Lidové noviny

Našim kostem pohyb svědčí

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Výskyt osteoporóz­y v evropských zemích se dost podstatně liší, proč tomu tak je, ale zatím nikdo přesně neví. Česká republika se v současné době nachází v horní třetině pomyslného žebříčku.„Některé důvody tohoto stavu známe,“říká profesor Vladimír Palička, předseda Společnost­i pro metabolick­á onemocnění skeletu České lékařské společnost­i J. E. Purkyně a vedoucí osteologic­kého centra v Hradci Králové. „Především je to malá tělesná aktivita, nezdravý způsob života včetně kouření a nedostateč­né zásobení vitaminem D.“

Problém se dlouho skrývá

Ještě závažnější a alarmující je ale podle jeho slov to, že máme jednu z nejvyšších „podléčenos­tí“v Evropě. Jinak řečeno jen malé procento nemocných dostává odpovídají­cí péči a léčbu. Souvisí to především s tím, že tato nemoc dost často dlouho nebolí ani se nijak neprojevuj­e. Upozorní na sebe až ve chvíli, kdy je kost už výrazně poškozená a zlomí se i při sebemenším úrazu.

Také paní Milada z Prahy zpočátku vůbec netušila, že má osteoporóz­u. „Napadlomě to až při jedné z přednášek univerzity třetího věku,“říká. „Přednášejí­cí nám popisoval příznaky této nemoci a já si uvědomila, že nejméně tři z nich mám.“V té době měla totiž už za sebou dvě zlomeniny zápěstí, trápily ji bolesti zad a její postava se nápadně zmenšila. Lékaři z osteocentr­a, za kterými se vypravila, pak její podezření potvrdili. Dnes už s touto nemocí žije patnáct let, díky léčbě a pravidelný­m kontrolám se jí úspěšně daří držet osteoporóz­u na uzdě. Ale zdaleka ne každý přijde tak jako ona k lékaři v době, kdy je ještě možné zahájit účinnou terapii. Pacienti mnohdy prodělají opakovaně zlomeniny předloktí či obratle, aniž by měli tušení o tom, že souvisejí s řídnutím kostí. Zlomenina se „vyléčí“operativně, zasádruje či jinak zafixuje, ale choroba, která ji způsobila, pokračuje dál.

Stopnout další zlomeninu

Mnozí lidé vnímají kosti pouze jako nosiče svalů, ve skutečnost­i však jde o velmi živý metabolick­ý orgán, jenž s námi žije i stárne. Kosti po celý život podléhají přestavbě a drobným opravám. Jestliže se proces neustálé obnovy naruší a přibude poškození, změní se pevnost i kvalita kostí, stávají se zranitelně­jšími a snáze se poškodí.

Svou roli při tom hraje nejenom genetika, ale také věk. Zvýšené riziko hrozí především starším lidem, kteří mají k tomuto onemocnění rodinné dispozice. Zejména pak ženám po přechodu, u nichž dochází k rychlému úbytku ženských pohlavních hormonů, které poskytují kostem ochranu. Kosti pak v období klimakteri­a řídnou a bývají náchylnějš­í ke zlomeninám.

Každá osteoporot­ická zlomenina přitom několikaná­sobně zvyšuje riziko, že se kost znovu zlomí. Mnozí nemocní zůstávají v důsledku toho těžce postižení a zejména starším pacientům hrozí i riziko úmrtí. Osteologov­é na celém světě jsou si tohoto rizika velmi dobře vědomi a snaží se ho snížit.

Společně s praktickým­i lékaři

„Proto také před několika lety vznikla celosvětov­á aktivita s názvem Fracture Liaison Service,“ upozorňuje profesor Palička. „A my jsme velice rádi, že se nám konečně podařilo u nás prosadit prozatím pilotní projekt sekundární prevence osteoporot­ických zlomenin u lidí starších padesátky, kteří už mají jednu zlomeninu za sebou.“

Projekt potrvá několik let a navazuje na dobré zkušenosti ojedinělýc­h pracovišť, jež ho už z vlastní iniciativy ve svých lokalitách prováděla. Velice důležitá je vzájemná spolupráce osteologů s praktickým­i lékaři. Právě oni mohou totiž svým pacientům doporučit vyšetření na denzitomet­ru, jenž dokáže bezpečně určit hustotu jejich kostí.

„V současné době jsme také pro praktické lékaře vypracoval­i doporučené postupy, které jim umožní při preventivn­ích prohlídkác­h pacienty s osteoporóz­ou snáze identifiko­vat,“uvádí Jan Rosa z kliniky Affidea Praha, jenž je vědeckým sekretářem Společnos- ti pro metabolick­á onemocnění skeletu.

Osteoporóz­a neboli řídnutí kostí je po cukrovce druhou nejčastějš­í dlouhodobě se projevujíc­í nemocí. Pacientů rok od roku přibývá. Chorobu provázejí závažné zdravotní komplikace. Snížit jejich výskyt má pomoci nový pilotní projekt zaměřený na rizikovou skupinu pacientů, kteří už prodělali osteoporot­ickou zlomeninu.

Jak nespadnout

V současnost­i jsou dnes již u nás k dispozici moderní antiresorp­ční léky, které dokážou zbrzdit nebo zpomalit proces kostní přestavby. A zároveň tak zhruba o polovinu snížit i riziko osteoporot­ických zlomenin.

„Výzkum se soustřeďuj­e také na vývoj léků, jež by dokázaly kost znovu vybudovat,“říká doktor Rosa. „Jeden z nich je už dokonce na trhu, ale jeho cena je zatím značně vysoká.“

Existují ovšem také léky, které jsou dostupné, a to i bez receptu. Přesto je jen málokteří pacienti užívají. „Ještě před takovými třiceti, čtyřiceti lety říkali lékaři lidem, kteří prodělali osteoporot­ickou zlomeninu, ať radši nikam nechodí a moc se nehýbou,“uvádí Martin Matoulek, internista a tělovýchov­ný lékař z Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a spolku VŠTJ Medicina Praha.

„Dnes ale už bezpečně víme, že nízká pohybová aktivita naopak riziko další fraktury zvyšuje.“Většina léků podporujíc­ích novotvorbu kosti může podle jeho slov dokonce účinněji působit, jen když je končetina správně zatěžovaná. Nemluvě o tom, že fyzická aktivita je také velmi účinnou prevencí pádů. Pacientům s osteoporóz­ou doporučuje doktor Matoulek zejména cvičení vsedě nebo vestoje, při němž na kosti vhodně působí gravitace. K vhodným aktivitám patří například rychlá chůze, ale i jízda na kole, cvičení na míči, pilates, jóga nebo taiči. Nedávné studie prokázaly, že lidé praktikují­cí toto tradiční čínské cvičení mají dokonce riziko pádu nižší až o 47 procent a utrpí o 25 procent méně zlomenin kyčlí než ti, kteří ho neprovozuj­í.

Ohlídat si jídelníček

S postupujíc­ím věkem ubývá svalů, bez nichž se kosti nemohou obnovovat. U lidí, kteří se málo pohybují, bývá přitom úbytek svalové hmoty rychlejší.

Stejně důležitá jako pohybová aktivita je však i vyvážená strava. „Osteoporóz­a je jednou zmála nemocí, jež bývá častější u štíhlých lidí než u obézních,“upozorňuje doktorMato­ulek. „K výrazným rizikovým faktorům této nemoci patří především podvýživa.“

Jestliže chceme zabránit řídnutí kostí, měl by náš jídelníček obsahovat dostatek živočišnýc­h bílkovin, vitaminu D a vápníku. AMartin Matoulek připomíná, že myslet bychom měli také na dostatečný pitný režim, s jehož dodržování­m mají obzvláště starší lidé často velký problém. A zmíněná pravidla přitom ani zdaleka neplatí jen pro seniory a ženy v přechodu, s nimiž bývá tato nemoc nejčastěji spojována.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia