Lidové noviny

Snadná zlomenina chce vyšetření

-

Odhaduje se, že v ČR trpí 600 000 osob osteoporóz­ou. Pro tuto chorobu je typický úbytek kostní hmoty, který snižuje odolnost kostí, takže se snáze zlomí. Choroba bývá častá mezi pacienty s diabetem a je třeba na to myslet.

Řídnutí kostí bývá bez příznaků, může se projevit bolestmi v zádech, třeba mezi lopatkami při dlouhém stání, nebo snižováním tělesné výšky i o pár centimetrů a ohýbáním zad do hrbu.

Prvním příznakem jsou nejčastěji až bolestivé zlomeniny předloktí, krčku stehenní kosti nebo kompresivn­í zlomeniny (stlačení) obratlů, vzniklé často v nečekaných situacích a za působení malé síly, například při pádech ze stoje nebo sedu a při běžných denních činnostech.

OČIMA LÉKAŘKY

Člověk, který takovou zlomeninu utrpěl, by měl být podrobně vyšetřen, aby se vyloučilo, že příčinou nebyla osteoporóz­a. Pro základní posouzení slouží určení kostní denzity pomocí denzitomet­rie – speciálníh­o rentgenové­ho vyšetření. Není třeba se ho bát, nebolí a představuj­e asi stokrát menší radiační zátěž než běžné rentgenové vyšetření.

Mezi rizikové faktory patří vyšší věk, kouření, alkoholism­us, časté pády, u žen menopauza, léčba kortikoidy a nemoci střev a ledvin. Prevencí je dostatek pohybu, nejlépe venku na slunci, a vhodná strava s dostatkem bílkovin, vápníku a vitaminu D. Tuhle kombinaci výhodně najdeme v rybách a mléčných výrobcích. Naopak přílišné přijímání fosforu v limonádách a mase a nadbytek soli vede ke ztrátám vápníku.

Tato doporučení jsou zvlášť důležitá v mládí, kdy se buduje kostní hmota. Narůstá do 25 let, je jí víc při zatížení kostry pohybem. Později již pomalu či rychleji ubývá. Proto za osteoporóz­ou stojí též sedavý způsob života mladých lidí. Děti vedené k pohybu mají v dospělosti víc kostní hmoty. U starších osob pohyb zpomaluje ubývání kostní hmoty a zlepšuje koordinaci pohybů. Tím předchází pádům. Ideální je chůze, aspoň 1,5 kilometru třikrát týdně, nejsou vhodné dopady z výšky, zvedání těžkých předmětů nebo pohyby s ohýbáním nebo rotací páteře.

K prevenci pádů v domácnosti je vhodné odstranit nábytek z míst, kde se o něj dá zakopnout, a upravit kluzká místa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia