Lidové noviny

Nová obrana. Slabina Čechů

Obrana na MS

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Až do úterka byl jediným pojítkem mezi loňskou a současnou defenzívou českého národního týmu pro mistrovstv­í světa Radko Gudas. Vousatý svéráz a zároveň fortelný hokejista. „Obrana se rozpadla,“popsal trefně situaci v Jandačově výběru bývalý reprezenta­nt a dnes televizní expert David Pospíšil.

PRAHA Hra reprezenta­čních beků představuj­e, jak ukázaly nedávné Švédské hry, Achillovu patu českého týmu.

Často chybují, nestačí špičkovým protivníků­m ani technicky, ani pozičně. Mnohým chybí zkušenosti. Na blížícím se světovém šampionátu měl obranné řady zachraňova­t právě Gudas.

Loni v Paříži opravdu výborný. „Věříme, že jeho přítomnost bude znát,“říkal na nedělní tiskové konferenci trenér Josef Jandač. Zároveň zmínil, že ještě čeká na vývoj situace v zámoří a že stojí o další zadáky. Jmenoval Radima Šimka, Libora Šuláka i Jakuba Jeřábka.

Tedy hráče, které už má na vrcholné mezinárodn­í scéně odzkoušené. I oni bojovali ve francouzsk­é metropoli.

Jandač by je rád měl k dispozici znovu, protože těch nových jmen je v české defenzívě zkrátka příliš a kdoví, zda takový plzeňský Michal Moravčík či čerstvě boleslavsk­ý Martin Pláněk na mistrovstv­í světa mohou obstát. Fanoušky o víkendu vyděsil hrozivou hrubkou i liberecký Filip Pyrochta.

Smršť omluvenek z NHL

Přání se Jandačovi zatím splnilo jen u Šuláka, ten přiletí dnes společně s Filipem Hronkem, dalším českým obráncem z farmy Detroitu.

Jinak je val, který má rozrážet útoky soupeřů, oproti Paříži zcela odlišný. „Loni odešli do zámoří Jan Rutta, Šimek i Jeřábek. Kostra obranných řad je pryč a musí se vytvořit od znovu. A to trvá. Kluci potřebují nabrat zkušenosti. Zápasy na světovém šampionátu jim extraliga nenahradí, musí je zažít,“ví někdejší ikona Pardubic David Pospíšil.

Zatímco loni pod Eiffelovou věží coby spolukomen­tátor České televize sledoval, jak brání „český Bud Spencer“Gudas, Rutta, Jeřábek, Šimek, Šulák a také Michal Kempný s Tomášem Kundrátkem a Jakubem Krejčíkem, tentokrát ho v dánské Kodani čeká jiný obrázek.

V trámy pobité hale Royal Are- na bude glosovat výkony nové, nezkušené a nelehko skládané defenzívy. Však i Jandač přiznal: „S beky jsme měli problém, zranilo se jich velké množství, měli Michal Moravčík, David Sklenička (oba Plzeň), Filip Hronek, Libor Šulák (oba Grand Rapids/AHL), David Musil (Třinec), Martin Pláněk (Hradec Králové), Filip Pyrochta (Liberec), Michal Jordán (Chabarovsk/KHL), Adam Polášek (Soči/KHL), Radko Gudas (Philadelph­ia/NHL).

Nechce mít na ledě tolik noviců a tak málo zkušeností. V plné nahotě se ukazují Pospíšilov­a slova: „Není kde brát. Vychovávám­e dobré hokejisty, ale je jich strašně málo. Národní tým by neměl být v pozici, kdy bude závislý na tom, zda někdo na poslední chvíli přijede z NHL.“Jenže je. Jandačmá teď k dispozici deset obránců. Pár z nich nakonec na pětadvacet­ičlennou soupisku nenapíše.

Na první pohled může jít o přetlak na postu obránců, ani vyvolená sedmička/osmička ovšem nebude zárukou stoprocent­ní konkurence­schopnosti.

Smršť omluvenek i odchody do NHL českou defenzívu hodně poznamenal­y.

 ?? Na Radka Gudase bude trenér Josef Jandač na šampionátu hodně spoléhat. FOTO ČTK ?? Tahoun defenzivní­ch řad.
Na Radka Gudase bude trenér Josef Jandač na šampionátu hodně spoléhat. FOTO ČTK Tahoun defenzivní­ch řad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia