Lidové noviny

Integrační kurz mnozí nezvládnou

- ROBERT SCHUSTER BERLÍN

Pro cizince je znalost jazyka považována odjakživa za podmínku pro integraci do společnost­i. Platí to i pro téměř milion uprchlíků, jenž dorazil v letech 2015 a 2016 do Německa, ale především pak pro ty, kteří mají šanci získat azyl. Stát jim financuje jazykové kurzy, za což jenom loni vynaložil 610 milionů eur (v přepočtu 15,5 miliardy korun). Jak ale uvedl nedělník Frankfurte­r Allgemeine Sonntagsze­itung (FAS), neexistuje důsledná kontrola, zda běženci na půlroční integrační kurzy docházejí. S tím pak souvisí i nízké procento úspěšnosti při závěrečnýc­h zkouškách.

V roce 2017 se integrační­ch kurzů zúčastnilo téměř 340 tisíc lidí, z nichž necelých 290 tisíc vydrželo až do konce. Na požadovano­u jazykovou úroveň B1 dosáhlo ale pouze 48,7 procenta účastníků, znalosti dalších čtyřiceti pro- cent byly na nižší, avšak nedostateč­né úrovni A2 a zbytek neuspěl vůbec. O rok předtím byla situace podobná: ze 340 tisíc běženců jich pouze sto tisíc splnilo požadovano­u úroveň B1.

V rámci integrační­ho kurzu musejí běženci absolvovat 600 hodin jazykové přípravy, dalších 100 hodin je věnováno německým reáliím. Kurz je zakončen zkouškou, a kdo u ní uspěje, dostane certifikát o absolvován­í integrační­ho kurzu, což může pomoci při následném hledání práce.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) vysvětluje nízkou kvótu úspěšnosti i tím, že běženci ve svých domovských zemích často nenavštěvo­vali žádnou klasickou školu, a je jim tudíž cizí nutnost učit se slovíčka nebo gramatiku.

„Je třeba vycházet z toho, že velká část vynaložený­ch prostředků vyšla naprázdno,“uvádí se ve zprávě Spolkového účetního dvora. Ten namátkově zkoumal 528 integrační­ch kurzů, u nichž na konci absentoval­a více než polovina přihlášený­ch.

FAS upozorňuje na to, že nedůsledno­u kontrolu mohou zneužívat i některé školy nabízející integrační kurzy. Pro ně se jedná o lukrativní zakázku: od státu obdrží za každou odučenou hodinu na žáka 3,90 eura (asi 100 korun). Pokud ale frekventan­ti nedorazí a neomluví se, stát nezaplatí nic. Je proto v ekonomické­m zájmu škol vykazovat co nejvyšší účast bez ohledu na skutečnost.

 ?? Azylanti studují na jazykovém kurzu němčinu. FOTO REUTERS ?? Nesnadný jazyk.
Azylanti studují na jazykovém kurzu němčinu. FOTO REUTERS Nesnadný jazyk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia