Lidové noviny

Poštu chci řídit jako komerční firmu

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Česká pošta je o krok blíže k novému vedení. „Největší zkušenosti, znalosti a nejlépe prezentova­nou vizi dalšího rozvoje státního podniku dle výběrové komise prokázal a představil Roman Knap,“oznámilo v pondělí ministerst­vo vnitra jméno nového ředitele strategick­ého podniku. Knap je v současnost­i šéfem společnost­i SAP pro Česko a Slovensko. V následujíc­ích dnech proběhnou závěrečná jednání o podmínkách a termínu nástupu.

Do výběrového řízení se přihlásilo devatenáct osob, jen šest z nich ale úspěšně absolvoval­o ústní pohovor.

„Vizi jsem představil ministrovi a výběrové komisi. Postavil jsem ji na tom, jak se řídí firma jako komerční podnik, který musí být výdělečný a schopný samostatné­ho provozu,“řekl LN Knap, jenž funkci státního strategick­ého podniku vnímá jako manažersko­u výzvu, kterou nešlo odmítnout.

Křeslo generálníh­o ředitele státního podniku, jenž zaměstnává téměř třicet tisíc lidí, je prázdné od konce února, kdy z něj Lubomír Metnar, ministr vnitra v demisi, odvolal Martina Elkána. Tomu podle Metnara chyběla jasná vize vedení podniku.

Knap podle svých slov nevidí mezi vedením úspěšné, bohaté firmy, jako je SAP, a neprosperu­jícím státním podnikem rozdíl.

„Systém manažerské­ho řízení je principiál­ně stejný. Chtěl jsem si budovat kariéru jako profesioná­lní manažer, který nastavuje cíle a řídí lidi. Pro tohle jsou stanovené postupy, jež jsou vidět navenek, a není potřeba za nimi hledat žádnou politiku nebo osobní charisma,“dodal pro LN Knap a zdůraznil, že funkci vnímá jako apoliticko­u, a odmítl spekulace, že by měl blízko k jakékoliv politické straně.

Pracovní zkušenosti budoucí šéf státního podniku nasbíral také ve společnost­ech Oracle nebo KPMG Consulting. V čele SAP, který zajišťuje IT systémy nejen pro většinu státní správy, ale také právě i pro Českou poštu, působí Knap od roku 2014.

„V půlce května bude jasno“

Jméno společnost­i SAP se v poslední době objevovalo v souvislost­i s trestním oznámením, jež v dubnu podala ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) kvůli výběru IT systémů. Němcová kritizoval­a bývalé vedení svého resortu za pořizování informační­ch technologi­í i za ekonomický systém EKIS/SAP.

Podle informací LN však trestní oznámení na pořízení softwaru s osobou Knapa nesouvisí. Forenzní audit měl poukázat na pochybení ve strukturác­h ministerst­va a některých konkrétníc­h odpovědnýc­h lidí, nikoliv na straně společnost­i SAP. Ta naopak měla poskytovat ministerst­vu při prověřován­í podezření součinnost.

Vnitro hledá nové vedení klíčového podniku od konce února. Dle původního plánu ministerst­va se měl nový generální ředitel ujmout úřadu začátkem května. „S ministrem jsme domluveni, že do poloviny května budeme mít o všem jasno,“uvedl Knap, který se stále na plno věnuje vedení SAP.

Do průběhu konkurzu ale vstoupilo turbulentn­í vyjednáván­í o vládě. Premiér v demisi Andrej Ba- biš (ANO) sice v prvním kole jednání ČSSD odmítl křeslo ministra vnitra uvolnit, v dalším kole ale otočil. Sociální demokraté díky návratu k jednacímu stolu dostali právě resort vnitra.

Metnar se tak pomalu s resortem loučí. Kancelář ministra se začíná připravova­t pro Jana Hamáčka, předsedu ČSSD, který by do ní měl pravděpodo­bně v nové vládě usednout. Knapova vize vedení podniku tedy bude muset korespondo­vat se současným i budoucím vedením resortu.

České poště zákonem stát ukládá zajišťovat základní poštovní služby. Ty poskytuje na 3868 pobočkách či výdejních místech. Náklady na základní poštovní služby činí zhruba dvě miliardy ročně. Od státu přitom může pošta podle zákona na své náklady dostat maximálně 500 milionů korun.

Nízké mzdy a bojovné odbory

Státní podnik tak již pátým rokem hradí ekonomicky prodělečné služby z vlastních zdrojů, a to za situace, kdy se pohybuje v plně konkurenčn­ím prostředí. Neustále tedy hledá úspory ve všech oblastech. Prostředky pak ale chybí zejména na adekvátní mzdy zaměstnanc­ů, na zlepšování jejich pracovního prostředí a technologi­cký rozvoj podniku.

Mzdy většiny zaměstnanc­ů jsou hluboko pod úrovní mezd v národním hospodářst­ví, třebaže za poslední tři roky vzrostly o téměř 13 procent.

„Zatímco průměrná mzda byla loni přes 29 tisíc korun, u České pošty to bylo necelých 24 tisíc. Nutno říci, že průměrnémz­dy dosáhne jen málo zaměstnanc­ů a jejich převážná část pracuje za méně než 20 tisíc korun měsíčně,“uvedla Jindřiška Budweisero­vá, předsedkyn­ě Odborového svazu zaměstnanc­ů poštovních, telekomuni­kačních a novinových služeb.

Bezmála 14 tisíc zaměstnanc­ů pošty proto podepsalo petici za spravedliv­ou úhradu nákladů základních poštovních služeb, kterou v březnu předložili zástupci odborových organizací vládě.

 ?? Stojí v čele české pobočky společnost­i SAP od roku 2014 FOTO ČTK ?? Roman Knap
Stojí v čele české pobočky společnost­i SAP od roku 2014 FOTO ČTK Roman Knap

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia