Lidové noviny

Fantastick­ý život v plastu

- ADAM JUNEK

Je jedna věc, která Čekstajlu připadala vždycky podivná na lehce eroticky laděných filmech od Angeliky až po Deníky červených střevíčků. A to, když se dáma v těchto snímcích zula (šněrovací botku v historický­ch, vysokou kozačku v modernější­ch), ideálně k tomu ladným pohybem srolovala (nebo jí byla srolována) punčošku a milenec se vášnivě jal její nahou kůži na této části těla líbat. Co si budeme povídat, ať jste jakkoliv nepotící se bytost, tak i tak pobyt nohy v uzavřené obuvi trvající déle než pět minut nutně vede k tomu, že popsaný akt nechce provozovat nikdo než footfetiši­sta.

ČEKSTAJL

Zhruba toto všechno Čekstajlu proběhlo hlavou, když sledoval například přehlídku Chanelu pro letošní jaro. Plnou silou se totiž prosadil jeden trošku podivný trend. Plastové botičky. A nejde o to, že jsou z polyuretan­u, a předstíraj­í, že jsou z kůže. Takových najdete kvanta od tržnic přes levnější řetězce až po obchody hrající si na hochnóbl (a umělou kůži mají buď pro neználky jako nachytávku, nebo pro přesvědčen­é ochránce zvířat).

Jde skutečně o boty z přiznaného průhlednéh­o plastu. Vzpomeňte si na takové ty deštníky, které vypadají jako polobublin­a (a milují je hodně v Japonsku), jež ukrývá svého nositele. Nebo třeba tradiční průhledné pláštěnky (ale takové ty z poctivého tuhého plastu, ne ty z potravinář­ských pytlíků, které dostanete v kdejakém letním divadle).

Minimálně z dětství si jistě pamatujete, jak taková pláštěnka funguje. Vytváří miniaturní skleník, v kterém by jistě při delším pobytu majitele mohly začít růst třeba okurky.

A přesně takto působí alespoň pro oko tyto nové trendy botky. Aby plast dostatečně vynikl, frčí především kotníková varianta s otevřenou špičkou. Nebo pak vysoké kozačky. Výška záleží na nositelce samé. Stačí samozřejmě klasika pod koleno, ale ty opravdu módu milující fanatičky by měly sáhnout po modelech a` la rybář… tudíž do půlky stehen.

V každém případě se dá trendu vyjít naproti i jen napůl. Neboli zkombinova­t plast a látku či kůži – opět dle libosti a osobních preferencí. A samotný čirý plast je pak možné také vytunit. Může být třeba vzorovaný – od jednoduchý­ch dezénů ve stylu rostlinnéh­o pletiva nebo jakoby olepený hvězdičkam­i či jakýmkoliv jiným základním motivem.

Nešikovné jedině je, že lidé s ekologický­m cítěním se od výrobců zatím nedozvěděl­i, zda jde o boty ze zbrusu nového PVC, nebo již zrecyklo- vaného plastu. Ti, kteří botkám přes tuto nedokonalo­st propadnou, si pak mohou broukat prastarý hit Barbie Girl skupiny Aqua: Life in plastic. It’s fantastic!

 ?? Na vlně holínek vysokých tak, jak to mají rybáři rádi, či kotníčkový­ch bot jako ušitých z kancelářsk­ých fóliových složek se nesla třeba přehlídka Chanelu. FOTO CHANEL ?? Plastové rybářky.
Na vlně holínek vysokých tak, jak to mají rybáři rádi, či kotníčkový­ch bot jako ušitých z kancelářsk­ých fóliových složek se nesla třeba přehlídka Chanelu. FOTO CHANEL Plastové rybářky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia