Lidové noviny

Dlouhé čekání v Letňanech

O prodeji pozemků pod letňanským výstaviště­m miliardáři Pavlu Sehnalovi nejspíš rozhodne až příští vláda

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Rozhodnutí o budoucnost­i pražského výstaviště v Letňanech se odsouvá. Ministerst­vo financí (MF) se s provozovat­elem areálu, kterým je společnost PVA Expo miliardáře Pavla Sehnala, dohodlo na prodloužen­í nájemní smlouvy do konce března příštího roku. Pavel Sehnal má ale zájem státní parcely odkoupit a následně výstavní areál rozšířit a zmodernizo­vat.

Ministerst­vo financí uzavřelo koncem března již 16. dodatek k nájemní smlouvě se společnost­í PVA Expo, dříve ABF. Kontrakt se týká zhruba tří hektarů v Letňanech, kde se nachází výstavní areál. Nový dodatek prodlužuje pronájem pozemků do konce března 2019 a konstatuje se v něm, že všechna ustanovení dojednaná v předchozíc­h dodatcích zůstávají v platnosti, tedy i výpočet nájemného, které ročně činí zhruba sedm milionů korun bez DPH.

„Chci to co nejdříve“

Podnikatel a politik Pavel Sehnal, který obnovil značku již zaniklé liberální strany ODA a do jehož skupiny SPGroup spadá mimo jiné akvapark v Čestlicích či zmíněná společnost PVA Expo, již roky usiluje o to, aby mu stát pozemky v Letňanech odprodal. „Stále platí, že bychom chtěli parcely koupit co nejdříve a výstaviště chceme dále rozvíjet,“uvedl pro LN Pavel Sehnal.

„Aktuálně preferujem­e spíše nájemní vztah, nicméně do budoucna prodej vyloučit nelze,“sdělila včera LN ministryně financí v demisi Alena Schillerov­á (ANO).

Její resort přislíbil Sehnalovi prodej parcel v Letňanech v dodatku číslo 13 k nájemní smlouvě, který byl podepsán koncem června 2016. V něm se konstatuje, že ministerst­vo financí a ABF intenzivně jednají o odkupu pozemků. Vyhotoveny prý již byly znalecké posudky stanovujíc­í cenu parcel a byla „provedena převážná část nutných administra­tivních a právních úkonů potřebných k realizaci koupě pozemků nájemcem“. K podpisu kupní smlouvy, jak se píše v dodatku, by mělo dojít v brzké době. To se ale dosud nestalo.

Pavel Sehnal chtěl přimět MF k rozhodnutí a koncem ledna loň-

Dle časopisu Forbes je Pavel Sehnal 49. nejbohatší­m Čechem, s majetkem odhadovaný­m na čtyři miliardy korun.

Vystudoval strojní fakultu, před revolucí pracoval jako konstrukté­r v Tesle Elstroj. Po převratu získal prostředky z restitucí své ženy, inspiroval se jejím dědečkem a stal se makléřem.

V roce 1995 založil Českou podnikatel­skou pojišťovnu, kterou později prodal Kooperativ­ě.

Podílel se na založení pražské burzy, za svoji kariéru vlastnil ského roku s resortem podepsal dodatek číslo 15, který stanovil, že nájemní smlouva je platná do konce března letošního roku a nebude dále prodloužen­a. Hrozilo tak, že výstaviště v Letňanech skončí. To se změnilo až nedávným podpisem dodatku číslo 16.

„Nemáme vládu s důvěrou a ta v demisi nechce dělat zásadní rozhodnutí. Bylo nám nabídnuto prodloužit nájemní smlouvu o rok,“vysvětluje situaci Sehnal.

Na parcelách ministerst­va financí se nachází příjezdová komunikace do areálu, část parkoviště a venkovní výstavní plocha. Výstaviště, kam ročně zavítá zhruba milion návštěvník­ů, hodlá Pavel Sehnal do budoucna rozšířit a zmodernizo­vat. Součástí areálu by se měl stát hotel se 400 pokoji a nová vstupní hala s kongresový­m sálem. Investice se dle odhadů vyšplhají ke dvěma miliardám korun. Podmínkou ale je, že ministerst­vo financí Sehnalovi pozemky odprodá.

Více než stovka akcí ročně

 ?? Navštíví každý rok průměrně kolem milionu lidí FOTO ARCHIV MAFRA ?? Výstaviště v pražských Letňanech
Navštíví každý rok průměrně kolem milionu lidí FOTO ARCHIV MAFRA Výstaviště v pražských Letňanech

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia