Lidové noviny

Novičok byl v Česku, říká Zeman

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Byl v Česku nervový jed Novičok? Prezident Miloš Zeman tvrdí, že ano. Údajně to stojí ve zprávě, kterou na jeho zadání vypracoval­a Bezpečnost­ní informační služba.

O tomto druhu jedu se začalo diskutovat v souvislost­i s otravou dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury.

„Loni v listopadu ve Vojenském výzkumném ústavu ministerst­va obrany v Brně byl testován nervově paralytick­ý jed označovaný jako A230,“řekl včera Zeman. Dodal, že jedu bylo vyrobe- no jen malé množství. Po provedení testů byla látka zničena. Pod kódem A230 se podle prezidenta skrývá novičok. BIS prý sice byla jiného názoru, Zeman ale přihlédl ke zprávě Vojenského zpravodajs­tví – podle armádní rozvědky se o novičok skutečně jednalo. „Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Je pokrytectv­í předstírat, že tomu tak nebylo,“prohlásil prezident v debatě na TV Barrandov.

Senát: Zeman hájí zájmy cizích států

Civilní rozvědka se ke slovům hlavy státu nevyjádřil­a. „My jsme svůj úkol splnili. Zprávu jsme panu prezidento­vi odevzdali, ale vzhledem k tomu, že je v režimu vyhrazené (nejnižší stupeň utajení), nemůžeme ji nijak komentovat,“řekl serveru Lidovky.cz mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Nervově paralytick­ou látkou označovano­u jako Novičok byl ve Velké Británii otráven bývalý agent Skripal se svou dcerou Julijí. Londýn z útoku jedem na špiona viní Moskvu. Kreml s možnou výrobou novičoku několikrát spojil ČR.

Zeman proto před časem pověřil BIS, aby našla důkazy, zda byla látka v zemi mezi Aší a Jablunkove­m vyrobena. Prezident sice vyjádřil přesvědčen­í, že v Česku novičok vyráběn ani skla- dován není, za svou iniciativu, při níž zaúkoloval BIS, však schytal silnou kritiku. Hlasitě se proti němu vymezili zejména senátoři. Vadilo jim, že Zeman jde na ruku Rusku. „Prezident a jeho spolupraco­vníci obhajují ekonomické a mocenské zájmy cizích států,“uvedli v prohlášení senátního bezpečnost­ního výboru.

Zeman sice včera připustil, že by novičok v Brně vyroben a testován, zároveň ale jeho výskyt na českém území nedal do žádné souvislost­i s útokem na dvojitého agenta Skripala v Salisbury. Ten byl 4. března v britském městě spolu se svou dcerou nalezen v bezvědomí na lavičce. Oba byli jedem zasaženi, ale přežili.

Česká vláda už dříve nařčení ze strany Moskvy odmítla. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše tím Rusko překročilo všechny meze. „Není to banální výrok, ale to podstatné je, že jsme to na úrovni premiéra i mojí striktně odmítli,“uvedl koncem března ministr zahraničí Martin Stropnický.

Prezident Miloš Zeman tvrdí, že laboratoř v Brně loni v listopadu vyrobila a testovala nervově paralytick­ou látku Novičok. Vzorek byl podle něj později zničen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia