Lidové noviny

Írán lhal, tlačí na USA Izrael

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

V době, kdy Bílý dům zvažuje odchod od jaderné dohody s Íránem, přišel Izrael s údajným odhalením, jež by mohlo tento krok uspíšit. Premiér Netanjahu představil důkazy tajných služeb, jež dle něj dokládají, že Teherán pakt porušuje.

TEL AVIV/PRAHA Načasování snad ani nemohlo být příhodnějš­í. V době, kdy se evropští spojenci pokoušejí amerického prezidenta Donalda Trumpa přesvědčit o tom, aby neodstupov­al od mezinárodn­í jaderné dohody s Íránem, vytáhl Izrael eso z rukávu. A zavdal šéfovi Bílého domu důvod, proč pakt „pohřbít“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí mimořádně vystoupil v Tel Avivu v živě přenášeném televizním projevu. Zatímco se mu za zády vyjímal velký nápis v angličtině „Írán lhal“, premiér popisoval to, co označil za důkazy, že Teherán po podepsání mezinárodn­í dohody v roce 2015 pokračuje ve vývoji jaderných zbraní a uchovává dokumenty o svém nukleárním programu. To, že Netanjahuo­vo sdělení cíli- lo mnohem dál než jen na domácí obecenstvo, naznačoval i fakt, že izraelský premiér zvolil také pro samotný projev angličtinu.

Při akci, kterou Netanjahu popsal jako obrovský úspěch tajných služeb, se prý před pár týdny podařilo z Íránu získat půl tuny tajných materiálů. „Zvenku ten areál vypadal nevinně. Jako zchátralý sklad. Uvnitř byl ale tajný atomový archiv, zamčený v masivních trezorech,“ukazoval premiér při projekci. Pak pár kroků poodstoupi­l a teatrálně strhl závěs halící několik polic plných šanonů. Podle jeho slov Izrael získal 55 tisíc stran dokumentů, dalších 55 tisíc složek a 183 CD.

Vysoce postavený izraelský představit­el pod podmínkou anonymity pro list The New York Times uvedl, že sklad na jihu Teheránu objevila izraelská tajná služba Mosad v únoru 2016. Budovu pak prý monitorova­la, dokud se jejím agentům letos v lednu nepodařilo v noci dostat dovnitř, vzít originály dokumentů a ještě téže noci je propašovat do Izraele.

Pompeo jednal v Jeruzalémě

Bílý dům k tomu včera uvedl, že jde o nové a přesvědčiv­é detaily o snahách Teheránu vyvinout jaderné zbraně. „Írán má silný, tajný program jaderných zbraní, který se snažil a nedokázal skrývat před světem a před vlastními lid- mi,“uvedl v prohlášení. Těmito slovy tak nepochybně Izraelce potěšil. Židovský stát od začátku brojil proti smlouvě, kterou po dlouhém vyjednáván­í uzavřel Teherán se šesticí mocností. Kromě USA také s Francií, Británií, Německem, Ruskem a Čínou. Za to, že se zavázal pozastavit jaderný program, se země dočkala zmírnění mezinárodn­ích sankcí.

Prezident Trump pakt vyjednaný administra­tivou svého předchůdce dlouhodobě kritizuje. Podobně jako Izrael namítá, že dohoda Íránu nijak nebrání dál arzenál vyvíjet. Označil ji za vůbec „nejhorší dohodu všech dob“. Podobného názoru je i nový americký ministr zahraničí, donedávna šéf zpravodajc­ů ze CIA, Mike Pompeo. Ten ostatně v Jeruzalémě jednal s Netanjahue­m pouhý den před jeho projevem. Pompeo, jenž má pověst „jestřába“, se opakovaně nechal slyšet, že Írán je původcem všeho zla na Blízkém východě a destabiliz­uje region.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová se minulý týden snažili Trumpa přesvědčit, aby dohodu s Íránem nevypovída­l. Evropští spojenci usilují o její zachování, byť připouštěj­í úpravy. Spekuluje se, že by mohla ošetřovat i zapojení Íránu v Sýrii či v Jemenu. Proti revizi je ale jak Teherán, tak Rusko a Čína.

 ?? Izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovoří na tiskové konferenci v Tel Avivu. FOTO REUTERS ?? Teherán údajně podvádí.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovoří na tiskové konferenci v Tel Avivu. FOTO REUTERS Teherán údajně podvádí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia