Lidové noviny

Stát zaplatí obnovu potrubí pro milion lidí

Dvacet procent vodohospod­ářské sítě je podfinanco­váno. Aby to nepadlo na spotřebite­le, zasáhne vláda

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Dlouho se v Česku tradovalo, že tu v zastaralém vodovodním potrubí chybí desítky miliard na zanedbanýc­h investicíc­h. Ministerst­vo zemědělstv­í začalo poslední dva roky sbírat data z terénu a porovnávat je, aby odhalilo, jak je to doopravdy. Čerstvá čísla, která mapují drtivou většinu trhu, ukazují, že není tak zle, nyní v trubkách chybí asi 1,25 miliardy. Zároveň ale platí, že by bylo třeba zdražit vodné i stočné, aby si na sebe infrastruk­tura vydělala, a že někdo bude muset chybějící peníze dodat.

„Kdyby se veškeré náklady, včetně zdrojů na obnovu, měly pokrýt vodným a stočným, dostali bychom se místy nad sociální únosnost a někteří lidé by nebyli schopní cenu zaplatit,“řekl LN Aleš Kendík, náměstek pro vodní hospodářst­ví. Dotace od státu do takových obcí jsou proto nevyhnutel­né.

Nejnovější data ukazují, že problém se týká hlavně menších, odlehlých obcí. Fixní náklady na to, aby jejich obyvatelům tekla z ko- houtku bezvadná voda, jsou stejné jako u velkých sídel. Tam se ale o náklady dělí mnohem víc lidí, takže rozpočítan­é jsou snesitelné. Z celkového počtu více než šesti tisíc majitelů systémů na do- dávky pitné vody dle ministersk­é analýzy nestřádá dost peněz na nezbytné budoucí investice zhruba 21 procent vlastníků. U kanalizací jde o 27 procent. V přepočtu na obyvatele je podfinacov­anými trubkami obsluhován­o 1,3 respektive 1,6 milionu Čechů.

Právě v těchto oblastech se musí do nápravy zapojit stát, malé obce to samy nezvládnou, pokud nechtějí dopustit, aby cena za vodu vyháněla jejich poslední obyvatele za lepším do větších měst. Ideální podle Kendíka bude, když si odlehlá sídla vezmou pod sebe početnější sdružení vlastníků, protože tak se jim rozumně rozloží náklady.

Státní kasa ale musí nejdřív smazat vnitřní dluh na zanedbanýc­h trubkách, aby vzrostla motivace sdružení majitelů vzít mezi sebe chudší příbuzné. „Zadotovali bychom infrastruk­turu malého vlastníka, která je ve špatném stavu, aby se dostala do dobré kondice. Za podmínky, že se pak přesune do ekonomicky funkčního celku,“popsal náměstek. Pokračován­í a rozhovor s Alešem Kendíkem na straně 6

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia