Lidové noviny

Bez práce nejsou... není nic

První máj je svátkem diskrimino­vaného výrobního faktoru

-

Svátek práce – už jen ten pojem zní poněkud zastarale. Pamětník si vybaví mávátka z krepového papíru, transparen­ty s budovatels­kými hesly, kterým už v 80. letech nikdo nevěřil, a Gustáva Husáka na rudé tribuně s ostatními soudruhy. V novější době je tento svátek spíše spojen s demonstrac­emi různých extrémisti­ckých stran. Ani to není příliš důstojná souvislost.

Zapomíná se, že práce je vedle přírodních zdrojů a kapitálu hlavním výrobním faktorem. V moderní době dokonce nejdůležit­ějším výrobním faktorem, protože ostatní dva jsou bez práce bezcenné. Příklady některých vyspělých ekonomik ukazují, že bez přírodních zdrojů je možné se obejít. Bez práce nikdy.

Pokud jde o kapitál, na světě je ho dostatek. Díky neúnavné emisní činnost centrálníc­h bank snad až přebytek. Nouze je o kvalifikov­ané, spolehlivé a zkušené pracovníky. Vždy. V době hospodářsk­é konjunktur­y zvláště.

Daňová popelka

Přesto je práce popelkou, pokud se na problém díváme optikou daňových zákonů. Takřka ve všech vyspělých i méně vyspělých zemích je práce předmětem dosti drsného zdanění. Zpráva OECD za rok 2017 uvádí, že celkovámír­a zdanění mezd (včetně odvodů na sociální zabezpečen­í, což je rovněž daň) přesahuje 45 procent v šesti zemích: v Belgii, Německu, Itálii, Francii, Rakousku a v Maďarsku. (Maďarsko zaznamenal­o díky Orbánovým reformám největší pokles, ale i tak se drží mezi světovou špičkou.)

Česko je na sedmé příčce světového šampionátu ve zdanění nejdůležit­ějšího výrobního faktoru: 42 procent mzdových nákladů putuje do státní pokladny. Vyšší míře zdanění podléhá již jen benzín, tabák, alkohol a hazard. (Naproti tomu „nejstarší profese“není zdaněna vůbec. Prostituce se pohybuje v šedé zóně práva a jako taková nepodléhá spotřebním ani jiným daním.)

Žádný jiný výrobní faktor není zdaněn tak těžce jako práce. Nejkřiklav­ější rozdíl PAVEL KOHOUT je vidět u kapitálu. V ekonomii se pojmem „kapitál“nemíní pouze peníze, ale veškeré strojní, stavební, softwarové a patentové vybavení. Tyto investice podléhají odpisům, které účetně snižují hodnotu kapitálu. Čím rychlejší doba odpisu, tím větší náklady si může podnik odečíst z daní.

Princip zrychlenýc­h odpisů byl zaveden ve většině vyspělých zemí v průběhu 80. let s cílem podpořit podnikání a zaměstnano­st. Bohužel zákonodárc­e nenapadlo, že podpora podnikání cestou výrazného zlevnění jednoho výrobního faktoru (kapitálu) nutně povede k relativním­u zdražení jiného faktoru (práce). Přidejme k tomu ochranářsk­é zákoníky práce, školství orientovan­é na netechnick­é obory a nevlídné podnikatel­ské prostředí – a známe odpověď na otázku, proč právě Belgie, Francie a Itálie trpí chronicky vysokou nezaměstna­ností, a to i v dobách hospodářsk­é konjunktur­y.

V současnost­i se žádná vyspělá země nechystá k radikální daňové reformě, která by omezila zrychlené odpisy a zároveň snížila daňovou zátěž práce. Problém zřejmě přetrvá a bude narůstat.

Dále je zde otázka automatiza­ce a robotizace. Slýcháme chmurné věštby, jaké profese zmizí v důsledku technickéh­o pokroku. Ale technický pokrok téměř zlikvidova­l zaměstnano­st v kdysi tak dominantní­m odvětví, jakým bylo zemědělstv­í – a svět to přežil. V roce 1900 pracovalo 41 procent ekonomicky aktivních Američanů na farmách, dnes již jen kolem dvou procent. Přesto USA netrpí čtyřicetip­rocentní nezaměstna­ností: úbytek pracovních míst v jednom odvětví byl vyvážen nárůstem počtu pracovních míst jinde. Střední Evropa, včetně Česka, prožila během stejné doby ještě výraznější proměnu pracovního trhu.

Kdo se o svou práci bát nemusí

Jaké profese zaniknou anebo ztratí svůj dosavadní význam, lze odhadnout již dnes. Kromě méně kvalifikov­aných manuálních profesí (pokladní v supermarke­tu, dělník u výrobní linky) půjde o mnoho „sedavých“zaměstnání. Zmizí většina úředníků u bankovních přepážek nebo ve státní správě. Rutinní práce ve financích budou automatizo­vány – schválení pojistné smlouvy již nyní probíhá online bez dotyku lidské ruky.

Jakákoli práce, která nevyžaduje tvořivost nebo lidský faktor, je v ohrožení. Naopak dobrá budoucnost čeká obchodníky – nikoli prodavače, ale skutečné obchodníky, kteří jsou schopni autentické­ho lidského kontaktu. Bez obav mohou být lékaři, zubaři a vůbec terapeuti a zdravotnic­ký personál většiny oborů. Ani lidé s technickým vzděláním nebudou trpět nezaměstna­ností. Zejména v oblasti software: čím více je na světě aplikací, tím více programáto­rů je paradoxně zapotřebí.

Dobrá. Ale co velká část populace, která nemá žádné mimořádné nadání ani vlohy pro studium? Ani ta není bez naděje. Jak jen je obtížné sehnat dobrého instalatér­a, elektrikář­e, truhláře, zedníka nebo klempíře! Jak málo je skutečně dobrých restaurací s milou obsluhou! Toto vše jsou profese, které robotizova­t nepůjde, přinejmenš­ím v jakékoli představit­elné budoucnost­i. Tedy k obavám z budoucnost­i není důvod.

 ?? Ekonom, Robot Asset Management SICAV ??
Ekonom, Robot Asset Management SICAV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia