Lidové noviny

V Asii škodovky nasazují cizí tvář

- LUDĚK VOKÁČ

Škodovky, jak je neznáte: česká značka má pro vybrané zahraniční trhy speciální modely, které mají s těmi českými často společné jen jméno.

PRAHA Dubnové představen­í nového modelu Škoda Kamiq pro čínský trh opět po delší době ukázalo, jak se imladobole­slavská automobilk­a musí na různých trzích specializo­vat. Kamiq coby specifický model pro určitý trh přitom není výjimkou, Škoda má takových aut víc a bude jich přibývat.

Nové SUV Kamiq je jasným důkazem toho, že Škoda už není jen obyčejnou domácí značkou. Naopak, světové trhy jsou pro ni čím dál důležitějš­í a i proto jim musí přizpůsobo­vat svou nabídku. Cenově výhodné SUV je specifický­m modelem pro čínský trh, který nemá v podstatě nic společného s žádnou jinou škodovkou, ani není nějakým „čínským dvojčetem“chystaného malého SUV, které má vzejít ze studie Škoda Vision X.

Je to prostě auto, které jasně ukazuje důležitost čínského trhu pro Škodu. SUV jsou v Číně nesmírně populární, a tak se nízkorozpo­čtový model připravený přesně podle vkusu a potřeb tamních zákazníků firmě jistě vyplatí. V bohatších částech světa by Kamiq zbytečně konkuroval stávající nabídce, navíc by tu nejspíš nedovedl být o tolik levnější, o kolik bude vůči Karoqu v Číně. Důvod? Legislativ­a, Kamiq jednoduše může používat starší techniku, která by v Evropě neprošla.

Výrobní strategie...

Že bude modelů, které si v Česku nekoupí, podstatně více, na to si budou muset fanoušci mladoboles­lavské značky zvykat. Už delší Nové SUV Kamiq, určené pouze pro čínský trh,

dobu se hovoří třeba omodelu pracovně nazývaném Kodiaq kupé. Nová karosářská varianta velkého SUV Škody je v podstatě hotová věc, firma teď jen řeší, jestli ji bude prodávat jen v Číně, nebo se podívá i na další světové trhy.

Tentokrát nejsou důvodem technika a cena, ale především výrobní kapacity. Škoda v EU jednoduše nestíhá vyrábět a novou variantou Kodiaqa by se situace nejspíš jen zhoršila. A tak bude možná lepší než zákazníky naštvat prodloužen­ými dodacími lhůtami takový model jednoduše nenabídnou­t.

Ale nejde jen o budoucí škodovky, které se budou od tuzemské nabídky lišit. Odlišná auta nabízí mladoboles­lavská značka už nyní. Když pomineme fakt, že třeba díky méně přísné legislativ­ě se v řadě zemí mimo EU prodávají vozy se staršími motory a dalšími úspornými opatřeními, liší se škodovky ve světě od těch domácích i mnohem víc.

... a obchodní politika

Tak třeba opět Čína: faceliftov­aná Octavia třetí generace tu dostala zcela odlišné zadní světlomety, které mnohem více připomínaj­í Superb. Jsou tedy protažené až do víka kufru.

Když je řeč o víku kufru – tím se dost liší třeba aktuální v Číně prodávané provedení modelu Rapid. Spaceback je sice v principu stejný, ale klasické provedení se liší: zatímco v Evropě ho Škoda nabízí coby liftback, tedy s výklopnou celou zádí jako je tomu u Octavie, v Číně je Rapid klasický sedan.

Pro někoho jde o změnu podružnou, ale opět jde o důkaz toho, jak je Škoda ochotná se přizpůsobo­vat trhům. Přitom drobnosti, jako mnohem větší přítomnost chromo- vaných prvků na karoserii jsou v Číně samozřejmo­stí; na chrom coby odznak luxusu si jednoduše tamní zákazníci potrpí.

Rapid je vůbec jakýmsi prvotním důkazem přizpůsobi­vosti Škody. Auto shodného jména se od roku 2011 vyrábí a prodává i v Indii. Ale s českým Rapidem má prakticky společné jen jméno. Je to vlastně sourozenec Volkswagen­u Polo předchozí generace, který se v Indii prodává rovněž v provedení sedan pod označením Vento.

Indie by také měla pro Škodu z hlediska budoucnost­i specifický­ch a levnějších modelů hrát na- dále důležitou roli. Firma se sice vloni nedohodla na spolupráci s tamním koncernem Tata při vývoji menších levných vozů, ale v rámci koncernu má tento úkol Škoda nadále na starosti.

Nadále tak pracuje na projektu platformy A0 Entry, na jejímž základě by pak měla vzniknout nová škodovka pro Indii. Společně s ní by platformu využily i nové specifické koncernové modely. Takové auto by pak mohlo pro Škodu zajistit expanzi i na nové trhy, které firma zvažuje: třeba do Jihoafrick­é republiky nebo do Jižní Ameriky.

 ?? Představil­a Škodovka koncem dubna přímo na českém velvyslane­ctví v Pekingu. V Číně jde již o třetí SUV v nabídce automobilk­y. FOTO ŠKODA AUTO ??
Představil­a Škodovka koncem dubna přímo na českém velvyslane­ctví v Pekingu. V Číně jde již o třetí SUV v nabídce automobilk­y. FOTO ŠKODA AUTO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia