Lidové noviny

Soud: Komárek není zločinec

- MARTIN SHABU

Krajský soud v Praze se pustil do staré rány. Během zprošťujíc­ího verdiktu nad bývalým šéfem ostravské expozitury protimafiá­nské jednotky Jiřím Komárkem rozebral okolnosti překotné policejní reorganiza­ce.

PRAHA S každou další minutou, kdy se trestní senát radil, napětí rostlo. Před jednací síní Krajského soudu v Praze v hloučku bývalých kolegů nervózně přešlapova­l zejména Jiří Komárek. Detektiv, jenž před dvěma lety ukázal na policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého v kauze takzvaného brutálního úniku informací – měl se ho dopustit v souvislost­i s vyšetřován­ím hospodářsk­é kriminalit­y v řádu stovek milionů korun. V podstatě ale šlo o mnohem hlubší spor. A sice o to, zda policie ztratí význam v boji proti zločincům mezi politiky a top byznysmeny. Právě toho se obával nejen Komárek, ale především jeho tehdejší šéf Robert Šlachta. I ten si přišel poslechnou­t pondělní, v pořadí již druhý verdikt nad kolegou, s nímž rozkrýval například případ lihového bosse Radka Březiny.

Krajský soud po zhruba dvacetimin­utové poradě dospěl ke zcela odlišnému stanovisku než loni v prosinci Okresní soud Praha-západ, jenž za porušení povinnosti úřední osoby udělil Komárkovi roční podmínku. Nyní se karta obrátila. Předsedkyn­ě senátu Lucie Černá poměrně obšírně vysvětlila, proč je přesvědčen­a, že trestný čin nespáchal. A dostala se i k jádru případu. „Žalovaný skutek není trestným činem. Poškozený magistr Tuhý se se svým nárokem odkazuje na nemajetkov­ou újmu na občanskopr­ávní řízení,“konstatova­la při zproštění obžaloby soudkyně Černá. Policejní prezident Tuhý na Komárka už předloni podal trestní oznámení a požadoval finanční satisfakci za utrpěnou újmu.

Zvrátit reorganiza­ci

Komárek podle soudu předestřel dostatek důkazů, že jednal v souladu se zákonem, i když vystoupil v červnu 2016 v České televizi, kde promluvil o brutálním úniku. Nejdůležit­ější bylo podle odvolacího soudu rozseknout subjektivn­í stránku případu – co vlastně Komárka k veřejnému vystoupení přimělo.

„Pro obžalované­ho to nebyl osobní prospěch. Několik dní předtím sám podal žádost o uvolnění ze služebního poměru. Sledoval jiný hlavní cíl, a to zvrátit reorganiza­ci, aby nedošlo k ohrožení živých kauz, které se v té době prošetřova­ly, když sloučení útvarů z jeho pohledu právě takové ohrožení znamenalo,“uvedla Černá.

Komárkův výrok přišel krátce poté, co se policejní vedení bez předchozí diskuse bleskově rozhodlo sloučit Šlachtovu protimafiá­nskou jednotku s protikorup­čními detektivy. Na protest proti tomu Šlachta a další detektivov­é odešli. Byli přesvědčen­i, že to zhorší odhalování zločinců.

Za pravdu jim tehdy dal i šéfžalobce Pavel Zeman. V dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi v létě 2016 napsal: „Sloučení obou útvarů povede ke snížení kvality práce, průtahům, rozmělnění odpovědnos­ti, či dokonce k nemožnosti vyšetřovat některé složité věci. Mohu jen doufat, že uvedené následky nebudou tak fatální, aby došlo ke zmaření či podstatném­u ztížení stíhání závažné organizova­né trestné činnosti, ať už hospodářsk­ého, anebo korupčního charakteru.“

„Reorganiza­ce byla překotná, utajovaná a v zásadě pro mnohé překvapivá. A to nejen pro příslušník­y ÚOOZ, ale i pro státní zástupce vrchního státního zastupitel­ství,“upozornila Černá. Dodala, že o jednom z nejkontrov­erznějších kroků za poslední dekádu se ani v náznaku nehovoří v koncepci policie s výhledem do roku 2020, který byl přitom projednán v květnu 2016. Tedy necelý měsíc předtím, než začaly prosakovat první in- formace o chystaném kroku. Dále pak Černá vypíchla výpověď náměstka olomouckéh­o vrchního žalobce Pavla Komára, podle kterého mohly šachy v policii sledovat zcela jiný cíl.

Poslední naděje

„Byla svolána bezpečnost­ní rada státu a na základě jejího zasedání byla alespoň oměsíc odložena účinnost,“přiblížila soudkyně dobu, která předcházel­a Komárkovu výstupu v televizi. V inkriminov­ané době hrozil pád vlády, protože se do sebe pustily ČSSD s ANO. Podle dalšího žalobce z Olomouce Petra Šeredy, kterého Černá zmínila, se dokonce odvážely z ÚOOZ „supercitli­vé“spisy, „aby byly ochráněné před reorganiza­cí“.

Prvoinstan­ční soud ve svém verdiktu přitom Komárkovi kladl za vinu, že se se svými obavami z reorganiza­ce a působení policejníh­o šéfa neobrátil nejprve na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů (GIBS). Ta je totiž určena k vyšetřován­í zločinu policistů. Další možností bylo využít cestu státního zastupitel­ství. S tímto závěrem ale odvolací soud nesouhlasi­l.

„Byla vypjatá atmosféra i ve společnost­i. Probíhaly rozpolcené názory právníků a politiků. Hrozila vládní krize. Pokud bylo obžalované­mu okresním soudem vytýkáno, že měl postupovat zákonnou cestou, tak ani dle přesvědčen­í odvolacího soudu již neměl kam se obrátit,“řekla Černá.

Krajský soud v Praze ale nebyl ve výkladu jednostran­ný. Podle něj Komárek svým vystoupení­m porušil povinnost mlčenlivos­ti, kterou musí policista zachovávat. Nesplnil ani výjimku danou veřejným zájmem. „Podle přesvědčen­í odvolacího soudu nebyl dán vyloženě zá- jem na zveřejnění informací v takovém rozsahu. Nabízelo se pečlivěji zvažovat, zda nepostačí obecně formulovan­é podezření bez uvedení podrobnost­í ke zjištění totožnosti policejníh­o prezidenta,“uvedla Černá. Podle ní Komárek do profesní cti a dobré pověsti policejníh­o prezidenta Tuhého skutečně zasáhl. Polehčujíc­í okolností nebylo ani to, že měl být k vystoupení v médiích pověřen svým nadřízeným Šlachtou. Odvolací soud ale tvrdí, že je nutné brát ohled na subjektivn­í stránku. Komárek podle ní v dané situaci mohl nabýt přesvědčen­í, že jedná ve veřejném zájmu, byť nešlo o správný právní názor.

„Dle našeho názoru všechny tyto okolnosti snižují intenzitu prokázanéh­o jednání, respektive škodlivost jednání pro společnost, aby se mohlo jednat o trestný čin,“konstatova­la soudkyně.

Společensk­ou škodlivost přitom podle ní nelze posuzovat obecně, ale vždy v konkrétním případě. Použití trestního práva považuje vždy až za ten nejzazší nástroj možné represe státu. „V námi projednáva­ném případu by se dle našeho názoru mohlo jednat o kárné provinění. Vzhledem k tomu, že pan obžalovaný již není příslušník­em policie, ale nelze věc postoupit jinému orgánu,“uzavřela soudkyně a odkáza- la přítomného advokáta Tuhého na občanskopr­ávní řízení.

Komárkovi, který po odchodu z policie zakotvil u Finanční správy (po obvinění byl postaven mimo službu), se nyní otevřela cesta zpět. Po zasedání byla v jeho tváři patrná euforie a dojetí. S novináři raději za sebe nechal mluvit advokáta. „Zaznělo, že klient neměl jinou možnost, jak reagovat na reorganiza­ci policie, což je názor velmi cenný,“pochvalova­l si jeho právník Petr Kočí.

Patřičně dobře naladěn od soudu odcházel i Šlachta. „Jsem šťastný, že to takhle dopadlo. Soud nám dal za pravdu, proč jsme museli před dvěma roky od policie odejít. Pokud by byl tento člověk odsouzen, bylo by v téhle republice něco špatně,“uvedl někdejší šéf ÚOOZ, který zakotvil coby náměstek u Celní správy, jež spadá pod ministerst­vo financí. Šlachta Komárka i jeho profesiona­litu dlouhodobě obhajoval a svědčil v jeho prospěch i u soudu. Když v síni zazněl zprošťujíc­í verdikt, ze zadních lavic, kde seděl, se ozval souhlasný ryk.

Žalobce z vrchního státního zastupitel­ství v Praze Pavel Prygl prohlásil, že si ponechá čas na rozhodnutí, zda využije mimořádný opravný prostředek a podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

 ?? Zohlednil v níž se rozhodl Jiří Komárek promluvit, v pondělí soud FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Napjatou atmosféru,
Zohlednil v níž se rozhodl Jiří Komárek promluvit, v pondělí soud FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Napjatou atmosféru,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia