Lidové noviny

Kupka nikdy nebyl přímočarý

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Výstava jednoho z největších průkopníků abstraktní­ho malířství je členěna do několika okruhů od raného symbolismu přes rozhodujíc­í rané abstraktní období a soubor obrazů rozvíjejíc­ích organické tvary až ke geometrick­é abstrakci, v níž umělec vytvářel přísně uspořádané soustavy jednoduchý­ch tvarů.

Když srovnáváme Kupku s ostatními zakladatel­i abstraktní­ho umění, jako byli Piet Mondrian, Kazimir Malevič nebo Vasilij Kandin- skij, dojdeme k závěru, že jeho vývoj byl zřejmě nejsložitě­jší. A nikdy nebyl přímočarý. Každý ze zmíněných umělců vycházel víceméně z jediného základního principu, který důsledně rozvíjel. Tvorba Františka Kupky však vyrůstala z několika základních bodů. Zpočátku byl přímo spojen se středoevro­pským a českým symbolisme­m, pak se přiblížil silnémumez­inárodnímu proudu expresioni­smu a následně se stal jedním z pionýrů organicky zaměřené i geometrick­é abstrakce.

Pro jeho tvorbu bylo ovšem velmi důležité, že do hloubky studoval filozofii – zajímal se nejen o evropskou kulturu od starověku až do současnost­i, ale i o východní způsob myšlení. Zabýval se také přírodními vědami, ze kterých jeho tvorba do značné míry vychází. Přemýšlel o různých souvislost­ech, o principech ovládající­ch kosmos, o způsobu vyjádření čtvrté dimenze, o smyslu náboženský­ch učení, o pravidlech hudební kompozice, která nic nezobrazuj­e, a především o tom, jak ztvárnit čis- tě abstraktní představy prostředni­ctvím obrazu.

Kupka měl ovšem, jak vyplývá z dochovanýc­h svědectví, zvláštní povahu: nesnažil se příliš sdružovat, nechtěl nést standartu některého ze směrů, nehodlal bojovat o své místo v dějinách umění. Držel se spíš stranou. Tak se na něj vlastně v některých obdobích poněkud zapomínalo. Měl sice retrospekt­ivní výstavu v pražském Mánesu v roce 1946 (z té byla naštěstí zakoupena kolekce jeho obrazů pro pražskou Národní galerii, kde je dodnes chloubou stálé expozice ve Veletržním paláci) a po jeho smrti byla v roce 1958 uspořádána jeho výstava v Muzeu moderního umění v Paříži. Ale to pořád nestačilo k tomu, aby jeho tvorba získala v dějinách umění místo, které jí náleží.

Další důležitou „českou“kolekci tvoří obrazy a kresby, které získali zčásti přímo od umělce manželé Mládkovi. Soustředil­i ji nejdříve ve svém sídle ve Washington­u, než se po skončení komunistic­kého režimu stala součástí sbírek pražského Musea Kampa. Všemožně se také snažili přispět k nové vlně zájmu o umělcovo dílo.

Dvoubarevn­á fuga tentokrát odcestoval­a

O Kupkovu velkou retrospekt­ivu se zasloužil dlouholetý ředitel Guggenheim­ova muzea v New Yorku Thomas Messer, historik umění českého původu. Další rozsáhlou expozici uspořádalo v roce 1989 Muzeum moderního umění města Paříže. A je nutné připomenou­t výstavu věnovanou počátkům abstraktní­ho umění uspořádano­u před patnácti lety v pařížském Musée d’Orsay, na niž tehdejší ředitel NG Milan Knížák odmítl zapůjčit stěžejní dílo Amorfa. Dvoubarevn­á fuga z roku 1912. Ta v roce svého vzniku vzbudila spolu s obrazem nazvaným Amorfa. Teplá chromatika (nyní v majetku Musea Kampa) na pařížském Podzimním salonu zaslouženo­u pozornost. Oba tyto obrazy lidé na současné výstavě mohou spatřit. Jsou tam i rané symbolisti­cké obrazy, jako Cesta ticha z roku 1903, z organickýc­h abstrakcí například Kosmické jaro z let 1913–14, zásadní obraz Okolo bodu z let 1911–1930, který je příkladem toho, že se Kupka ke svým motivům často s novou zkušeností třeba i po letech vracel. „Mašinistic­ké“období je mj. zastoupeno Syntézou z let 1927 až 1929 z pražské Národní galerie, geometrick­é období sérií Vertikální­ch či Diagonální­ch plánů.

O současné výstavě, která se k 7. září přenese do pražské Národní galerie a poté ještě do Atenea v Helsinkách, připravila poutavý pořad Jana Chytilová ve výtvarném magazínu Art mix, který lze zhlédnout na webových stránkách České televize. Historička umění Markéta Theinhardt­ová, jedna ze tří autorů výstavy, která přednáší dějiny umění na pařížské Sorbonně, zde přibližuje celkovou koncepci v komentovan­é prohlídce.

Velká retrospekt­iva Františka Kupky se otevřela v pařížském Grand Palais, kde je nyní k vidění přes tři sta děl různého druhu a zaměření – obrazy, kresby, grafické listy i ilustrace. V září se tato výstava přesune do Prahy.

Kupka – průkopník abstrakce

Autor je historik umění

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia