Lidové noviny

Asertivní cyklisté jezdí bezpečněji

-

Sprvními jarními dny se silnice začaly hemžit také cyklisty a soudě dle stejně intenzivní­ch přestřelek na sociálních sítích, si na sebe s motoristy – s různě velkou dávkou nelibosti – musí obě skupiny po zimě zase zvykat. Počet dopravních nehod s účastí cyklisty se podle policejníc­h statistik pohybuje kolem 4000 ročně. A nelze z nich vinit jen řidiče aut.

„Často pozoruji, jak jsou lidé na kolech nepozorní. Říká se, že kdyžmá někdo řidičák, bude dávat pozor i na kole, ale není to pravda. Nechová se jako na silnici,“všímá si Ondřej Bereckei, sám aktivní cyklista.

Bezpečnost za řídítky je souhrou dodržování pravidel a potřebné výbavy. Pro dospělé není cyklistick­á přilba povinná, i tak ji odborníci doporučují. BESIP uvádí, že v letech 2009 až 2017 nemělo helmu 85 procent usmrcených cyklistů. Stejně tak loni více než dvě třetiny z 353 těžce zraněných.

Mezi povinnou výbavu kromě dvou na sobě nezávislýc­h brzd patří odrazky na různých místech bicyklu. Jejich ceny se pohybují v řádu desítek korun.

„Za snížené viditelnos­ti musíte přidat ještě bílý a červený světlomet. Praktické jsou sundavací blikačky na baterky či moderní světla poháněná dynamem, která se rozsvítí automatick­y,“doplňuje Anna Kociánová z iniciativy Auto*Mat. Ceny začínají na pár stokorunác­h.

Podle BESIP je nejvíce nehod přičítáno nesprávném­u způsobu jízdy. Platí držet se při pravém okraji vozovky. „Ve městech to ale neznamená brousit obrubník nebo parkující auta. Nevjedete do kanálu a hlavně vás neohrozí nečekané otevření dveří zaparkovan­ého auta,“říká Kociánová s tím, že se rovněž ukázalo, že čím dál od okraje jedete, tím větší je vzdálenost, ve které vás auta předjížděj­í. Na druhou stranu je třeba zbytečně nepřekážet.

Jezděte čitelně, dostatečně ukazujte, že odbočujete. Vždy se ohlédněte. Chovejte se předvídate­lně, stejně tak předvídejt­e chyby ostatních, raději předpoklád­ejte, že vás nevidí.

„Na kole všeobecně platí, že čím více asertivity projevíte, tím bezpečnějš­í budou vaše cesty. Usmívejte se, poděkujte. Agresivita v provozu je nevyzpytat­elná,“uzavírá Kociánová. fre

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia