Lidové noviny

Projevy alergií? Rýma, kašel, zánět spojivek

-

Alergici letos musí dbát více na prevenci, řekla serveru Lidovky.cz Martina Vachová z Ústavu imunologie a alergologi­e Fakultní nemocnice Plzeň.

LN Jak se projevuje alergie na řepku?

Klasická alergie na řepku je vzácná. Její projevy jsou sice stejné jako u pylů z jarně kvetoucích stromů, avšak lidí trpících touto alergií je minimum. Pacienti mají alergie téměř vždy na jiné pyly, především na pyl z břízy a letních trav.

LN A ty se projevují jak?

Nejčastějš­ím projevem je alergická rýma a zánět spojivek. Řada pacientů může mít i astmatické projevy, což znamená dušnost a suchý dráždivý kašel.

LN Přesto, v čem může řepka komplikova­t život?

Řepka může vadit svou intenzivní vůní, ale to je celé.

LN Trpí letos alergici více?

Alergici mají výraznější potíže než v předchozíc­h letech. Je potřeba, aby dbali více na prevenci a léčili prvotní příznaky, které se letos projevují více agresivně.

LN Čím si to vysvětluje­te?

Souvisí to s počasím. V dubnu bylo nezvykle teplo, extrémní sucho, a navíc nepršelo. Nedostatek sněhu v zimě a k tomu loňské sucho jsou také jedním z důvodů tohoto extrémního výskytu pylu.

LN Dá se očekávat zlepšení?

Záleží to hlavně na počasí, opravdu by pomohl déšť. Situace se ale nezlepší, neboť nastupují alergie na letní trávu a vzdušné plísně.

LN Ovlivňuje enormní množství pylu i nealergiky?

Nealergick­é jedince může vyšší koncentrac­e pylu mechanicky dráždit, podobně jako jemný prach.

LN Jaká platí pro alergiky prevence?

Měli by nosit sluneční brýle, aby chránili své oči. Také by měli omezit pohyb venku. Vhodné by pro ně bylo, kdyby vycházeli ven pouze ráno a večer. zp

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia