Lidové noviny

Skandál s migranty stál ministryni křeslo

- LONDÝN

Novým britským ministrem vnitra se stane dosavadní šéf resortu pro místní samosprávu Sajid Javid. V pondělí to oznámila kancelář premiérky Theresy Mayové. Dosavadní ministryně vnitra Amber Ruddová odstoupila po skandálu kolem zpřísnění imigrační politiky, které se týkalo i přistěhova­lců z Karibiku přesídlený­ch do Británie po druhé světové válce. Ti do ostrovního království dorazili proto, aby zaplnili mezeru na pracovním trhu po velkých válečných ztrátách. V posledních letech byli ale někteří z nich prohlášeni za nelegální imigranty a měli mj. potíže se získáváním státní zdravotní péče.

Nový ministr Javid má s působením ve vládě bohaté zkušenosti: jako náměstek dříve pracoval na ministerst­vu financí i školství. Javid se již vyjádřil, že udělá vše proto, aby se problém karibských přistěhova­lců „rychle vyřešil“.

Bývalá ministryně Ruddová se stala již pátou osobou, která musela od loňských parlamentn­ích voleb opustit kabinet. Jejímu odchodu předcházel­a odhalení deníku The Guardian, která svědčila o tom, že ministryně věděla o plánech na zvýšení počtu deportací o deset procent. Parlamentu ale Ruddová tvrdila, že o kvótách na deportace neví a že „takovýmto způsobem rozhodně nefungujem­e“. Britská vláda nyní chce, aby čistá migrace, tedy rozdíl mezi počtem přistěhova­lců a vystěhovan­ých osob, nepřevýšil­a počet 100 000 lidí ročně.

Podle britských médií jmenování Javida nenaruší rovnováhu zastánců a odpůrců brexitu. Javid před referendem podporoval setrvání Británie v EU, zároveň se ale od té doby jasně vyslovil, že kmírnějším variantám brexitu, jakou by bylo například setrvání v celní unii, je skeptický. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia