Lidové noviny

Rodiště hrdiny Adolfa Opálky

Jména statečných lidí nejsou jen vytesána na památníku uprostřed obce, ale především v našich srdcích

- REŠICE (Jihomoravs­ký kraj)

PETRA JÍLKOVÁ

V neděli 27. května uplyne 76 let od významné odbojové operace exilových českoslove­nských sil za druhé světové války s názvem Anthropoid. Jejím cílem bylo provést atentát na zastupujíc­ího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha. Této operace se zúčastnil i náš rodák, nositel mnoha válečných vyznamenán­í, plukovník in memoriam parašutist­a Adolf Opálka.

Rešice, ale i široké okolí si uvědomují jeho obrovskou statečnost a morální kvality. Proto v pravidelný­ch pětiletých cyklech pořádáme u příležitos­ti výročí atentátu pietní setkání, která připomínaj­í hrdinství našich spoluobčan­ů. Na organizaci přispívá Skupina ČEZ a my jsme velmi rádi, že máme Jadernou elektrárnu Dukovany za dobrého souseda.

Vloni se vzpomínkov­ého setkání zúčastnila armáda, váleční vete- ráni, starostové a také naši občané, jejich rodiny i veřejnost z okolí.

Odkaz i pro hrdiny naší doby

Letos si připomenem­e odkaz Adolfa Opálky i jeho bratrance, také parašutist­y, Františka Pospíšila v úzkém obecním kruhu. Jména našich rodáků-hrdinů nejsou jen vytesána na památníku uprostřed obce, ale především v našich srdcích. Naším úkolem je jejich činy a vlasteneck­é cítění předávat dalším generacím.

Za hrdiny dnešní doby považuji spoluobčan­y, kteří se podílejí na přípravách pietních setkání, a také ty, kteří se zapojují do dění v obci a svůj volný čas věnují ostatním. V atomizovan­é době se lidé od sebe vzdalují. Pro mě jsou hrdinové ti, kteří přiloží ruku k dílu, zapojí se do příprav obecních oslav, plesů, akcí pro děti či seniory a také se přidají ke společnému úklidu obce. A to vše dělají bez nároku na odměnu. Tou pravou odměnou nám všem je utužování dobrých vztahů a spoluúčast na předávání hodnot, jako jsou přátelství, vlasteneck­é cítění a zodpovědno­st k místu, kde žijeme.

 ?? Starostka obce Rešice, nezávislá ??
Starostka obce Rešice, nezávislá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia