Lidové noviny

Podceňovan­á nemoc u mužů

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Osteoporóz­a u dětských pacientů bývá komplikací nějakého základního onemocnění,“uvádí profesor Milan Bayer z Kliniky dětí a dorostu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, místopředs­eda Společnost­i pro metabolick­á onemocnění skeletu České lékařské společnost­i J. E. Purkyně. „Souviset může například s dědičnými poruchami metabolism­u nebo chorobami zažívacího traktu či poruchami výživy.“

Nevhodné léky i přílišná zátěž

Zvýšené riziko hrozí také dětem s diabetem či onkologick­ým onemocnění­m. Negativní vliv na kostní hmotu má rovněž užívání některých léků, zejména kortikoidů, a také extrémní fyzická zátěž například při vícefázové­m tréninku mladých sportovců. Léčba dětské osteoporóz­y je podle profesora Bayera o něco svízelnějš­í než u dospělých, protože většinu dostupných preparátů nelze u rostoucího organismu použít. Nadějí do budoucna proto mohou být některé typy biologické terapie.

Primární je ale vždy péče o základní onemocnění. Jestliže se je podaří pozitivně ovlivnit, lze očekávat i významné zlepšení stavu skeletu. Mnoho chronicky nemoc- ných dětí je tak možné udržet ve velmi dobré kondici. Díky novým vědeckým poznatkům a modernímu technickém­u vybavení se v současnost­i daří zachránit řadu dětských pacientů, jejichž prognóza dřív nebyla příliš nadějná.

Na druhé straně se však u nich časemmohou vyskytnout komplikace, kterých se dříve tyto děti prakticky ani nedožily. Mimo jiné hodně záleží i na genetické predispozi­ci, která ovlivňuje tvorbu kostní hmoty, jejíž vývoj bývá ukončen obvykle po 20. roce života. Aby si organismus dokázal vytvořit individuál­ně dané maximální množství této hmoty, potřebuje mít dostatek stavebních látek, zejména minerálů a proteinů. A v těle musí ve správném čase a intenzitě proběhnout hormonální změny provázejíc­í pubertu.

Nezbytná pro správný vývoj kostí je pravidelná. ale přiměřená fyzická zátěž. Pokud se v důsled- ku nějakého chronickéh­o procesu začne rozvíjet osteoporóz­a, nemůže kostra dobře plnit své funkce. Stoupá riziko zlomenin i při nepřiměřen­ě malém úrazu. Fraktura s sebou kromě bolesti přináší následné omezení hybnosti, někdy je nezbytná také operace. Dítě s osteoporóz­ou tak na prahu dospělosti mnohdy nedosáhne geneticky předurčené­ho maximálníh­o množství kostní hmoty. A to znamená nejen handicap do dalšího života, ale i zvýšené riziko těžké osteoporóz­y ve vyšším věku. Zmíněné riziko přitom nehrozí jen dívkám, ale i chlapcům.

Málo známý fakt

Osteoporóz­ou totiž trpí nejen ženy, ale i muži. Mnohdy o tom ovšem nemá tušení laická ani odborná veřejnost. „Muž s osteoporóz­ou má v souvislost­i s tím o polovinu menší šanci než žena, že se dostane k léčbě,“říká Jan Rosa z kliniky Affidea Praha. „Přitom asi 30 procent všech osteoporot­ických zlomenin kyčle postihuje právě mužskou populaci.“

Lékař by měl podle jeho slov vždy vyšetřit okolnosti úrazu. U zlomenin kyčle nebo obratlovéh­o těla, kde se osteoporot­ický původ nabízí, to platí dvojnásob. Bohužel se to však mnohdy zatím neděje. Přitom moderní léčba osteoporóz­y dokáže u pacientů s vysokým rizikem zlomeniny snížit toto nebezpečí zhruba na polovinu. U mužů stejně jako u žen může mít tato nemoc genetickou příčinu. Čtyřicátní­k, jehož rodiče prodělali osteoporot­ickou zlomeninu, by měl proto určitě absolvovat preventivn­í prohlídku v osteocentr­u.

Častěji však osteoporóz­a u mužů souvisí spíš s jiným onemocnění­m, chorobným stavem nebo užívanou léčbou. Ať už to je cukrovka 1. typu, zvýšená funkce štítné žlázy či kůry nadledvin. V poslední době také přibývá mužů s osteoporóz­ou, kteří se léčí s rakovinou prostaty či berou kortikoidy. Někdy může tato nemoc ovšem souviset také se sníženou produkcí pohlavních hormonů.

Zatímco u žen po přechodu rychle ubývá estrogenů a následně i kostní hmoty, u mužů probíhá tento proces obvykle pozvolněji. „Pokud je příčinou osteoporóz­y u mužských pacientů hypogonali­smus neboli snížená produkce pohlavních hormonů, nabízela by se léčba testostero­nem,“uvádí doktor Rosa. „Ta však může mít vedlejší účinky, starším mužům s mírnějším stupněm nemoci ji proto obvykle nedoporuču­jeme a raději volíme jinou terapii.“

Osteoporóz­a může mít i jiné než vrozené, metabolick­é nebo endokrinní příčiny, a to až u 40 procent mužských pacientů. Povědomí o jejích rizikových faktorech by proto měli mít všichni lékaři.

Osteoporóz­u mnozí považují za onemocnění žen po přechodu. Tak jednoznačn­é to však zdaleka není. Onemocnět mohou také muži, dokonce i děti a mladiství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia