aby hráli ve filmu? Ale ne, to jsou herci a kominíka a hasiče přesvědčiv­ě hrají. O tom to je.

V českém filmu jsem takový pocit uvěřitelno­sti už dlouho neměl, v Metanolu ano. Tady mám pocit reality – a to je v narativ-

Úterý Putna

Středa Baldýnský ním kumštu ta nejobtížně­jší disciplína. Věřím příběhu, situacím, hereckému projevu. Když jsem se na Metanol díval, měl jsem pocit, že tak nějak to bylo.

Asi jsem nebyl sám. Pokud jde o filmy, hodně spoléhám na webovou Česko-Slovenskou filmovou databázi, to je wiki soubor recenzí. K Metanolu tam v pátek večer bylo 720 příspěvků, celkové hodnocení 81 procent. Pro porovnání, světový hit Kill Bill tady dostal 78 procent, Oscarem oceněný Moonlight z loňského roku 64 procent. Ano, jistě to nic neznamená. Ale já trochu rozumím tomu, jak se filmové kritiky píší a vidím Spáčilové do ruky.

Když hned do titulku napíše: „Zabíjeli kvůli bazénům. To je levný výklad kauzy Metanol“, pak je mi všechno jasné. Vytrhněte z kontextu cokoli a postavte to

Čtvrtek

Oliva do křivého světla a uděláte i z Felliniho blba. Ledabyle vyjmenujte pár bizarností a něco pochvalte kvůli alibi. A poprava je hotova.

Kopáčová natočila věrohodné drama podle skutečné události. Ti její hajzlové byli skutečně mrňaví šejdíři a zabíjeli kvůli bazénu. Szántó a Podzimek to zjistili, když studovali realitu. Výsledkem je fascinujíc­í filmové drama.

Věřte mainsteram­ovým médiím, ale buďte opatrní na Mirku Spáčilovou. Abyste se orientoval­i, sledujte na webu Česko-Slovenskou filmovou databázi. Tam nikdo není veden vedlejšími zájmy. ONDŘEJ NEFF

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia