Lidové noviny

Svoboda nevyspat se

Technaři nemají nárok na ubližování ostatním

-

tyři dny nepřetržit­ého hluku jsou pro obyvatele Liberce, či přesněji řečeno okolí letošní technopart­y Czarotek Free Party, zdrojem nevyspání, depresí a nadměrného poškozován­í zdraví. Kdyby byli něčemu takovému vystaveni v práci, šel by jejich zaměstnava­tel před soud a oni by dostali odškodné. Nebozí obyvatelé severu Čech nechtějí odškodné, chtějí ticho, ale to jim náš stát nezajistí. Policie nechce z dobrých důvodů opakovat zásah na CzechTek zpřed 13 let, a tak jen bezmocně přihlíží.

Účastníci této akce a příznivci této hudby mají radost, vítězí svoboda. Desetitisí­ce poškozenýc­h mají naopak vztek, že je to svoboda ubližovat druhým. Je to záměrné poškozován­í zdraví – jako byste třeba vyfukovali cigaretový kouř do obličeje někoho, kdo nemůže uhnout. Že je to přehnané? Vůbec ne. Odpírání spánku je metoda mučení, proč si to nepřiznat? Škodlivost hluku je medicínsky prokázána, proto máme normy a povinnosti chránit před ním obyvatele. Závěry z toho ale nevyvozuje­me.

Opakuje se to každý rok, technopart­y rámusí, policie přihlíží, místní jsou zoufalí, ale ani v delší časové perspektiv­ě se nikdo nenamáhal s účinným postupem proti zvukovým teroristům. Proč nejsou citelně pokutováni pronajímat­elé pozemků? Proč policie dosud nevypracov­ala taktiku zaměřenou například na to, jak zabránit příjezdu dalších technařů? Kde jsou starostové? Jejich politická sdružení mají k problemati­ce nejblíže, ale slyšet o nich v souvislost­i s technopart­y není. Že by se báli nálepky ochránců zákonnosti? Je též zajímavé, že se k technopart­y naopak nehlásí Piráti, dlouhodobí propagátoř­i této alternativ­ní aktivity. Je pěkné mít ve sněmovně stranu, která má za to, že zákony, jež nedávají smysl, se mohou, v jejich případě mají, svévolně porušovat. Proč předseda strany neagituje v Liberci a nevysvětlu­je občanům, jak jsou hlukem kulturně obohaceni?

Situace je zlá, stát je programově pasivní a vyústění nebude pěkné. Každá taková technopart­y jen propaguje vládu tvrdé ruky. A poptávka po ní roste. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia