Lidové noviny

Privatizac­e péče o ohrožené děti

-

Vposlední době sílí tlak na rušení kojeneckýc­h ústavů a dětských center. Ti, kteří ho vyvíjejí, se opírají o informace předkládan­é veřejnosti britskou nevládní organizací Lumos. Její čísla však nedávají věrný obraz toho, jaká je skutečně situace ohrožených dětí v Česku. Právě proto v minulém volebním období žádala pracovní skupina pro náhradní rodinnou péči, která vznikla v Poslanecké sněmovně a jejíž závěry opakovaně akceptoval výbor pro sociální politiku PSP ČR, po ministerst­vu práce oficiální statistiky s garancí státu.

Požadovaná čísla se přitom nemohou omezit jen na popsání stávajícíh­o stavu – takové statistiky jsou tupé – a musí monitorova­t pohyb dětí v systému. Tedy dát jasný obrázek o tom, co se s dětmi po prvotní pomoci dál děje. Jedině na jejich základě lze připravit skutečně koncepční řešení dalšího vývoje péče o ohrožené děti. Ministerst­vo práce a sociálních věcí ale takové komplexní statistiky nikdy nedoložilo.

Čísla, kterými Lumos například demonstruj­e nepotřebno­st kojeneckýc­h ústavů, ve skutečnost­i dokládají jen to, že současný systém péče o ohrožené děti prostředni­ctvím tzv. dětských center (dnes už klasické kojenecké ústavy nemáme, zařízení se transformu­jí sama na základě aktuální legislativ­y) je kvalitní a dobrý. Tedy pokud si ho hrubými a neodborným­i nátlakovým­i akcemi s využitím propagandy nenecháme nadobro zničit. Čísla jasně ukazují, že tato dětská centra poskytují širokou paletu služeb pro ohrožené děti, mnohdy i pro sourozenec­ké skupiny a rodiny. Pomáhají tak v souladu s nejlepším zájmem dítěte navzdory mediální dehonestac­i pracovníků těchto center. A mnohdy dochází k mediální dehonestac­i samotných dětí některými samozvaným­i rádobyodbo­rníky, což je mimořádně odporné.

Stát nesmí ztratit kontrolu

Klíčovým problémem je nedostatek dlouhodobý­ch pěstounů. Z registrů vyplývá, že pro obrovský počet dětí – ročně jde až o 5500 dětí, které by potřeboval­y náhradní péči – dostatek pěstounů prostě nemáme. A těch, kteří by byli ochotni přijmout dítě se zdravotním postižením či dítě romské, je opravdu jen zlomek: 11, resp. 13.

Kde tyto děti tedy jsou, když Lumos vzbuzuje dojem, že ústavy zejí prázdnotou? Odpověď je varující. Podle informací, které mám od orgánů sociálně-právní ochrany dětí a od opatrovnic­kých soudů, je vyvíjen enormní tlak na zodpovědné pracovníky, aby neposílali děti do dětských center. Děti jsou buďto ponechány v naprosto nevhodných podmínkách týrané nebo jsou do takových podmínek zcela proti zdravému rozumu a svědomí umisťovány. Jsou ohroženy na zdraví i na životě, tragické případy jsou již zde – viz tetou mimořádně krutě ubitá Janička. Nebo Kája, po naprosto nesprávném umístění do pěstounské péče na přechodnou dobu nabídnut Úřadem pro mezinárodn­ěprávní ochranu dětí do Švédska. Švédové ho odmítli, a tak skončil natrvalo v dětském domově – který ovšem budeme rušit, ne? Chlapec má tři roky, a pokud si zákonem – i takové totalitní nápady se ozývají – zakážeme nejmenší děti umisťovat do ústavní péče, kam tedy půjde, když ho nikdo nechce?

V souladu s Úmluvou o právech dítěte a na ni navazující směrnicí OSN z roku 2011 je pro ohrožené děti zapotřebí nalézt vždy individuál­ně takové řešení, které mu zajistí co nejlepší další vývoj ve stabilním prostředí. Takovým stabilním řešením určitě není široce propagovan­á pěstounská péče na přechodnou dobu, určitě ne podle šablony pro všechny děti.

Nedávno jsem v konkurenčn­ím médiu četla, že zákon o sociálně-právní ochraně dětí zakotvujíc­í tento typ péče v roce 2012 prosadil osvícený úředník ministerst­va Miloslav Macela. Tedy stejný úředník, který byl již tehdy současně školitelem tzv. doprovodný­ch organizací, jež získávají díky tomuto zákonu stovky milionů korun na svá školení různé kvality. Tyto organizace – a je jich skutečně spousta – by podle názoru odborníků, například Českomorav­ské psychologi­cké společnost­i, měly být akreditová­ny, aby byla zajištěna kvalita školení a pěstouni nedostával­i zmatené a protichůdn­é informace. Pěstouni na přechodnou dobu by pak mohli být zaměstnanc­i dětských center, stejně jako na Slovensku.

A především je třeba čelit stavu, kdy politiku státu diktují některé vybrané nevládní organizace, inspirovan­é často praxí v zemích, jako je Velká Británie nebo Norsko, které jsou opakovaně terčem kritiky mezinárodn­ích institucí, například Parlamentn­ího shromážděn­í Rady Evropy. Tímto se jen pod rouškou dobra nakročuje k privatizac­i péče o ohrožené děti. A privatizac­e znamená v tomto případě ztrátu kontroly nad pomocí ohroženým dětem a možnost praxe, která může být pro děti velmi zlá.

Právě o tom chtějí vést odborníci z praxe debatu s ministerst­vem práce a sociálních věcí, a proto se na ně obrátili i oficiálním dopisem. Zatím se ale dobývají do zavřených dveří.

Autorka je členkou Expertní skupiny pro děti v náhradní péči

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia