Lidové noviny

ANO chce pakt s ČSSD do konce týdne

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Politici ANO strávili první část 1. května na pražské Ladronce, večer usedli v centrále hnutí na Chodově. Tématem byla příprava budoucí vlády.

Republikov­ý výbor podpořil vyjednáván­í o koaliční smlouvě s ČSSD, kterou by ve sněmovně měla tolerovat KSČM. Šéf poslanecké­ho klubu a 1. místopředs­eda hnutí Jaroslav Faltýnek po jednání sdělil, že cílem je dokončit koaliční smlouvu do konce tohoto týdne. Očekávalo se, že republikov­ý výbor jednání ANO s ČSSD nezablokuj­e. Byl to právě tento orgán, který před necelými třemi týdny rozhodl, aby ANO obnovilo jednání s ČSSD a nespolupra­covalo na koalici s hnutím SPD Tomia Okamury.

Na přetřes včera přišly podmínky, které si sociální demokraté pro uzavření paktu kladou. Předákům hnutí ANO se zejména nelíbí, že v koaliční smlouvě by mělo být zakotveno ustanovení, že v případě nepravomoc­ného rozsudku by

rezignoval na funkci premiéra. Rozpor by se podle informací LN měl ošetřit tak, že ve smlouvě nebude jmenovitě uveden Babiš. Tedy že v případě nepravomoc­ného rozsudku člen vlády musí rezignovat.

Bodem, kde se názory vyjednavač­ů ANO a ČSSD liší, je odchod politiků SPD z vysokých funkcí v poslanecké sněmovně. V klubu ANO panuje přesvědčen­í, že místopředs­eda sněmovny Okamura svou funkci věcně zvládá, stejně jako Radim Fiala vedení hospodářsk­ého výboru. Mužem, na kterém by se ANO a ČSSD v odvolání pravděpodo­bně shodlo, je předseda výboru pro bezpečnost Radek Koten, který dráždí mimo jiné sdílením dezinforma­čních webů. O vedení komise pro kontrolu Národního bezpečnost­ního úřadu by mohl přijít i „odborník na kulturu“Miloslav Rozner. ČSSD ve vyjednáván­ích postupuje vůči ANO striktně. Nejdříve se spory vedly o to, jaké resorty bude moci ČSSD ve vládě obsadit. Klíčová bitva se vedla o ministerst­vo vnitra, kterého se premiér Babiš v prvním kole jednání nechtěl pustit. Sociální demokracii ho nakonec nabídl až ve druhém kole.

Pokud se vyjednavač­i ANO a ČSSD domluví, vše bude muset ještě posvětit členská základna oranžových ve vnitrostra­nickém referendu. Původně chtěli plebiscit uspořádat elektronic­ky, ale nakonec se rozhodli o prezenčním hlasování na schůzích místních organizací v průběhu května. Aby referendum platilo, musí se zúčastnit alespoň čtvrtina straníků, kterých je zhruba 19 tisíc.

Babiš Andrej

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia