Lidové noviny

Rath zamotal hlavu soudům, posílají si spis

- JAN HORÁK Více na www.lidovky.cz

BRNO/PRAHA Uplynulý jednací den procesu s Davidem Rathem v kauze sedmi milionů korun v krabici od vína se zdálo, že případ jde do finále. Soud už naplánoval vyhlášení rozsudku na 27. června. Jenže aktuálně není jisté, zda rozhodnutí v plánovaném termínu zazní. Hraje se totiž o to, zda kauzu nedostane do ruky jiná instance. Rath přitom podle svého právního zástupce o nic takového neusiluje. V kauze jde o údajnou korupci při organizaci tendrů ve Středočesk­ém kraji v době, kdy ho Rath coby hejtman řídil.

Před 17 dny zamířil z Krajského soudu v Praze, jenž kauzu rozplétá, k Nejvyššímu soudu v Brně spis k případu. Úlohou brněnské instance bylo rozhodnout, zda ho nemá vyřídit jiný soud. Podnět k takové úvaze vydal sám David Rath, zmínil se o tom ve své závěrečné řeči. Podle vyjádření právního zástupce bývalého hejtmana pro Li- dovky.cz však Rath o nic takového nestojí. „Nevím, proč to bylo postoupeno Nejvyššímu soudu. Bylo to jen vyjádření v rámci závěrečné řeči, ale nebyl to návrh. Byla to pouze výtka, že to neměl dělat Krajský soud v Praze,“sdělil advokát Roman Jelínek, který je jedním z Rathových právních zástupců. Jinými slovy podle něj projevil krajský soud přílišnou horlivost, když Rathova slova přijal jako oficiální návrh a spis poslal do Brna. „My jsme o tom ani neuvažoval­i, že bychom podávali návrh na delegaci,“dodal Jelínek. Podle jeho přesvědčen­í měl soudní senát ověřit přímým dotazem na Ratha, zda svá slova míní jako procesní návrh.

Ačkoliv se může jevit aktuální justiční ping-pong nepřehledn­ý, plyne z něj jednoznačn­ý závěr. „Za současného stavu věci nelze odpovědět na otázku, zda je jisté, že rozsudek bude vyhlášen 27. června,“řekla mluvčí Krajského soudu v Praze Jitka Vlnová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia